Eurobasket: Όταν ο Σπανούλης έγινε ο… εφιάλτης των Κροατών μέσα από το πινακάκι του «Δράκου»!

EUROKINISSI

Η ιστορία πίσω από το απίθανο τρίποντο – buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη απέναντι στους Κροάτες στο Eurobasket του 2007. Ο… άτυχος Πλάνινιτς και τα «παιχνίδια που έχουμε νωρίς αύριο»!

Η Κροατία δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από την Εθνική. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Βέβαια η ομάδα μας χρειάστηκε να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο (αν δεν κέρδιζε θα είχε μέγα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόκρισης), αλλά στο τέλος είχε… Σπανούλη!

Στο Ευρωμπάσκετ του 2007, η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης έδινε τα… ρέστα της κόντρα στους Κροάτες. Το ματς κρίθηκε στην… σκακιέρα. Στα 12’’ πριν το τέλος (78-76 υπέρ της Ελλάδας), ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε εντολή για φάουλ ώστε η Εθνική να έχει τη τελευταία επίθεση.

Ο Πόποβιτς ήταν ψύχραιμος (2/2). Στην συνέχεια, με 7’’ να έχουν απομείνει πήρε τη μπάλα ο «τεράστιος» Βασίλης Σπανούλης έτρεξε το γήπεδο και κοντά στα 9 μέτρα με μια φοβερή ντρίμπλα έριξε κάτω τον Πλάνινιτς και στο… καναβάτσο τους Κροάτες.

Τα τελευταία 12’’ ήταν σχεδιασμένα από το «στρατηγικό» μυαλό του Γιαννάκη!

Ο «Kill Bill» έβαλε το τρίποντο-buzzer beater (για την ιστορία ήταν το τρίτο του εύστοχο και… φαρμακερό) με τον Πλάνινιτς να το βλέπει όντας κάτω στο παρκέ. Η Ελλάδα επικράτησε 81-78 της Κροατίας και έτσι «κλείδωσε» την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν «στρατηγός» και στα τελευταία δευτερόλεπτα του θρίλερ. «Εκανε φάουλ ο Βασίλης (σ.σ. Σπανούλης) όπως είχαμε πει. Έγινε το φάουλ, έβαλαν τις βολές και εκεί υπήρχε εντολή να πάρει την μπάλα ένας από τους δύο γκαρντ με προτίμηση στο Βασίλη (ο έτερος ήταν ο Διαμαντίδης)» γιατί έχει την ταχύτητα να σπρώξει την μπάλα γρήγορα μπροστά και να γίνει το σουτ».

Ο “κίλερ” των Κροατών έγινε ένα με τους συμπαίκτες του και δικαίως!

Οι Κροάτες, αλλά και οι… Ισπανοί “πάγωσαν” με τον Βασίλη να “πνίγεται” στις αγκαλιές των συμπαικών του

Οσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία φάση ήταν βγαλμένα από το μυαλό του «Δράκου» ο οποίος ήταν ψύχραιμος και υπήρχε λόγος. «Ήταν το σουτ που ήμουν σίγουρος για την κατάληξή του. Ίσως επειδή ήμουν και ακριβώς από πίσω στην ευθεία και το είδα πώς έφυγε ήμουν σίγουρος ότι το σουτ του Βασίλη θα μπει».

Σαν ένας άλλος… Διαμαντίδης (από τον ημιτελικό με την Γαλλία του 2005), ο Σπανούλης έγινε ο από μηχανής θεός της Ελλάδας, αλλά η ατάκα του ήταν όλα τα… λεφτά. «Θα προχωρήσουμε στα παιχνίδια που είναι χωρίς αύριο, έχουμε μάθει να τα κερδίζουμε αυτά».

Ο Σπανούλης «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτών του με πρώτο και καλύτερο τον Λάζο (Παπαδόπουλο), οι Κροάτες (εντός και εκτός παρκέ) έμειναν «παγωμένοι» για αρκετά δευτερόλεπτα (κυρίως ο Ρέπεσα) και στα αποδυτήρια τα «πηγαδάκια» έλεγαν ότι «επιτέλους ξεμπουκώσαμε».

«Θα προχωρήσουμε στα παιχνίδια που είναι χωρίς αύριο, έχουμε μάθει να τα κερδίζουμε αυτά» είχε πει ο Σπανούλαρος!

Αν θυμάστε την συνέχεια και μετά την τυπική εξασφάλιση της πρόκρισης με τη νίκη επί της Πορτογαλίας, η Εθνική κατάφερε μια νέα ανατροπή (κόντρα στην Σλοβενία, τη στιγμή που έχανε με 61-49 στα 3’ πριν το φινάλε). Ηταν το τρίποντο που έδωσε την χαμένη ψυχολογία στους τότε εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι οικοδεσπότες Ισπανοί ήταν με το μέρος των Κροατών διότι προτιμούσαν έναν αποκλεισμό της παρέας του Σπανούλη, του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά και των άλλων παιδιών. Όμως και αυτοί «πάγωσαν».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News