Εθνική μπάσκετ: Tο μεγάλο όπλο για το Eurobasket δεν είναι ο Γιάννης!

EUROKINISSI

Η φετινή εθνική ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη βγάζει μπασκετική υγεία, δεν αναζητεί δικαιολογίες και διαθέτει και ένα στοιχείο που ίσως αποδειχτεί στο Eurobasket πιο σημαντικό κι από την παρουσία του Αντετοκούνμπο.

Η προετοιμασία που περιλάμβανε μπόλικες και επίπονες προπονήσεις, αλλά και φιλικά και επίσημα, έλαβε τέλος. Το ταξίδι στο Μιλάνο είναι προ των πυλών. Το παρελθόν είναι παρελθόν και το μέλλον είναι μέλλον. Δεν ξέρω αν η Εθνική κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο μετά το 2009. Ξέρω όμως κάτι άλλο.

Η Ελλάδα πέρασε μέσα από χίλια κύματα. Πέρασε μέσα από «συμπληγάδες πέτρες». Παρ’ όλα αυτά δεν μάσησε, δεν αναζήτησε δικαιολογίες. Δεν άρχιζε να τα ρίχνει όλα στην θεά τύχη επειδή της έλαχαν ένα σωρό τραυματισμοί. Αν διαβάσετε τις δηλώσεις του Ιτούδη όλο αυτό το διάστημα δεν θα βρείτε καμία δικαιολογία.

Η Εθνική δεν έχει καταφέρει να κάνει ούτε μία ημέρα μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Μια προπόνηση με απαρτία. Όχι. Όμως αυτό ουδόλως θα την πτοήσει. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες, ομάδα έγινε… ομάδα! Γαλουχήθηκε. Ο εκάστοτε παίκτης, από τον Γιάννη μέχρι τον 14ο ή 15ο που ξέρει ότι θα «κοπεί» έγιναν ένα.

Η Εθνική είναι ένα σύνολο που έχει δομηθεί σωστά από το Α ως το Ω!

Ολοι οι παίκτες χρειάζονται. Ολοι! Η Εθνική βγάζει «μπασκετική υγεία», βγάζει σταθερότητα, ασφάλεια, αισιοδοξία. Εχει κερδίσει το στοίχημα με τον κόσμο που γεμίζει το ΟΑΚΑ. Διότι ο κόσμος βλέπει, καταλαβαίνει. Αυτή η Εθνική είναι ένα σύνολο σωστά δομημένο από το Α ως το Ω και αυτό οφείλεται στον Δημήτρη Ιτούδη.

Είναι πολύ σημαντικό να έχει η Ελλάδα έναν προπονητή που γίνεται «ασπίδα», που ξέρει πως να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις όταν βλέπει ότι το απουσιολόγιό του δεν είναι λευκό και κάθε τόσο «σκάνε» νέα προβλήματα. Βλέπεις τον Γιάννη να δίνει όλο του το… είναι. Να είναι ο σταρ, αλλά να είναι ο άνθρωπος που αν χρειαστεί, θα σκουπίσει και το παρκέ.

Βλέπεις μονάδες όπως ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ή ο Μποχωρίδης που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής στα προηγούμενα παιχνίδια, να γυαλίζει το μάτι τους έστω και αν ξέρουν ότι το πιθανότερο είναι να μην δουν το όνομα τους στη λίστα. Βλέπεις μονάδες όπως ο Κουζέλογλου και ο Κακλαμανάκης να επιστρέφουν άμεσα, παρά το «κόψιμο» ώστε να «γεμίσουν» τις προπονήσεις.

Βλέπεις τον Γιάννη να δίνει όλο του το… είναι. Να είναι ο σταρ, αλλά να είναι ο άνθρωπος που αν χρειαστεί, θα σκουπίσει και το παρκέ.

Ο ένας βοηθάει τον άλλον και το τεχνικό επιτελείο ψάχνει συνεχώς λύσεις!

Προσωπικά αυτό που έχω ζήσει είτε από κοντά («Ακρόπολις» και Βέλγιο) είτε εκ του μακρόθεν (με Σερβία) είναι ένα σύνολο που είναι ΣΥΝΟΛΟ, που το λέει η ψυχούλα του, η καρδιά του. Σαν να δίνει τελικούς. Ένα σύνολο που ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον. Ένα τεχνικό επιτελείου που θα δουλέψει ακατάπαυστα ώστε να βρει λύσεις εκ των έσω για να καλύψει τα «κενά» ή να βελτιώσει καταστάσεις.

Η Εθνική έχει σκληραγωγήσει τον εαυτό της μέσα από αυτές τις καταστάσεις διότι έχει και έμπειρους παίκτες που έχουν σφυρηλατήσει τον δικό τους εαυτό όλα αυτά τα χρόνια. Οι απουσίες, τα προβλήματα, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια συσπείρωση, αλλά όχι άγχος και πίεση.

Ένα σύνολο που ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον. Ένα τεχνικό επιτελείο που θα δουλέψει ακατάπαυστα ώστε να βρει λύσεις εκ των έσω για να καλύψει τα «κενά» ή να βελτιώσει καταστάσεις.

Σκεφτείτε αν αυτό το σύνολο παραταχθεί πλήρες τι μπορεί να κάνει στην διοργάνωση

Φανταστείτε την Εθνική χωρίς απουσίες. Τα μαντάτα είναι κάπως καλύτερα και για τους τέσσερις απόντες (Παπαπέτρου-Παπαγιάννης-Σλούκας-Κώστας Αντετοκούνμπο). Μακάρι να μπορούσε ο Δημήτρης Ιτούδης να έχει 14 παίκτες στην διάθεσή του, αλλά ας όψεται η ΦΙΜΠΑ (άλλη ιστορία αυτή).

Όπως και να έχει η Ελλάδα έχει την εμπειρία, έχει την ποιότητα, έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, ξέρει πως να διαχειριστεί την πίεση (μετά από τις τελευταίες αποτυχίες στα νοκ άουτ). Μακάρι να βελτιώσει και δύο σημαντικές «πληγές». Τα τρίποντα και τις βολές. Θα της χρειαστούν όσο δεν φαντάζεστε.

Εν κατακλείδι, ένας για όλους και όλοι για έναν. Εν μέσω ενός μακρινού και επίπονου ταξιδιού σε Μιλάνο (και αν πάνε όλα κατ’ ευχή) και σε Βερολίνο, η επίσημη αγαπημένη έχει γίνει επίσημη… συσπειρωμένη. Αν είναι πλήρης τότε μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα και να έχει το αβαντάζ σε σχέση με άλλους αντιπάλους. Ιδωμεν…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News