Σαν σήμερα: Γιατί το μυστρί ήταν μέρος του εξοπλισμού του στίβου
Στην ταινία, “Δρόμοι της Φωτιάς”, υπάρχει η σκηνή, στην οποία δρομείς προετοιμάζονται για την έναρξη ενός αγώνα. Γονατίζουν με μικρά μυστριά ή φτυάρια και προετοιμάζουν το έδαφος. Σκάβουν μικρές τρύπες για να αποκτήσουν αντίσταση τα πόδια τους στην εκκίνηση και να μην γλιστρούν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον όλοι γνωρίζουν τους βατήρες ή μπλοκ εκκίνηση, που από 20ού αιώνα αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του στίβου.
Τα πρώτα μπλοκ εκκίνησης εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και έγιναν μια τυπική και αποδεκτή πρακτική τη δεκαετία του 1930. Στην πραγματικότητα, από το 1937 τα μπλοκ εκκίνηση ήταν υποχρεωτικά όμως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος σταμάτησε τις αθλητικές δραστηριότητες. Έτσι, στις 30 Ιουλίου του 1948, κατά τη διάρκεια των πρώτων προκριματικών αγώνων των 100 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, έχουμε την οριστική εισαγωγή μιας σημαντικής τεχνικής καινοτομίας στους αγώνες σπριντ, τα μπλοκ εκκίνησης. Μέχρι τότε, οι αθλητές έσκαβαν δύο τρύπες στο έδαφος για να τοποθετούν τα πόδια. Γι’ αυτό και το μυστρί ήταν μέρος του εξοπλισμού τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Αθηναίοι πετούσαν λουλούδια στον Αμπέμπε Μπικίλα πριν καταδικαστεί σε θάνατο
Το μυστρί ήταν κάτι που δεν άρεσε στον στον Αυστραλό Charlie Booth και τον πατέρα του. Σε αυτούς πιστώνεται, το 1929 η εφεύρεση του πρώτου βατήρα εκκίνησης. Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ήταν επίσης μαθητευόμενος τεχνικός και τορναδόρος. Όταν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την εφεύρεσή του σε έναν αγώνα, ένα μπλοκ εκκίνησης από ξύλο, τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρθηκε η ποινή.
Τα προηγούμενα μπλοκ εκκίνησης ήταν ξύλινα και πολύ μεγάλα, με τη βάση όσο το μήκος της πατούσαν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τα μπλοκ εκκίνησης τροποποιήθηκαν και η βάση έγινε πιο μικρή έτσι ώστε η φτέρνα να είναι ελεύθερη. Θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο γινόταν πιο λειτουργικός ο μυς της γάμπας.
Χρυσός Ντούσκος
2021: Ο 24χρονος Γιαννιώτης κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μονού σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Πρόκειται για πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Τόκιο αλλά και το πρώτο χρυσό της ελληνικής κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο χρόνος του, 6:40.45, αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Δεύτερος τερμάτισε ο Νορβηγός Μπορτς, ενώ τρίτος ο Κροάτης Μάρτιν.
2005: Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο σε μεγάλη διοργάνωση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ του Καναδά όταν επικρατεί στην παράταση της Κροατίας με 11-10 με το νικητήριο γκολ του Γιώργου Αφρουδάκη 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη . Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Σερβία-Μαυροβούνιο, που επικράτησε της Ουγγαρίας στο μεγάλο τελικό με 8-7.
1998: Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα. Προπονητής της Εθνικής ομάδας είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ενώ από την παλαιά φρουρά του 1987 παίζει μόνο ο Φασούλας αφού ο Φάνης Χριστοδούλου, ο “μπέμπης” του ελληνικού μπάσκετ , ανακοινώνει την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα λόγω τραυματισμού. Νικήτρια η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας ενώ η Ελλάδα τερματίζει στην τέταρτη θέση αφού χάνει στον μικρό τελικό από τις ΗΠΑ.
1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα. Ένα χρόνο μετά την Ατλάντα, στις 30/7/1997, ξεκινάει από το Σούνιο και φτάνει στο Ηράκλειο της Κρήτης την επομένη καλύπτοντας 200 ναυτικά μίλια με σκοπό τη διαφήμιση της Ελλάδας και τη στήριξη της υποψηφιότητας για το 2004.
1992: Ο Yael Arad κερδίζει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για το Ισραήλ, το αργυρό στο τζούντο.
1984: O Δυτικογερμανός κολυμβητής Michael Gross γίνεται ο πρώτος διπλός νικητής χρυσών μεταλλίων (200μ ελεύθερο και 100μ πεταλούδα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1979: Δημιουργείται η ΠΑΕ ΑΕΚ με πρώτο πρόεδρο τον Λουκά Μπάρλο.
1966: Το γκολ φάντασμα σημαδεύει τον τελικό του 8ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας. Ο Geoff Hurst σημειώνει το 3-2 στην παράταση ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή. Ο ίδιος παίκτης διαμορφώνει το τελικό 4-2 με το οποίο η Αγγλία κερδίζει στο Λονδίνο τη Δυτική Γερμανία και κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Πορτογάλος Eusebio με 9 γκολ και κερδίζει το ποσό των 1.000 λιρών από τους διοργανωτές. Στον αγώνα αυτόν καταγράφεται και το μοναδικό χατ-τρικ σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου, αφού ο Hurst πέτυχε και το πρώτο γκολ.
Ο Αριστείδης Καμάρας στον Παναθηναϊκό
1961: Ο 22χρονος Αριστείδης Καμάρας, αδελφός του Γιώργου, εξασφαλίζει την ελευθέρα μεταγραφή του και μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό. Ο αμυντικός, που ήδη έχει χρησθεί διεθνής ένα χρόνο πριν (3/7/60) στην Κοπεγχάγη εναντίον της Δανίας (7-2), θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αμυντικούς και θα αγωνιστεί με τον ΠΑΟ μέχρι την περίοδο 1972-73 προσθέτοντας στο ενεργητικό του και 30 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.
1930: Η Ουρουγουάη γίνεται η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια συντρίβοντας την Αργεντινή με 4-2 στο κατάμεστο “Σεντενάριο” του Μοντεβίδεο μπροτά σε 90.000 θεατές. Ο Αργεντινός επιθετικός Guillermo Stabile σκοράρει και ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ με 8 γκολ. Το παράδοξο του τελικού έγκειται στο γεγονός ότι ο κανονισμός δεν προέβλεπε ποια μπάλα θα χρησιμοποιηθεί αφού κάθε χώρα χρησιμοποιούσε την δική της. Έτσι, στο πρώτο ημίχρονο χρησιμοποιείται η μπάλα της Αργεντινής, δίνοντάς της προβάδισμα 2-1 στο σκορ, ενώ στο δεύτερο η μπάλα της Ουρουγουάης, δίνοντας την νίκη στους διοργανωτές.
1884: Ο Jack “Nonpareil” Dempsey ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία βάρη όταν κερδίζει με νοκ-άουτ στον 22ο γύρο τον George Fulljames στην Νέα Υόρκη στον πρώτο αγώνα που διεξάγεται κάτω από τους κανόνες του Queensbury.
1874: Η Boston και η Philadelphia είναι οι πρώτες αμερικανικές ομάδες μπέιζμπολ που παίζουν εκτός ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται