Η μεγάλη απόδραση των 11: Ο... Έλληνας που έπαιξε με Πελέ, Αρντίλες και Σταλόνε!

Η «Μεγάλη απόδραση των 11», θεωρείται ακόμη και σήμερα -τέσσερις δεκαετίες μετά την προβολή της στους κινηματογράφους- η κορυφαία ταινία με θέμα το ποδόσφαιρο. Κι ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν σ΄ αυτή ήταν κι ένας παίκτης που έκανε… θραύση στη δική μας Α’ Εθνική!

“Η μεγάλη απόδραση των 11”, είναι ο τίτλος της ταινίας του 1981 που σκηνοθέτησε ο Τζον Χιούστον. Μια ταινία στην οποία μια ομάδα αιχμαλώτων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αγωνίζεται κόντρα σε μια γερμανική ομάδα επίλεκτων.

Στο σενάριο της ταινίας, ο Σιλβέστερ Σταλόνε που υποδύεται τον Αμερικανό στρατιώτη των Καναδικών δυνάμεων Ρόμπερτ Χατς, σχεδιάζει την απόδρασή του, όμως όταν μαθαίνει ότι θα γίνει αγώνας μεταξύ των κρατούμενων που προέρχονται από συμμαχικές δυνάμεις και Γερμανών, αποφασίζει να ζητήσει επιτακτικά από τον λοχαγό Τζον Κόλμπι (Μάικλ Κέιν) και τελικά να πετύχει, να είναι ο τερματοφύλακας της ομάδας.

O… τερματοφύλακας Σταλόνε και τα φροντιστήρια του Πελέ

Ο Τζον Κόλμπι είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Γουέστ Χαμ πριν τον πόλεμο και για το λόγο αυτό διατάχθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις να συγκροτήσει ομάδα ποδοσφαίρου από τους κρατούμενους.

Ο Κόλμπι δέχεται συνεχώς πιέσεις από τους ανωτέρους του για να χρησιμοποιήσει τον αγώνα ως μέσο για απόδραση των παικτών. Τελικά το ρόλο αυτό θα αναλάβει ο Χατς, μετά τις αρνήσεις του Κόλμπι να πράξει κάτι τέτοιο, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει το σκοπό του στο ημίχρονο του αγώνα που θα γίνει στο Παρίσι στο στάδιο “Κολόμπ”.

Ο θρυλικός Πελέ… υποβάλλει σε μίνι εκπαίδευση τεχνικής τερματοφύλακα τον νεαρό, τότε, ηθοποιό Σιλβέστερ Σταλόνε, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Μεγάλης Απόδρασης των 11».

Η ομάδα συγκροτείται τότε από κρατούμενους, τους οποίους υποδύονται μεγάλα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Πελέ, Αρντίλες, Μπόμπι Μουρ, Καζίμιεστ Ντέινα, Πολ Βαν Χιμστ, Μάικ Σάμερμπι, Βέρνερ Ροθ. Μάλιστα αρκετοί παίκτες της Ιπσουιτς όπως οι Γουόρκ, Όσμαν, Σίβελ, Τένερ, Ο’ Κάλαχαν πήραν μέρος στην ταινία, ενώ οι Μπίτι, Κούπερ “ντούμπλαραν” σε κάποιες σκηνές τους Κέιν, Σταλόνε.

O 18χρονος Ίμρε Μπόντα μέλος της… Εθνικής Γερμανίας!

Επαγγελματίες ποδοσφαιριστές υπήρχαν βέβαια και στη γερμανική ομάδα και εκεί συναντάμε και την “έκπληξη” με ελληνικό ενδιαφέρον. Ένας από τους παίκτες ήταν ο Ιμρε Μπόντα σε ηλικία 18 ετών, ο οποίος αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και μεγαλούργησε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ενώ έπαιξε και στον ΟΦΗ.

Η αξέχαστη ομάδα των «Συμμάχων» που πρωταγωνίστησε στη «Μεγάλη Απόδραση των 11» με Πελέ, Οσβάλντο Αρντίλες, Μπόμπι Μουρ και φυσικά Μάικλ Κέιν και Σιλβέστερ Σταλόνε στους ρόλους του κάπτεν και του τερματοφύλακα!

Η “λύση του μυστηρίου” έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί το σκηνικό της ταινίας να είναι εγκατεστημένο στο  Παρίσι, όμως τα γυρίσματα έγιναν στη Βουδαπέστη. Στο γήπεδο της ΜΤΚ και σε ένα στρατόπεδο που βρίσκεται λίγο έξω από την Ουγγρική πρωτεύουσα.

Ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον μαζί με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Πελέ και Μάικλ Κέιν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Η μεγάλη απόδραση των 11» στη Βουδαπέστη.

Ο Ίμρε Μπόντα λοιπόν θυμήθηκε για λογαριασμό του sportday.gr εκείνα τα γυρίσματα, στο περιθώριο της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στην ιστοσελίδα:

«Εκείνη την περίοδο ήμουν στην ΜΤΚ 18 χρονών και μας ενημέρωσαν από την ομάδα ότι θα γίνουν κάποια γυρίσματα για ταινία στο γήπεδό μας και κάποιοι από εμάς θα έπρεπε να παίξουν τους παίκτες της γερμανικής ομάδας. Έτσι επιλέχθηκα κι εγώ και η εμπειρία που βίωσα ήταν συγκλονιστική”, μας λέει αρχικά.

«Το θρυλικό ψαλιδάκι του Πελέ και το…σπασμένο δάχτυλο του Σταλόνε από εκτέλεση πέναλτι»

Πώς ήταν όμως η συνύπαρξη με όλα αυτά τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου; “Ο ενθουσιασμός μας ήταν μεγάλος γιατί θα μπορούσαμε να δούμε από κοντά τους μεγάλους αυτούς παίκτες. Φυσικά ο Πελέ ήταν ο νούμερο ένα “στόχος” όλων μας, αλλά και ο Αρντίλες και ο Μουρ και ο Ντέινα και ο Βαν Χιμστ ήταν μεγάλα ονόματα. Η εμπειρία μας ήταν συγκλονιστική, καθώς όλοι τους ήταν κοντά μας και κανείς δεν έδειξε σημάδια βεντετισμού”.

Ειδικά για τον Πελέ, ο Ίμρε Μπόντα τόνισε: “Ήταν τόσο απλός άνθρωπος, παρά το γεγονός ότι ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Θυμάμαι ότι τη σκηνή με το περίφημο ψαλιδάκι δεν χρειάστηκε να την γυρίσουμε πολλές φορές. Το έκανε τόσο εύκολα και τόσο απλά, σαν να ήταν κάτι που το είχε μέσα του. Δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ. Αλλά όλοι τους “μιλούσαν” στην μπάλα. Όπως και ο Αρντίλες που έκανε εκείνη την περίφημη ντρίπλα με τη μπάλα πάνω από το κεφάλι”.

Όσο για τον Σταλόνε ο Μπόντα θυμάται: “Αυτός όντως ήταν λίγο πιο απόμακρος, ως σταρ του σινεμά. Είχε μπει όμως στο ρόλο του, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες φάσεις τον είχαν ντουμπλάρει. Ο Πελέ πάντως του έσπασε όντως το δάχτυλο σε εκτέλεση πέναλτι, όπως έχει αποκαλύψει και ο ίδιος”.

Θυμηθείτε όλο το επικό φινάλε της ταινίας που έγραψε τη δική της ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου:

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News