ΓΙΟΥΣΡΑ ΜΑΡΝΤΙΝΙ: Επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα

Η κολυμβήτρια, Γιούσρα Μαρντίνι, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των 100 μ. πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στέλνοντας ένα ακόμη ηχηρό κοινωνικό μήνυμα

Η επιστροφή της Γιούσρα Μαρντίνι στις Ολυμπιακές πισίνες μέσω της συμμετοχής στα ημιτελικά των 100 μ. πεταλούδα στους Αγώνες του Τόκιο, συνιστά ένα πανανθρώπινο μάθημα ζωής. Ο ίδιος ο βίος άλλωστε της 23χρονης κολυμβήτριας από τη Συρία ήταν a priori μια πάλη για την επιβίωση.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yusra Mardini (@yusramardini)

 

 

Η αγάπη της για το υγρό στοιχείο ξεκίνησε από τα μικράτα της, όταν σε ηλικία 14 ετών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κολύμβησης στη Συρία, συμμετέχοντας μάλιστα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012.

Ο ζόφος του πολέμου στη Συρία το 2011 ωστόσο της χτύπησε την πόρτα, αναγκάζοντας την 22χρονη να εγκαταλείψει το σπίτι και την πατρίδα της στη Δαμασκό, φτάνοντας στην Σμύρνη και ξεκινώντας από εκεί το ταξίδι… της σωτηρίας. Μέσα σε μια βάρκα που έμπαζε νερά μαζί με άλλους κυνηγημένους πρόσφυγες, η Γιούσρα και η αδερφή της βούτηξαν στη θάλασσα, κολυμπώντας για τέσσερις ολόκληρες ώρες, μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο, τραβώντας μαζί τους τη βάρκα με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους.

«Πριν επιβιβαστούμε στη βάρκα, μας έλεγαν ότι θα πεθάνουμε. Ετσι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ανεβαίνεις εκεί, είναι ο θάνατος. Με το ένα χέρι κολυμπούσα, με το άλλο τραβούσα τη βάρκα μ’ ένα σκοινί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία», ανέφερε για τη συγκλονιστική πάλη της με τα κύματα προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Από εκεί η νεαρή ηρωίδα που με θάρρος και αυταπάρνηση προστάτευσε όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τους συνανθρώπους της που την είχαν ανάγκη, μετέβη το 2015 στην Γερμανία, αναζητώντας ένα φωτεινό αύριο. Η μοίρα θαρρείς πως της έδωσε πίσω ότι της χρωστούσε, με την Μαρντίνι να κερδίζει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016, κυνηγώντας το όνειρο του Τόκιο που ζει σήμερα στην ομάδα των 29 προσφύγων αθλητών.

Πέρα από τις διακρίσεις της στα 100 μέτρα ελεύθερο και τα 100 πεταλούδα, η νεαρή από τη Συρία, έγινε το 2017 η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

 

 

Η περιπέτειας της ζωής της μεταφέρθηκε συγγραφικά στο βιβλίο με τίτλο «Πεταλούδα» που εκδόθηκε το 2020 και στο οποίο περιγράφει γλαφυρά την προσωπική της µαρτυρία από τους βοµβαρδισµένους δρόµους της Συρίας µέχρι τις πισίνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αγωνίστηκε µε την οµάδα των προσφύγων στους Ολυµπιακούς Αγώνεςτο 2016.

Ταυτόχρονα με τις 30 ώρες προπόνησης την εβδομάδα, η Γιούσρα δίνει διαλέξεις σε παγκόσμιες Συνόδους για το προσφυγικό ζήτημα, επισκέπτεται καταβλυσμούς στην Ιταλία και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας πως τίποτε δεν είναι αδύνατον για εκείνον που προσπαθεί…

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yusra Mardini (@yusramardini)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yusra Mardini (@yusramardini)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News