Κατερίνα Στεφανίδη - Ο θρίαμβος στο Παγκόσμιο του Λονδίνου, που την έκανε βασίλισσα των αιθέρων
6 Αυγούστου 2017: Η μέρα που η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Λονδίνου και έμπαινε στο πάνθεον στο άλμα επί κοντώ.
Αρχές Αυγούστου του 2017 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο μεγάλο ραντεβού φυσικά το παρών έδωσε και η Κατερίνα Στεφανίδη, που κατάφερε να γράψει το όνομά της στην ιστορία και πάλι με χρυσά γράμματα.
Τελικός στο άλμα επί κοντώ, με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, με την Σάντι Μόρις, όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 να είναι η μεγάλη της αντίπαλος.
Η Στεφανίδη ξεκινά από τα 4.65, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλότερα από τις περισσότερες αθλήτριες. Με πρώτο άλμα περνά και τα 4.75, δείχνοντας πως έχει έρθει για κάτι μεγάλο στο Λονδίνο.
Κάπου εκεί οι υπόλοιπες αθλήτριες μένουν εκτός συνέχειας, αφού δεν κατάφεραν να περάσουν πάνω από τα 4.75 κάνοντας τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, με την Στεφανίδη και την Αμερικανή Μόρις να μάχονται οι δύο τους για το χρυσό.
Οι δύο τους θα δώσουν μία εξαιρετική παράσταση, με μεγάλα άλματα. Η Στεφανίδη πέρασε τα 4.82, με την Μόρις να αποτυγχάνει, κάτι που την ανάγκασε να ανεβάσει τον πήχη στα 4.89. Με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες έμεινε οριστικά στη δεύτερη θέση.
Η Κατερίνα Στεφανίδη όμως δεν σταμάτησε εκεί και με άλμα στα 4.91 έκανε πανελλήνιο ρεκόρ κατακτώντας το χρυσό, ενώ έγινε η τρίτη αθλήτρια μετά τις Ντραγκίλα και Ισινμπάγεβα, που έχει στην κατοχή της ταυτόχρονα Ολυμπιακό και παγκόσμιο τίτλο.
Επίσης, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατακτά το χρυσό στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 4.82μ. ενώ οι Βενεζουελάνα Ρομπέιλις Πεϊνάδο και η Γιαρισλέι Σίλβα μοιράστηκαν το χάλκινο με 4.65μ.
2021: Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τερματίζει σε χρόνο 1:31:24 στα 20 χιλ. βάδην γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ανακηρύσσεται 8η ολυμπιονίκης. Είναι 37 ετών και εργάζεται 7 μέρες την εβδομάδα στο μεζεδοπωλείο της οικογένειάς της στην Καρδίτσα ως σερβιτόρα και λαντζιέρα. Το ωράριο της εργασίας της είναι τέτοιο που πηγαίνει για προπόνηση μετά το κλείσιμο του μαγαζιού γύρω στα μεσάνυχτα.
2016: Η 19χρονη Αμερικανίδα Βιρτζίνια Θράσερ κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο όταν επικρατεί στα 10 μέτρα αεροβόλο τουφέκι, σημειώνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ (208 βαθμούς) στον τελικό. Η Λι Ντου, η οποία ήταν η «χρυσή» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, παίρνει το ασημένιο μετάλλιο (207 βαθμούς), ενώ το χάλκινο κατακτά η Σιλίνγκ Γι (185,4 βαθμούς), η οποία είχε στεφθεί πριν από τέσσερα χρόνια «χρυσή» Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο.
2015: Ο 27χρονος Αζέρος αρχηγός της Γκαμπάλα Javid Juseynov πανηγυρίζει απρεπώς την πρόκριση της ομάδας του εις βάρος του Απόλλωνα Λεμεσού στο πλαίσιο των προκριματικών του Europa League υψώνοντας παράλληλα την τούρκικη σημαία. Ο δημοσιογράφος Rasim Aliyev θα κριτικάρει την ενέργεια αυτή στο facebook και στη συνέχεια θα δεχθεί επίθεση από 6 αγνώστους. Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά μία μέρα μετά θα υποκύψει στα τραύματά του και θα πεθάνει από εσωτερική αιμορραγία. Στις 11/8/2015 ο Juseynov θα συλληφθεί μαζί με άλλα 6 άτομα.
2012: Ο Κύπριος ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης χαρίζει στην Κύπρο πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων τερματίζοντας στην δεύτερη θέση πίσω από τον Αυστραλό Tom Slingsby, ύστερα από τις δέκα ιστιοδρομίες και το Medal Race, παίρνοντας έτσι το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Laser στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
2008: Η Leni Larsen Kaurin σκοράρει για την Νορβηγία το πιο γρήγορο γκολ σε ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, ανοίγοντας το σκορ εναντίον των ΗΠΑ μόλις στο 61ο δευτερόλεπτο (τελικό σκορ 2-0). Το προηγούμενο πιο γρήγορο γκολ είχε σημειωθεί το 1996, όταν η Pia Wunderlich είχε σκοράρει για την Γερμανία εναντίον της Βραζιλίας στο 4ο λεπτό (τελικό σκορ 1-1).
1996: 60.000 κόσμος υποδέχεται τους Ολυμπιονίκες της Ατλάντα στο Παναθηναϊκό Στάδιο που φέρνουν μαζί τους 4 χρυσά, 4 αργυρά και 48 συμμετοχές στην τελική οκτάδα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε 16η δύναμη στον παγκόσμιο αθλητισμό, έχοντας στείλει 88 αθλητές και 33 αθλήτριες που πήραν μέρος σε 14 αθλήματα, αριθμός που καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ του 1896, όταν είχε συμμετάσχει με 74 αθλητές.
1992: Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ εμπόδια στη Βαρκελώνη με επίδοση 12.64 και αναφωνεί “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”.
1984: Ο Carl Lewis κερδίζει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες όταν κατακτά την πρώτη θέση στο άλμα εις μήκος με 8.54
1983: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Νίκος Γουλανδρής, πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα το 1972, πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και δύο νταμπλ, αλλά αποχώρησε ξαφνικά πριν από το τέλος της περιόδου 1974-75 εξαιτίας του αποκλεισμού της ομάδας από την Άντερλεχτ (6/11/1974) λόγω της διαιτησίας του Ούγγρου Παλοτάι, ο οποίος ακύρωσε 4 γκολ. Ο Γουλανδρής εγκατέλειψε την ομάδα ενοχλημένος από τους “συνεργάτες” του που τον “ξεγέλασαν” δηλώνοντας “… φοβάμαι τους Ολυμπιακάρες”. Ο Νίκος Γουλανδρής, δίδυμος αδερφός του Βασίλη (τα “Νικολοβάσιλα”, όπως τους αποκαλούσαν στην Άνδρο), είχε παντρευτεί τη Ντόλλυ (Αικατερίνη) Κουμάνταρου, η οποία θα ιδρύσει το 1985 το Ίδρυμα Γουλανδρή και ένα χρόνο μετά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
1948: Η Ολλανδέζα Fanny Blankers-Koen σε ηλικία 30 ετών γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (100μ σε 11.9, 200μ σε 24.4 80μ εμπόδια σε 11.2 και 4×100 σε 47.5).
1936: Ο 38χρονος δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός και πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Josep Sunyol, συλλαμβάνεται και εκτελείται από τα στρατεύματα του Φράνκο, ένα μήνα μετά το ξέσπασμά του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 1930 ίδρυσε την αριστερή εφημερίδα “La Rambla” ενώ το 1935 εκλέχθηκε πρόεδρος της ομάδας.
1936: Ένα μόλις μήνα μετά το ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Josep Sunyol δολοφονείται από στρατιώτες του Franco κοντά στη Γουαδαλαχάρα.
1926: Η 19χρονη Αμερικανίδα Gertrude Ederle διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας σε χρόνο 14 ωρών και 30 λεπτών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά δύο ώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα