Σαν σήμερα: Ο Μπέλα Γκούτμαν, παραλίγο να καταστρέψει ομάδα οδηγώντας τη στο πρωτάθλημα
Ο Μπέλα Γκούτμαν που κοιμήθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, λίγο έλειψε να καταστρέψει ομάδα οδηγώντας τη στο πρωτάθλημα.
Ο Μπέλα Γκούτμαν -γεννημένος στις 27 Ιανουαρίου 1899, πέθανε στις 28 Αυγούστου 1981 ήταν Ούγγρος προπονητής και ποδοσφαιριστής, εβραϊκής καταγωγής. Υπήρξε προπονητής μερικών εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη.
Οι μεγαλύτερές του επιτυχίες ήταν οι κατακτήσεις με την Μπενφίκα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τα έτη 1961 και 1962, ενώ είχε και ένα σύντομο πέρασμα -χωρίς επιτυχία- από τον Παναθηναϊκό το 1967. Έλεγαν μάλιστα ότι… κοιμήθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού
Ο Γκούτμαν έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως καινοτόμος προπονητής και σπουδαίος τακτικιστής, αναλυτής του ποδοσφαίρου. Μαζί με τον Γκούσταβ Σέμπες και τον Μάρτον Μπούκοβι αποτέλεσαν μια κορυφαία τριάδα ριζοσπαστών Ούγγρων προπονητών.
Του πιστώνεται η ανάδειξη του μεγάλου Εουσέμπιο, αλλά και η συνεισφορά του στο μοντέρνο βραζιλιάνικο στιλ παιχνιδιού. Προσωπικότητα ιδιαίτερη, ένας γυρολόγος -σπουδαίος όμως- του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέρασε τη μισή του ζωή στον προπονητικό πάγκο γυρνώντας από ήπειρο σε ήπειρο, αφήνοντας σχεδόν πάντοτε έργο πίσω του.
Το προπονητικό του ξεκίνημα έγινε στη Βιέννη και τη Χάκοα όταν ήταν σαράντα ετών. Στη Βιέννη έμεινε δύο αγωνιστικές περιόδους προπονώντας τη Χάκοα και συνέχισε στην Ολλανδία και την Ένσχεντε. Υπέγραψε αρχικώς μια τρίμηνη συμφωνία συνεργασίας και όταν με τη λήξη του τριμήνου η διοίκηση της ομάδας επιδίωξε ανανέωση της συμφωνίας, ο Γκούτμαν απαίτησε ένα τεράστιο πριμ σε περίπτωση κατάκτησης του ολλανδικού πρωταθλήματος.
Η Ένσχεντε, η οποία πάλευε τότε για την αποφυγή του υποβιβασμού, κάθε άλλο παρά το πρωτάθλημα θα μπορούσε να κατακτήσει κατά τη γνώμη της διοίκησής της και του φίλαθλου κόσμου. Έτσι η διοίκηση αποδέχτηκε τον όρο αυτό. Η ομάδα όμως στη συνέχεια έκανε εκπληκτική σεζόν και απώλεσε για λίγο το πρωτάθλημα.
Ο πρόεδρος της παραδέχθηκε αργότερα ότι παρακαλούσε η ομάδα του να χάσει όσο το πρωτάθλημα βάδιζε προς το τέλος και η ομάδα πετούσε από νίκη σε νίκη, ειδάλλως το πριμ στον Γκούτμαν θα σήμαινε χρεοκοπία για την ομάδα.
Ο Γκούτμαν θα είχε διεκδικήσει το πριμ σίγουρα. Διαπραγματευτής σκληρός χωρίς να ανέχεται παρεμβάσεις στη δουλειά του. «Ο προπονητής είναι ένας θηριοδαμαστής στο κλουβί με τα άγρια ζώα, πρέπει να δείχνει άφοβος για να τα δαμάσει, όταν με τον καιρό τον πλησιάσουν, παραγνωριστούν και χάσει εκείνη τη λάμψη στα μάτια, πρέπει να φεύγει», είπε κάποτε. Μετά από δύο χρόνια στην Ολλανδία, επέστρεψε στη Χάκοα και τη Βιέννη.
Αποχωρεί ο Τζινόμπιλι
2018: Στα 41 του χρόνια ο ο παίκτης σύμβολο του μπάσκετ της Αργεντινής Μανού Τζινόμπιλι ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ανδίνο Σπορτ Κλαμπ και ακολούθησαν η Εστουδιάντες Μπάια Μπλάνκα, η Ρέτζιο Εμίλια και Βίρτους Μπολόνια (με την οποία κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2001). Έπαιξε για 16 συναπτά έτη με τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς, με τους οποίους είχε 13,3 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ και 1,3 κλεψίματα κατά μέσο όρο.
Στο San Antonio κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, συμπεριλήφθηκε δύο φορές στις καλύτερες πεντάδες της κανονικής περιόδου και άλλες δύο έγινε All-Star. Στην 23χρονη καριέρα του έγινε ένας από τους δύο παίκτες που έχουν κατακτήσει τίτπλος Euroleague, πρωτάθλημα στο NBΑ και ολυμπιακό μετάλλιο.
2016: Η Αναστασία Βόντζου και η Αννέτα Κυρίδου με χρόνο 7:10.55 κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ. Με ελάχιστα εκατοστά διαφορά τερματίζει 3η η Ιταλία (7:10.78), ενώ το χρυσό μετάλλιο κατακτά η βάρκα των ΗΠΑ με 7:08.12.
2016: Στην κατηγορία των εφήβων, η ελληνική δίκωπος άνευ πηδαλιούχου με τους πρωταθλητές Ευρώπης Γιάννη Καλανδαρίδη και Νίνο Νικολαϊδη κατακτούν το χρυσό μετάλλιο, με χρόνο 6:32.51 στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Ρότερνταμ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (6:34.23) εδώ και μία δεκαετία (από το 2006 όταν το είχε πετύχει στο Άμστερντάμ η βάρκα της Ρουμανίας).
Με διαφορά ένα μήκος από τη βάρκα των Καλανταρίδη, Νικολαϊδη τερμάτισε η γερμανική δίκωπος (6:35.00), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της Νότιας Αφρικής (6:44.82).
2004: Η Ελισάβετ Μυστακίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 67 κιλά του τάε κβον ντο όταν χάνει στον τελικό από την κινέζα Wei Luo στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Ο 155ος και τελευταίος αγώνας του Αλβέρτη
2004: Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα εναντίον του Πουέρτο Ρίκο. Πρόκειται για τον 155ο και τελευταίο αγώνα του αρχηγού του Παναθηναϊκού με την Εθνική.
2004: Ο Λάζαρος Βορεάδης είναι ένας από τυος διαιτητές του τελικού αγώνα μπάσκετ ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα: Αργεντινή – Ιταλία 84-69. Έπαιξε σε Άρη και Λάρισα (1978-1986), διαιτήτευσε (1987-1991), ενώ έγινε διεθνής από το 1992 μέχρι το 2010 (λόγω ορίου ηλικίας) με περισσότερους από 50 τελικούς σε όλο τον κόσμο. Στους αγώνες του 2004, έδωσε τον όρκο εκ μέρους των Κριτών – Διαιτητών.
2001: Ο 23χρονος Ουκρανός τερματοφύλακας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Serguei Perkhun πεθαίνει από εγκεφαλική αιμοραγία σε νοσοκομείο της Μόσχας χωρίς να συνέλθει από το κώμα που είχε πέσει μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι, όταν συγκρούστηκε στον αέρα με τον αντίπαλο επιθετικό Budun Budunov στον αγώνα με την Άνζι Μαχάτσκαλα για το ρωσικό πρωτάθλημα στις 19/8.
2001: Η ΕΠΟ και η αντίστοιχη τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταλήγουν σε συμφωνία για την υποβολή υποψηφιότητας συνδιοργάνωσης του Euro 2008. H UEFA τελικά θα δώσει τη διοργάνωση στις Αυστρία/Ελβετία στις 12/12/2002.
1999: Η Μιρέλλα Μανιάνι-Τζελίλη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης. Δεύτερη ανακηρύσσεται η Ρωσίδα Tatyana Shikolenko με 66.37 και τρίτη η Νορβηγίδα Trine Solberg-Hattestad με 66.06.
Στις 14/2/2000 θα γίνει η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ αφού η IAAF σε συνεδρίασή της στο Μόντε Κάρλο θα αποφασίσει να μην κάνει δεκτή την επίδοση της Νορβηγίδας Trine Solberg-Hattestad σε μήτινγκ στο Μπέργκεν με 68.19.
1999: Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες -ανάμεσά τους 31 αστυνομικοί- είναι ο τραγικός απολογισμός σοβαρών επεισοδίων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές μετά την λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.
Το πιο γρήγορο χατ-τρικ
1994: Ο Robbie Fowler της Liverpool σκοράρει το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Premier League, όταν σημειώνει 3 γκολ σε διάστημα 4 λεπτών και 33 δευτερολέπτων εναντίον της Arsenal (3-0)
1981: Πεθαίνει ο Ούγγρος προπονητής Μπέλα Γκούτμαν σε ηλικία 82 ετών. Λάτρης μαζί με τον Μπούκοβι του 4-2-4, δημιούργησε (1959-62) την μεγάλη ομάδα της Μπενφίκα, οδηγώντας την σε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους πρωταθλητριών, ανακάλυψε τον Μοζαμβικανό Εουσέμπιο και ανέλαβε στις 9/8/1967 προπονητής του Παναθηναϊκού για λίγο, με την ανακοίνωση της πρόσληψής του, μάλιστα, να κάνει ο Γεώργιος Πλυτάς, πρόεδρος του Παναθηναϊκού αλλά Δήμαρχος Αθηναίων.
1981: Ο Sebastian Coe κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 3:47.33 στο μίλι για τρίτη φορά. Το ρεκόρ θα κρατήσει μέχρι το 1985 όπου θα σπάσει από τον Steve Cram.
1961: Πεθαίνει ο Thomas Connolly, ο πρώτος διαιτητής του μπέιζμπολ που μπήκε στο Hall of Fame.
1961: Ο Α. J. Sylvester καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην δισκοβολία με 60.72 στις Βρυξέλλες. Την ίδια χρονιά, λίγο νωρίτερα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα των 60μ με 60.56.
1949: Ο 29χρονος Κώστας Γιαταγάνας του Εθνικού ΓΣ με 15.09μ. γίνεται ο πρώτος Έλληνας σφαιροβόλος που σπάει το φράγμα των 15 μέτρων. Δύο χρόνια μετά, θα αναδειχθεί χρυσός στους Μεσογειακούς ενώ στην καριέρα του θα πάρει το ρεκόρ στα 14.63 και θα το ανεβάσει στα 15.58 βελτιώνοντάς το έξι φορές.
1922: Οι HΠA νικούν την Αγγλία 8-4 κατακτώντας το 1ο Walker Cup στο ερασιτεχνικό γκολφ.
1920: Η Εθνική Ελλάδος συντρίβεται από τη Σουηδία με 9-0 στους 7ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας. Δεδομένου ότι η ΕΠΟ θα ιδρυθεί σε 6 χρόνια (14/11/1926) το ποδόσφαιρο αποτελεί δραστηριότητα του ΣΕΓΑΣ και παρότι ο αγώνας δεν καταγράφεται ως επίσημος για την Ελλάδα, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) το θεωρεί σαν το πρώτο παιχνίδι της Ελληνικής εθνικής ομάδας.
Με την ελληνική ομάδα αγωνίζονται οι Γιώργος Καλαφάτης, Απόστολος Νικολαϊδης και Γιάννης Ανδριανόπουλος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς μας παίζουν για πρώτη φορά σε γήπεδο με χόρτο. Ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας για την ΕΠΟ θεωρείται αυτός εναντίον της Β’ Ιταλίας 1-4 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (7/4/1929).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'