ΑΕΚ: Ενδιαφέρον πρότζεκτ η τριάδα στην άμυνα, αλλά έχει απαιτήσεις και στις προσθήκες
Είναι θαρρώ υποχρεωτικό να ξεκινώ κάθε κείμενο που αφορά φιλικό της ΑΕΚ στην προετοιμασία, με την δήλωση που είχε κάνει ο Αλμέιδα πριν από το πρώτο ματς απέναντι στην Γκενκ. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το ματς με την Γκενκ. Τα φιλικά στην προετοιμασία, γίνονται για να γίνουν, με ενδιαφέρει μόνο αυτό που γίνεται στην προπόνηση». Και έχει σημασία να την έχουμε αυτή την τοποθέτηση του προπονητή της ΑΕΚ, για να προσεγγίσουμε σωστά την εικόνα που δείχνει η ομάδα.
Μια εικόνα που αυτή την φορά ήταν πολύ πιο επηρεασμένη από τις βαριές 2,5ωρες προπονήσεις που έχουν προηγηθεί, σε σχέση με το πρώτο φιλικό απέναντι στην Γκενκ. Κάτι απόλυτα λογικό και σίγουρα αναμενόμενο. Το λάδι έχει βγάλει ο Αλμέιδα στους ποδοσφαιριστές του, δουλεύοντας πολύ σκληρά και πάνω ακόμα και σε βασικά κομμάτια του ποδοσφαίρου, τα οποία τα βρήκε αδούλευτα. Κάποια μάλιστα και εντελώς αδούλευτα και χρειάστηκε να τα πιάσει ο Αργεντινός από την αρχή, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Στο κομμάτι της τακτικής, ο Αλμέιδα πήγε και σ’ αυτό το φιλικό με σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως πλέον πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως το έχει στο μυαλό του για κάτι πολύ περισσότερο, απ’ ότι ένα πρόσκαιρο σύστημα για να ανταποκριθεί η ομάδα στις απαιτήσεις των φιλικών. Το έχει δουλέψει πολύ, με διαφορετικές παραλλαγές και το έχει εφαρμόσει και στα δυο ματς που έχει παίξει η ΑΕΚ. Επομένως και το σκέφτεται και το εξετάζει σοβαρά.
Το σχήμα που χωρά όλες τις επιθυμίες του Αλμέιδα
Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ ο σχηματισμός με την τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Και είναι ένα σύστημα το οποίο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνει εξαιρετικά αποτελεσματικό. Επίσης είναι ένας σχηματισμός, ίσως και ο μοναδικός, που χωράει ταυτόχρονα και τις δυο μεγάλες επιθυμίες του Αλμέιδα. Αφενός να παίξει με δυο φορ, αφετέρου να έχει τριάδα στα χαφ. Βεβαίως τώρα στο φιλικό με την Φόλενταμ, έπαιξε μόνο με φορ τον Αραούχο και συνολικά τέσσερα χαφ. Που επίσης είναι στο μυαλό του προπονητή. Παρεμπιπτόντως ανοίγω μια παρένθεση για Αραούχο. Ο «Τσίνο», που πάλι ήταν αρχηγός και που άνοιξε λογαριασμό στα γκολ, είτε παίζει φιλικό, είτε τελικό, έχει ακριβώς την ίδια αγωνιστική συμπεριφορά. Κλείνω την παρένθεση.
Για πολλούς λόγους λοιπόν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ένας σχηματισμός με τριάδα στην άμυνα. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως αυτή θα είναι η βάση της νέας ΑΕΚ. Έχει μπόλικη δουλειά να κάνει ακόμα ο Αλμέιδα στην τακτική και πιθανότατα θα την κάνει περισσότερο στην Αθήνα και όχι στην Ολλανδία. Όμως για να το έχει βάλει τόσο πολύ ως κομμάτι της προπόνησης και των φιλικών, είναι κάτι που σκέφτεται σοβαρά. Και δίνει και μια εικόνα στην ομάδα στα φιλικά, όπως την θέλει ο Αλμέιδα. Εννοώ με τα στοιχεία που θέλει ως προς το πρέσινγκ.
Η δουλειά στην… Αθήνα και οι μεταγραφικές προσθήκες
Βεβαίως για να ξέρουμε και τι λέμε, για να μπορέσει ο Αργεντινός να εφαρμόσει σε σταθερή βάση έναν σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας, θα πρέπει να γίνουν μεταγραφικές προσθήκες περισσότερες και διαφορετικές από τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει. Ο Αλμέιδα περιμένει δυο βασικούς στόπερ από τις μεταγραφές. Αλλά αν πάει σε τριάδα στο κέντρο της άμυνας, δεν αρκούν. Χρειάζεται σίγουρα και μια ακόμα προθήκη στόπερ, χωρίς ακόμα και να αποχωρήσει κανείς. Επί της ουσίας χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική τριάδα βασικών, απ’ αυτή με Μήτογλου, Τζαβέλλα και κατά συνθήκη στόπερ Σιμάνσκι, με την οποία παίζει σ’ αυτά τα φιλικά. Κανείς εκ των τριών ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να είναι βασικός. Και αν φυσικά η αρχή γίνεται με την προσθήκη του Βίντα, τότε προφανώς και η ΑΕΚ έχει μπει σ’ έναν σωστό δρόμο για να έχει αυτό που χρειάζεται για την άμυνά της.
Επίσης θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τους μπακ – χαφ. Η επιλογή του Τσούμπερ για το αριστερό άκρο είναι και λογική, δείχνει και να λειτουργεί. Άλλωστε ο Ελβετός, την καλύτερη ίσως σεζόν του στην Μπουντεσλίγκα και αυτή που του έδωσε την μεταγραφή στην Άιντραχτ, την πέρασε παίζοντας αρκετά ως αριστερός μπακ χαφ. Την ξέρει την θέση, του αρέσει η θέση, για δεύτερο συνεχόμενο φιλικό ήταν πολύ καλός σ’ αυτή την θέση. Όμως στο δεξί άκρο η συζήτηση είναι διαφορετική. Ο Ρότα βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του, αλλά δεν έχει την τεχνική και την ποιότητα να κάνει την διαφορά. Η δοκιμή στο φιλικό με την Φόλενταμ με τον Λιβάι να παίζει ως δεξί μπακ χαφ, δεν βγήκε.
Αντίθετα η σκέψη με τον Άμραμπατ σ’ αυτό τον ρόλο, κακή δεν είναι. Και φάνηκε και στο ματς με την Φόλενταμ. Έστω και αν ο Μαροκινός, όπως είναι λογικό, ήταν ο πιο βαρύς απ’ όλους. Δεν έδειχνε πάντως καθόλου ξένος προς την θέση, όπως ο Λιβάι στο πρώτο ημίχρονο. Αλλά ακόμα και αν προχωρήσει αυτή η σκέψη, τότε βγάζοντας και τον Τσούμπερ αλλά και τον Άμραμπατ από τις επιλογές της επίθεσης, θα μείνουν εκεί κενά, που μόνο με προσθήκες μπορούν να κλείσουν.
Το σίγουρο είναι πως για να βγει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για τον σχηματισμό, αλλά ακόμα και να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις του Αλμέιδα, θα πρέπει να μπουν κομμάτια που λείπουν από το παζλ. Κυρίως στην αμυντική γραμμή, αλλά και στην θέση του φορ. Εξ ου και όπως πάει το πράγμα, αυτή η δουλειά στην τακτική θα γίνει κυρίως όταν επιστρέψει η ΑΕΚ στην Αθήνα. Και τώρα στην Ολλανδία ο Αλμέιδα βάζει τις βασικές αρχές του παιχνιδιού. Αρχές πάντως, που έλλειπαν από την περυσινή ΑΕΚ και που είναι απολύτως απαραίτητες να τις αποκτήσει και πάλι.
Και κάτι τελευταίο για το κλείσιμο, αφού έβαλα στο τραπέζι το θέμα “αρχές”. Ο Αλμέιδα έχει βάλει τα πάντα σε μια σειρά μέσα στα αποδυτήρια. Πολλά δεν ήταν. Δείτε τι έγινε στο φιλικό με την Φόλενταμ. Η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι, ο Άμραμπατ ήταν μέσα στην ενδεκάδα. Θυμίζω πως πέρυσι ο Μαροκινός, μόλις υπήρχε πέναλτι, άρπαζε την μπάλα και δεν συζητούσε το ενδεχόμενο να το εκτελέσει άλλος. Τώρα το πέναλτι το πήρε και το εκτέλεσε ο Κοσίδης. Ένα παιδί 21 χρονών. Είναι ξεκάθαρο πως οι αρχές και κανόνες έχουν ξαναμπει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»