ΑΕΚ: Ο Μιλόγεβιτς ποντάρει στην εμπειρία
Η Ενωση κινείται για την απόκτηση παικτών έμπειρων, με ποιότητα και προσωπικότητα για να γίνει ξανά ανταγωνιστική
Λένε πως δεν υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία, αλλά απαιτείται σκληρή και πολλή δουλειά. Ακόμα και εάν υποθέσουμε πως αυτό είναι σωστό, υπάρχουν κάποιες σταθερές που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Κάθε ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί και να είναι ανταγωνιστική στους στόχους της, οφείλει να έχει στο δυναμικό της παίκτες με εμπειρία. Αν αυτή συνδυάζεται με ποιότητα και προσωπικότητα, το αποτέλεσμα είναι συνήθως εξαιρετικό.
Η φετινή ΑΕΚ επιχειρεί να φτάσει ξανά σε συνθήκες κανονικότητας και να είναι ανταγωνιστική στη διεκδίκηση τίτλων και ευρωπαϊκής διάκρισης (έστω και αν το πρώτο δείγμα σκόρπισε ανησυχία). Για να φτάσει σε αυτόν το στόχο, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς δεν είχε κανένα ενδοιασμό. Αύξησε κατακόρυφα τα όρια ηλικίας στις μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ, αναζητώντας πρώτιστα παίκτες έμπειρους, που θα έδιναν στην ομάδα την ποιότητα και την προσωπικότητα που απαιτείται.
Μεγάλα παιδιά
Μόνο τυχαίο δεν είναι, πως από τις 6+1 φετινές μεταγραφές της ΑΕΚ (είναι και ο Χατζισαφί που θεωρείται εν δυνάμει «κιτρινόμαυρος), οι τέσσερις είναι άνω των 30, δύο βρίσκονται στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας και μόνο οι Μήτογλου και Παρράς (που έτσι και αλλιώς προορίζεται για την ΑΕΚ Β’ σε πρώτη φάση) είναι νεότεροι. Για του λόγου το αληθές, δείτε: Στάνκοβιτς 29, Τζαβέλλας 34, Βράνιες 32, Μήτογλου 22, Παρράς 23, Λε Ταλέκ 31, Αραούχο 29, Χατζισαφί 31.
Η συγκεκριμένη επιλογή είναι επιβεβλημένη για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος, πως στο πέρασμα των ετών από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το ποιοτικό δυναμικό της ΑΕΚ αποψιλώθηκε. Με την αποχώρηση των Λιβάγια, Τσιγκρίνσκι αυτό το καλοκαίρι, είναι μετρημένοι – και αρκετά ταλαιπωρημένοι – στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι απέμειναν από τις καλές ημέρες. Σε δεύτερο επίπεδο, γιατί η ΑΕΚ δεν είναι ομάδα ανάδειξης παικτών και οφείλει να δημιουργήσει το έμπειρο περιβάλλον, όπου θα αναδειχθούν και δεν θα «καούν» οι νέοι.
Δεν βγήκαν τα πρότζεκτ
Αλλωστε, οι «πειραματισμοί» των προηγούμενων ετών απέτυχαν παταγωδώς. Είτε θεωρήσει κάποιος πως προέκυψαν συγκυριακά, είτε με βάση κάποιον προγραμματισμό, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η ΑΕΚ θέλησε να επενδύσει σε ταλαντούχους παίκτες, ελπίζοντας πως θα έδιναν ορμή, ενθουσιασμό και πολλαπλά οφέλη (περιλαμβανομένης μεταπώλησης), αλλά απέτυχε. Πρέπει να συνυπολογίσουμε βεβαίως, πως και οι έμπειροι που ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά, ελάχιστα απέδωσαν.
Το καλοκαίρι του ’18 η ΑΕΚ πήρε τους (οι τότε ηλικίες τους): Οικονόμου 26, Μπογέ 22, Αλμπάνη 24, Αλεφ 23, Πόνσε 21, Σβάρνα 21, Γιαννιώτα 25 και προσέθεσε τον Γενάρη τον Κρίστισιτς 28. Την επόμενη χρονιά, ήρθαν οι Ολιβέιρα 28, Βέρντε 23, Σιμάο 29, Λάτσι 17, Αθανασιάδης 26, Ζεράλδες 24, Ντέλετιτς 26, Παουλίνιο 28, ενώ το χειμώνα ήρθε και ο Σιμάνσκι 24. Πέρυσι η Ενωση απέκτησε τους Γκαρσία 23, Χνιντ 23, Νεντελτσεάρου 24, Καρακλάγιτς 20, Ινσούα 29, Ανσαριφάρντ 30, Σάκχοφ 30, Τάνκοβιτς 25 και το Γενάρη τον Νταντσένκο 26.
Ηταν φανερό, πως από πέρυσι στην ΑΕΚ πήραν τα μηνύματα και άρχισαν να τη…βλέπουν αλλιώς στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Αλλά υπήρχε το παράλληλο άδειασμα του ρόστερ, η αδυναμία των έμπειρων που αποκτήθηκαν (πλην Ανσαριφάρντ) να βοηθήσουν ουσιαστικά και η ΑΕΚ κατέγραψε τη χειρότερη σεζόν της τριετίας. Τώρα, αλλάζει τακτική και ελπίζει πως μαζί θα αλλάξει και τη μοίρα της, για να επανέλθει στην κανονικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια