Αντώνης Καρπετόπουλος: Ήταν εύκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί με Άρη και Μπούργος
Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στη Sportday της Τρίτης 30 Αυγούστου για το διαζύγιο του Άρη με τον Χερμάν Μπούργος και την επόμενη μέρα των «κίτρινων» της Θεσσαλονίκης.
Ο Χερνάν Μπρούγος έκανε ντεμπούτο στον πάγκο του Αρη στις 22 Φεβρουαρίου σε ένα ματς με τον Ατρόμητο. Ο Αρης κέρδισε με 3-0. Έφυγε την Κυριακή μετά την ήττα του Αρη από τον Παναιτωλικό με 0-3. Πέρυσι προβλήθηκε ως αναμορφωτής του Αρη. Φέτος φεύγει γιατί δεν μπορεί να αξιοποιήσει το υλικό του. Παράξενο; Καθόλου. Ας θυμηθούμε το διδακτικό πέρασμά του.
Ήταν μάλλον εύκολο να καταλάβεις τι θα συνέβαινε με τον Μπούργος στην Ελλάδα αν κοιτούσες το βιογραφικό του. Ας θυμηθούμε τα πεπραγμένα του του ως προπονητής. Το 2010, αφού συνεργάστηκε με την Αλκορκόν ως προπονητής τερματοφυλάκων, ο Μπούργος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα επίσης στην Ισπανία, με την ερασιτεχνική Ρεάλ Κλουμπ Ντεπορτίβο Καραμπαντσέλ.
Τα επόμενα χρόνια, εργάστηκε ως βοηθός του πρώην συμπαίκτη του Ντιέγο Σιμεόνε, στις Κάλτσιο Κατάνια, Ράσινγκ Κλουμπ και Ατλέτικο Μαδρίτης. Ηταν μαζί και στις τρεις ομάδες.
Η Ατλέτικο Μαδρίτης και η σχέση με τον Μήτρογλου
Ο Μπούργος κάθισε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της Ατλέτικο ουκ ολίγες φορές. Πρώτη φορά αφού ο Σιμεόνε αποβλήθηκε από τον διαιτητή στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ 2017–18 εναντίον της Άρσεναλ.
Την ίδια χρονιά ο Σιμεόνε αποβλήθηκε και στη ρεβάνς (!) και ως εκ τούτου μετά την πρόκριση της Ατλέτικο, ο Μπούργος κάθισε πάλι στον πάγκο της ομάδας και στον τελικό στον οποίο νίκησε την Ολιμπίκ Μαρσέιγ. Εκεί γνώρισε και τον Μήτρογλου. Με τον οποίο η σχέση του στον Αρη ήταν τυπική, μολονότι όλοι πίστευαν πως η προηγούμενη γνωριμία των δυο θα τους βοηθούσε να αναπτύξουν μια κάποια σχέση.
Όταν κερδίζεις μόλις δέκα πόντους σε οκτώ παιχνίδια
Με τον Σιμεόνε να τιμωρημένο, ο Μπούργος ανέλαβε ξανά όταν η Ατλέτικο αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ 2018: το κέρδισε με 4–2 στο Τάλιν της Εσθονίας. Από την Ατλέτικο έφυγε στο τέλος της σεζόν 2019-20.
Ο Μπούργος έλαβε την πρώτη του δουλειά ως επικεφαλής προπονητής σε επαγγελματικό επίπεδο στις 14 Μαρτίου 2021, όταν υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους με τη Νιούελς Ολντ Μπόις: η ομάδα είχε το δικαίωμα ανανέωσης του συμβολαίου του για άλλη μια σεζόν στο τέλος της. Ο Μπούργος δεν τα πήγε πολύ καλά.
Κέρδισε μόλις δέκα πόντους στα οκτώ εναπομείναντα παιχνίδια κι απέτυχε να προκριθεί με την Νιούελς από τον όμιλό τους στο Κόπα Σουδαμερικάνα. Ετσι μετά την ολοκλήρωση και των δύο διοργανώσεων απολύθηκε. Εκτοτε δεν ξαναδούλεψε μέχρι να βρεθεί στον Αρη.
Το βιογραφικό του… μίλαγε από μόνο του
Τι έλεγε το βιογραφικό του; Ο,τι ο άνθρωπος ήταν ένα εξαιρετικός βοηθός προπονητή – καθώς δεν είναι εύκολο να αντέχεις τον Σιμεόνε τρία χρόνια. Και ότι συγχρόνως ήταν και ένας πολύ καλός υπηρεσιακός: κάθε φορά που χρειάστηκε για ένα ματς δεν τα πήγε άσχημα.
Αλλά προπονητής δεν ήταν: ποτέ δεν έκανε προετοιμασία και ποτέ δεν ολοκλήρωσε μια σεζόν στην οποία ξεκίνησε. Στον Αρη υπήρξε συνεπής. Τον διαχειρίστηκε καλά πέρυσι ως υπηρεσιακός. Και φέτος που έπρεπε να τον προετοιμάσει και να τον χτίσει έμπλεξε. Γιατί τη δουλειά δεν την έχει ξανακάνει.
Ο συμπαθής Αργεντινός προπονητής και ο πήχης του Καρυπίδη
Ο Αργεντινός μου ήταν πολύ συμπαθής γιατί προσπάθησε να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα με όπλο την απλότητα. Του ζήτησαν να κάνει την ομάδα πιο επιθετική – γιατί πριν από αυτόν ο Αρης είχε πρόβλημα στο γκολ. Το προσπάθησε με τον πιο απλό τρόπο: βάζοντας κυνηγούς.
Εβαλε τέσσερις στην αρχική ενδεκάδα στο Τελ Αβίβ κι ο Αρης έχασε από την Μακάμπι με 2-0. Εβαλε πέντε (!) χθες με τον Παναιτωλικό και έχασε 3-1. Με την ίδια απλότητα αντιμετώπιζε τους αντιπάλους και εκτός έδρας: το εφετινό 5-1 με την Γκόμελ ήταν ένα αληθινό πάρτι.
Με το Λεβαδειακό επίσης οι παίκτες του έκρυψαν τη μπάλα. Αλλά όπως αποδείχτηκε οι παίκτες του δεν μπορούσαν να κάνουν εκτός έδρας ό,τι και εντός. Κι αυτό για τον Μπούργος που πιστεύει στους ανθρώπους πιο πολύ από τα σχήματα είναι μάλλον απαράδεκτο: στο τέλος του ματς με τον Παναιτωλικό είχε το ύφος ενός προδομένου.
Φυσικά υπάρχει και κάτι άλλο: ο Καρυπίδης έβαλε μάλλον πολύ ψηλά τον παίκτη και τον φόρτωσε με απαιτήσεις που δεν μπορούσε να σηκώσει – άλλωστε τέτοιες δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει στην καριέρα του. Για τον Μπούργος ο σκοπός ήταν να παίζει η ομάδα επιθετικά όπως του ζητήθηκε. Νομίζω όλα τα άλλα δεν τα καταλάβαινε.
Ο Καρυπίδης προτίμησε από το να τον στρεσάρει κι άλλο κάνοντας του υποδείξεις να τον διώξει. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να βρει προπονητή να αξιοποιήσει τους επτά κυνηγούς που έφερε στον Αρη.
Γκρέι, Πάλμα, Μαντσίνι, Ιτούρμε, Καράσκο, Γκαρθία και Ζεβίνιο παρα είναι πολλοί. Κι όλοι θέλουν να παίζουν.
Ο Μπούργος είναι κατά τα άλλα καταπληκτικός τύπος. Είναι μουσικός, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του, ενώ ήταν ακόμη ενεργός παίκτης. Ηταν frontman του ροκ συγκροτήματος The Garb. Στα κατορθώματα του ότι το 2003 νίκησε τον καρκίνο. Αυτόν όμως τον πάλεψε μόνος του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορείΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό