Παναθηναϊκός: Από το μπάτζετ των 3,2 εκατομμυρίων... εκτόξευση πάνω από τα είκοσι!
Ο Κώστας Γουλής καταγράφει στη SportDay της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου τα οικονομικά δεδομένα του νέου Παναθηναϊκού και τα συγκρίνει με αυτά που υπήρχαν στην «πράσινη» ΠΑΕ πριν από, μόλις, τέσσερα χρόνια!
Η συνέχεια στην ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ του Παναθηναϊκού -προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη πιο σταθερές συνθήκες πρωταθλητισμού- έφερε επιπλέον επενδύσεις το εφετινό καλοκαίρι. Με τους «πράσινους» να φτάνουν ήδη το μπάτζετ τους στο τρίτο μεγαλύτερο ύψος επί εποχής Αλαφούζου και να «φλερτάρουν» το προσεχές διάστημα με το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας, προσπερνώντας τα 20 εκατ. ευρώ.
Ναι, τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την… ευτυχία, όμως στο ποδόσφαιρο σίγουρα -αν επενδυθούν σωστά, με σταθερό πλάνο και με τις κατάλληλες επιλογές πάνω στις βασικές αρχές του αθλήματος- δημιουργούν τις συνθήκες για να φέρνουν λίγο πιο κοντά την επιτυχία.
Ο εφετινός προϋπολογισμός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού με τις επτά μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν έως τώρα, τα ποσά που δόθηκαν σε ομάδες (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Νυρεμβέργη), τις προμήθειες ατζέντηδων, τις αποδοχές του τεχνικού τιμ αλλά και τα συμβόλαια των παικτών που ήρθαν κι αυτών που παρέμειναν, φτάνει (μέχρι στιγμής) τα 18,6 εκατ. ευρώ με την εφορία.
Τι ποσά έχει πληρώσει ο Παναθηναϊκός για τις μεταγραφές
Συγκεκριμένα, σε ομάδες πληρώθηκαν: 3,5 εκατ. ευρώ στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας για τον Άντραζ Σπόραρ και 450.000 ευρώ στη Νυρεμβέργη για τον Άνταμ Τσέριν, ήτοι κάτι λιγότερο από 4 εκατ. ευρώ.
Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια το μπάτζετ του Παναθηναϊκού ήταν στα 3,2 εκατομμύρια ευρώ
Από εκεί και πέρα, τα συμβόλαια των επτά ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν (Μπερνάρ, Σπόραρ, Βέρμπιτς, Μάγκνουσον, Τσέριν, Γκάνεα, Λοντίγκιν) φτάνουν –μόνο για τη σεζόν 2022/23- τα 5.000.000 ευρώ (σε καθαρές αποδοχές, δίχως μπόνους ή εφορία), ενώ το κόστος συμβολαίων των παικτών που έχουν μείνει στην ομάδα είναι 4.550.000 ευρώ.
Αν προστεθεί στα παραπάνω το 1,3 εκατ. ευρώ που κοστίζει συνολικά –σε ετήσια βάση- το τεχνικό τιμ, το σύνολο των αποδοχών των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού φτάνει τα 10.850.000 ευρώ «καθαρά» ή 13.909.000 ευρώ μεικτά (δηλαδή με την εφορία).
Συνυπολογίζοντας τις προμήθειες που δόθηκαν σε ατζέντηδες παικτών για τα μεγάλα «deals» των Μπερνάρ, Σπόραρ, Βέρμπιτς, Μάγκνουσον, που ξεπέρασαν τα 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά και τις περίπου 200.000 ευρώ που καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις για λύσεις συμβολαίων (π.χ. Αγιούμπ κ.α.), το συνολικό εξοδολόγιο του Παναθηναϊκού στην εκκίνηση της σεζόν 2022/23 φτάνει λίγο πάνω από τα 19,2 εκατ. ευρώ.
Ποσό το οποίο θα αυξηθεί κι άλλο τις προσεχές εβδομάδες και θα ξεπεράσει σημαντικά τα 20 εκατ. ευρώ:
α) Με τις δύο μεταγραφές που θα γίνουν στον άξονα της μεσαίας γραμμής (βασικός μέσος που θα παίζει στο «8» και στο «6» και αναπληρωματικό «8άρι») που αναμένεται να κοστίσουν συνολικά πάνω από 3 εκατ. ευρώ.
β) Με τις ανανεώσεις συμβολαίων (με αυξημένες αποδοχές) που θα προταθούν σε Αϊτόρ, Σένκεφελντ, Ιωαννίδη και… βλέπουμε. Η δε συνολική αύξηση του μπάτζετ θα «αγγίξει» το 45% σε σχέση με την αγωνιστική περίοδο 2021/22, όπου το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος του «τριφυλλιού» έφτασε τα 15,5 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν εντούτοις, δύο πολύ σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα 22,7 εκατ. ευρώ της σεζόν 2016/17 (Στραματσόνι) και τα 22,5 εκατ. ευρώ της περιόδου 2012/13, δηλαδή της πρώτης χρονιάς που είχε τον Παναθηναϊκό στα χέρια του ο σημερινός ιδιοκτήτης του.
Ο φορολογικός συντελεστής και οι πωλήσεις
Η πρώτη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψην, είναι το γεγονός πως ο φορολογικός συντελεστής στα συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ είναι στο 22% (επί των μεικτών πάντα), σε σχέση με το 45% που ίσχυε τότε.
Ενα συμβόλαιο π.χ. 100.000 ευρώ σε καθαρές απολαβές, κόστιζε έως το 2020 (για κάθε ΠΑΕ) 181.800 ευρώ μεικτά με τη φορολογία το 45%. Πλέον, το ίδιο συμβόλαιο των 100.000 ευρώ, κοστίζει περίπου 128.200 ευρώ. Δημιουργείται λοιπόν ένα πολύ σημαντικό «ωφέλιμο» ποσό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα σε υψηλότερα συμβόλαια.
Η δεύτερη πολύ σημαντική παράμετρος, είναι πως σε σχέση με το παρελθόν, ο Παναθηναϊκός έμαθε να… πουλάει.
Από τις πωλήσεις των Αλεξανδρόπουλου (4,5 εκατ. ευρώ απ’ την Σπόρτινγκ), Βέλεθ (850.000 ευρώ απ’ την Αλ Φατέχ), Καρλίτος (400.000 ευρώ απ’ τη Λέγκια) και Μακέντα (200.000 ευρώ απ’ την Ανκαρακιουτσού) έβαλε στα ταμεία του σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έβγαλε από πάνω του συμβόλαια συνολικού κόστους 2,2 εκατ. ευρώ με την εφορία. Χρήματα που «έπεσαν» ξανά στην ομάδα και στην αύξηση του μπάτζετ της.
Είναι ξεκάθαρο, πως το εφετινό καλοκαίρι έγινε μία πολύ προσεκτική διαχείριση κι «ανακατανομή» των χρημάτων του μπάτζετ και δη στα υψηλά συμβόλαια των παικτών που αποχώρησαν, τα οποία επενδύθηκαν πολύ πιο «χειρουργικά» πάνω σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό στο επόμενο επίπεδο…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί