Ολυμπιακός: Παρ Γιόχαν… Ζινκερνάγκελ

EUROKINISSI

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θυμάται την περίπτωση του Σουηδού, Παρ Γιόχαν Ζέτερμπεργκ, με αφορμή την περίπτωση του Φίλιπ Ζινκερνάγκελ και τα όσα λέγονται τώρα για τον Δανό του Ολυμπιακού

Δεν ξέρω αν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ή αν το παρατηρώ εγώ όσο μεγαλώνω αλλά το σίγουρο είναι το εξής: στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη του σήμερα υπάρχει η τάση να βγαίνουν «μεγάλα» συμπεράσματα σε «μικρά» δείγματα.

Τα γράφω αυτά με αφορμή (δεν είναι ο μόνος) τον Φίλιπ Ζίνκερναγκελ. Από το πρώτο του κιόλας α’ επίσημο ματς με τον Ολυμπιακό, αυτό με τη Μακάμπι στη Χάιφα, πολύς κόσμος έβγαλε συμπεράσματα για τον Δανό. Συμπεράσματα που ενίσχυσε, σύμφωνα με το σκεπτικό του, στον επαναληπτικό με τους Ισραηλινούς και πήγε ακόμα παραπέρα στην αναμέτρηση με την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Από παιχταράς «έγινε»… παλτό σε ελάχιστες εβδομάδες

Για να μην τα πολυλογώ, ο ενθουσιασμός που υπήρχε στην ανακοίνωση της μεταγραφής του έδωσε τη θέση του στην κριτική που έφτασε και ξεπέρασε τα όρια της ειρωνείας. Ο παιχταράς απέκτησε το δημοφιλές προσωνύμιο «παλτό» που χρησιμοποιείται στην ποδοσφαιρική αργκό για παίκτες που δεν είναι καλοί ή είναι καλοί αλλά δεν καταφέρνουν να αποδώσουν με βάση το ταλέντο τους.

Αλήθεια όμως, είναι ο Ζίνκερναγκελ αυτό(ς) που βλέπουμε ως τώρα; Πόσο ασφαλές είναι να κριθεί μετά από ένα, δύο, τρία ή 13 ματς; Και πόσο ασφαλές είναι να κριθεί ως εξτρέμ και μάλιστα σ ‘αυτόν τον Ολυμπιακό που γενικώς δεν είναι στα καλύτερά του;

Πόσο ασφαλές είναι να κριθεί ο Ζινκερνάγκελ μετά από ένα, δύο, τρία ή… 13 ματς, αγωνιζόμενος μάλιστα ως εξτρέμ σ’ αυτόν τον Ολυμπιακό που δεν είναι στα καλύτερά του;

Συγνώμη κιόλας αλλά ένας παίκτης στα 27 του χρόνια, όχι τα 17 του, με 60 γκολ και 65 ασίστ δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είναι αυτό που είναι. Καλό, κακό ή μέτριο ας τον κατατάξει ο καθένας όπου νομίζει με βάση τα δικά του κριτήρια. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως τα δικά μου ή τα δικά σου κριτήρια είναι και τα σωστά… Το σίγουρο είναι πως ΔΕΝ γίνεται ένας νέος παίκτης σε μια νέα και δυσλειτουργική ομάδα να πηγαίνει από τη μία άκρη της κοινής γνώμης στην άλλη σε 2-3 εβδομάδες καιρό.

Ο Σουηδός είχε χρειαστεί 1,5 σεζόν για να βρει ρυθμό στον Ολυμπιακό

Ένας άλλος Σκανδιναβός, Σουηδός ήταν, ο Παρ Γιόχαν Ζέτερμπεργκ, χρειάστηκε 1,5 σεζόν (!) για να δείξει σε όλους πόσο σπουδαίος ήταν. Χρειάστηκε 1,5 σεζόν για να βρει τον εαυτό του, εκείνον που γνώριζαν όλοι ότι είχε και γι’ αυτό είχε αποκτηθεί τότε. Ο Ολυμπιακός τον είχε αποκτήσει το καλοκαίρι του 2000 από την Άντερλεχτ και το καλοκαίρι του 2003, όταν εξαντλήθηκε το 3ετές συμβόλαιό του, επέστρεψε στους Βέλγους με την υστεροφημία ενός πολύ καλού επαγγελματία και αληθινά καλού και χρήσιμου παίκτη ομάδας.

Πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί με τον Ζίνκερναγκελ. Αν δηλαδή θα βρει ρυθμό σε μία εβδομάδα, ένα μήνα, παραπάνω ή και ποτέ. Πραγματικά δεν ξέρω αν θα δείξει σε όλους πόσο καλός είναι αν μετακομίσει στα τετραγωνικά πίσω από τον φορ. Εξαρτάται ΚΑΙ από τον ίδιο ΑΛΛΑ ΚΑΙ από την ομάδα.

Ούτε ο Νούνιες της Λίβερπουλ γλίτωσε ο Ζίνκερναγκελ θα ξεγλίστραγε;

Ξέρω σίγουρα ότι το φαινόμενο fast food στα συμπεράσματα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και να παίρνει τη μορφή πανδημίας. Μα τι λέω, κοτζάμ Νούνιες έγινε viral ειρωνείας στα social media με βάση μία και μόνο (φιλική αν δεν κάνω λάθος) εμφάνιση με τη Λίβερπουλ, ο Ζίνκερναγκελ θα τη γλιτώσει;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News