Εθνική Μπάσκετ: Έχει καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι να πάρει μετάλλιο η Ελλάδα;

Eurokinissi

H εθνική ομάδα μπάσκετ του Δημήτρη Ιτούδη, παρουσιάζεται απόψε (19.00) στο ελληνικό κοινό, στο φιλικό με την Ισπανία, και το sportday.gr αναλύει την… ανηφόρα που θα βρει μπροστά της για τη «μεγάλη επιστροφή».

Η ώρα για τα αποκαλυπτήρια της γεμάτης όνειρα και φιλοδοξίες εθνικής ομάδας μπάσκετ του Δημήτρη Ιτούδη, έφτασε!

Στις 19.00 μπροστά σε περισσότερους από 12.000 θεατές (μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν εξαφανιστεί 11.000 εισιτήρια) η έκδοση της «γαλάζιας Dream Team», θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, σε φιλική αναμέτρηση με την οποία εκκινεί η αντίστροφη μέτρηση προς το τζάμπολ του Eurobasket στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα κόουτς στον πάγκο, σε συνδυασμό με την ηγετική φυσιογνωμία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, εκτοξεύουν τις προσδοκίες για την πορεία της εθνικής στα ουράνια.

Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει στις τάξεις του το καλύτερο ρόστερ που μπορούσε να έχει με βάση τις διαθέσιμες επιλογές, με εξαίρεση τον Ντίνο Μήτογλου που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση για την τιμωρία του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα δώσει κανονικά το παρών, ενώ επιτέλους η περιφέρεια της Εθνικής θα έχει και έναν τρίτο ποιοτικό πόλο, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που θα πλαισιώσει τους Κώστα Σλούκα και Νικ Καλάθη.

Το ρόστερ της Εθνικής μοιάζει γεμάτο εκ πρώτης όψεως, έχοντας παίκτες σε κάθε θέση και δίχως κενά. Πλήρης στην θέση των γκαρντ, υπερπλήρης στην θέση των φόργουορντ, θεωρητικά καλυμμένη στους ψηλούς.

Πολύς λόγος λοιπόν γίνεται για τις βλέψεις που θα έπρεπε να έχει η Εθνική ομάδα, με πολλούς να κάνουν λόγο για μετάλλια και διακρίσεις, πριν καλά καλά η «επίσημη αγαπημένη» δώσει το πρώτο της φιλικό ή καλύτερα επίσημο παιχνίδι.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Ο τρόπος για να φτάσει μία ομάδα στην κορυφή δεν είναι το περιτύλιγμα αλλά διάφορες παράμετροι που σίγουρα εξετάζονται από τον Δημήτρη Ιτούδη και το επιτελείο του.

Η αλήθεια για το ρόστερ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η Εθνική ομάδα είχε καλά ρόστερ και στις προηγούμενες διοργανώσεις. Ας μην πάμε να κοιτάξουμε έναν έναν τους παίκτες στις διοργανώσεις που μετείχε η Ελλάδα. Ακόμα και αν το κάνουμε όμως θα δούμε γεμάτες ομάδες με τεράστια ονόματα.

Μηδέν εις το πηλίκο όμως, καθώς η Ελλάδα έχει να πάρει μετάλλιο από το 2009 και το χάλκινο στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009, όπου σημειωτέον δεν είχαν δώσει το παρών οι Διαμαντίδης, Παπαλουκάς και Τσαρτσαρής.

Από τότε έγιναν πολλές προσπάθειες όχι απλά για μετάλλιο αλλά για να περάσει η Εθνική από χιαστί παιχνίδι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε σαν Μεσσίας για να ηγηθεί της Εθνικής και να οδηγήσει την επίσημη αγαπημένη στην κορυφή.

Μάταια όμως καθώς πάντα κάτι έλλειπε, με την Ελλάδα να πηγαίνει από αποτυχία σε αποτυχία, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες είναι η αλήθεια για μία διάκριση.

Η τεράστια διαφορά που άλλαξε το κλίμα

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τουρνουά, ακούει στο όνομα Δημήτρης Ιτούδης. Η Ελλάδα έχει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια έναν κανονικό προπονητή, ικανό να διαχειριστεί καταστάσεις, γνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο του και το μπάσκετ που πρεσβεύει.

Από τον πάγκο της Εθνικής πέρασαν και άλλοι σπουδαίοι προπονητές όλα αυτά τα χρόνια, όμως το γλυκό δεν έδεσε. Αυτή τη φορά μοιάζει να είναι και η ιδανική, καθώς ο πολύπειρος κόουτς Ιτούδης εκτός από το ότι δεν έχει να αποδείξει κάτι, έχει και το κύρος για να επιβληθεί και να βάλει τους κανόνες του.

Ο 51χρονος τεχνικός, ξέρει πως να κερδίζει τίτλους, να γίνεται ανταγωνιστικός και να βρίσκει τις λύσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτόματα η Εθνική χρίζεται φαβορί επειδή έχει έναν εξαιρετικό τεχνικό στην άκρη του πάγκου.

Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι να πάρει μετάλλιο η Εθνική;

Το καταραμένο χιαστί παιχνίδι. Αυτό που κάθε φορά σταματά την Εθνική και κόβει τις ελπίδες και τα όνειρά της. Η Ελλάδα θα βρει απέναντί της αρκετούς Ντόντσιτς, Μπογκντάνοβιτς, Φουρνιέ, Ντράγκιτς, Γιουλ, Γκομπέρ, Γιόκιτς και πολλούς άλλους αστέρες.

Ομάδες σαν την Σερβία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Γαλλία, τα τελευταία χρόνια έχουν σαρώσει τα μετάλλια μετρώντας ουκ ολίγες επιτυχίες. Από την άλλη η Ελλάδα όχι. Για να μην πάμε σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε δεύτερο ρόλο, όπως οι επικίνδυνες Τουρκία, Λιθουανία, Γερμανία και Ιταλία.

Το συναπάντημα με μία εξ αυτών, ίσως και δύο θα έρθει αργά η γρήγορα. Εκεί είναι το θέμα τι θα γίνει, γιατί από τον όμιλο θα περάσει εύκολα η δύσκολα.

Όσον αφορά τον όμιλο της Εθνικής, δεν υπάρχει η ομάδα φόβητρο, με την Εθνική να στοχεύει στην πρώτη ή ακόμα και δεύτερη θέση. Σε αυτό το σενάριο το παιχνίδι στους «16» δεν αναμένεται να μας βάλει ως εμπόδιο κάποιον ισχυρό αντίπαλο.

Η συνέχεια στα προημιτελικά όμως θα είναι δύσκολη, καθώς αν η Ελλάδα έχει τερματίσει πρώτη ή δεύτερη στον όμιλό της θα βρει μπροστά της αντίπαλο που θα προκύψει από τον δεύτερο όμιλο, αυτόν της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Γερμανίας. Βουνό, δηλαδή…

Σε περίπτωση που τερματίσει τρίτη θα βρει μπροστά της στους «8» τους κακούς μας δαίμονες Ισπανούς, ή τους εξαιρετικά ισχυρούς Τούρκους, ενώ αν βγει τέταρτη, θα αντιμετωπίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τους Σέρβους και μάλιστα έναν γύρο νωρίτερα, στους «16».

Εκεί, στα νοκ άουτ, στα ματς της μιας βραδιάς, ενδεχομένως και του ενός σουτ η Ελλάδα καλείται να δείξει εάν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Πάντως, οι δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Δημήτρη Ιτούδη είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας που επικρατεί στην ομάδα. Χαμηλά το κεφάλι, μακριά τα μετάλλια και δουλειά.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News