Μια βραδιά στο... Βερολίνο: Το γούρι του Ιτούδη και οι «γαλανόλευκες» αναμνήσεις...

Sportday.gr

Βερολίνο ή αλλιώς η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ενας τόπος που μπορεί να αποδειχθεί ονειρεμένος για την Εθνική, αλλά ήδη έχει αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις.

Η τελική φάση του Eurobasket θα διεξαχθεί στο επιβλητικό «Mercedes Benz Arena». Ένα γήπεδο που μόνο… γούρικο μπορεί να είναι για τον Δημήτρη Ιτούδη. Ένα γήπεδο στο οποίο σήκωσε μια αστεράτη κούπα.

Το 2009 το Βερολίνο μπήκε στη καρδιά του Ελληνα κόουτς που σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή ως άμεσος συνεργάτης του Ζοτς.

Όταν ακόμα ονομαζόταν «Ο2 Arena» το 2009 ο Παναθηναϊκός (μαζί με τον Ολυμπιακό) συμμετείχαν στο φάιναλ φορ στο Βερολίνο. Ο νυν κόουτς της Ελλάδας ήταν άμεσος συνεργάτης του Ζοτς στους «πράσινους».

Η ομάδα επικράτησε με 73-71 της ΤΣΣΚΑ στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Ηταν μια τρομερή στιγμή για τον Ελληνα κόουτς σε αυτό το γήπεδο και είναι από τις στιγμές που δεν έχει ξεχάσει ποτέ.

Στο Βερολίνο επέστρεψε το 2016 και αυτή τη φορά ως χεντ κόουτς κατέκτησε την Ευρωλίγκα!

Τα έφερε έτσι η μοίρα ώστε ο Δημήτρης Ιτούδης να επιστρέψει ξανά στο αγαπημένο του Βερολίνο το 2016 και στο μοντέρνο «Mercedes Benz Arena» (όπως μετονομάστηκε). Αυτή τη φορά ήταν στη θέση του οδηγού και όχι του… συνοδηγού.

Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας φιλοξενήθηκε σε αυτό το γήπεδο και ο Ελληνας κόουτς πανηγύρισε την πρώτη του ευρωλιγκάτη κούπα ως πρώτος προπονητής. Οντας καθοδηγητής της ΤΣΣΚΑ τα κατάφερε με 101-96 επί της Φενέρ στην παράταση. Κατά συνέπεια έκανε το 2/2 σε θρίλερ.

Εν κατακλείδι, ο Δημήτρης Ιτούδης λατρεύει το Βερολίνο και σε συλλογικό επίπεδο (Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ) μετράει το απόλυτο 4/4 (ημιτελικοί-τελικοί). Τώρα έχει μπροστά του έναν πιο μακρύ δρόμο. Δεν του αρκεί το 2/2, σε λίγες μέρες αλλά το 4/4 («16», «8», «4», τελικός).

«Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν…» είχε τραγουδήσει ο Νταλάρας. Ανέκαθεν οι Ελληνες της ομογένειας έδιναν δυναμικά το παρών όταν οι ελληνικές ομάδες είχαν παιχνίδια για την Ευρωλίγκα ή το κύπελλο πρωταθλητριών.

Για παράδειγμα, το μακρινό 1994. Ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη αγωνίστηκε κόντρα στην Μπάγερν Λεβερκούζεν. Στο φινάλε οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν άνετα με 70-53, αλλά οι Γερμανοί είχαν μείνει άναυδοι. Μόνο οι 3000 φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν θόρυβο στο γήπεδο και το έκαναν… ΣΕΦ!

Οι “κιτρινόμαυροι” έκαναν απόβαση στο Βερολίνο και βοήθησαν την ΑΕΚ να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

Το 1998 η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη ήθελε μια νίκη κόντρα στην Αλμπα ώστε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να δώσει το παρών στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης και δεν το άφησε να χαθεί.

Ηταν 26 Μαρτίου στην θρυλική «Max-Schmeling-Halle» του Βερολίνου, όταν νόμιζες πως στο γήπεδο υπήρχαν μόνο οπαδοί της ΑΕΚ. Και σε αυτή την περίπτωση οι Ελληνες της ομογένειας έδωσαν το παρών.

Η «Ενωση» ήταν καταιγιστική, επιβλήθηκε 82-58, «τσέκαρε» το εισιτήριο, αλλά όλος ο κόσμος είχε ασχοληθεί με τους «κιτρινόμαυρους» στις εξέδρες και ανάγκασε και τον «σκληρό» Γιάννη Ιωαννίδη να υποκλιθεί. Πάνω από 5000 Ελληνες ήταν εκεί.

Μόνο οι 3000 φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν θόρυβο στο γήπεδο και το έκαναν… ΣΕΦ!

Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, το Βερολίνο το 2009 είχε χωριστεί σε δύο χρώματα. Σε πράσινο και ερυθρόλευκο. Ηταν μια… λαοθάλασσα και κυρίως στον ημιτελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

Σε νορμάλ πλαίσια (με μικρές εξαιρέσεις) οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν κόσμιοι και το διήμερο δεν άκουγες τίποτα άλλο από τα ονόματα των «αιωνίων». Ούτε ΤΣΣΚΑ ούτε Μπαρτσελόνα. Σαν να διεξαγόταν το φάιναλ φορ στην Ελλάδα.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν τα προηγούμενα χρόνια πολλές εκδρομές στην Βαμβέργη.

Όταν στο μπασκετικό χάρτη μπήκε και η Βαμβέργη που είχε ως καμάρι την Μπάμπεργκ, το γήπεδο «Brose Arena» ντυνόταν είτε στα ερυθρόλευκα (όπως μπορείτε να διαπιστώστε στη φωτογραφία) είτε στα πράσινα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν τους δικούς τους εκπροσώπους όταν η Μπάμπεργκ του Τρινκιέρι και του Ζήση έπαιζε στην Ευρωλίγκα. Ετσι το γήπεδο χωρητικότητας 6800 θεατών είτε μετατρεπόταν σε… ΣΕΦ είτε σε… ΟΑΚΑ. Το βέβαιο είναι πως οι εκδρομές δεν έλειψαν.

Το Ευρωμπάσκετ του 1993 μπορεί να μην έφερε… γούρι στην Ελλάδα (κατέκτησε την 4η θέση), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Σε ένα άλλο μέρος στο Μόναχο και στο “Olympiahalle”.

Σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ, σε έναν προημιτελικό για γερά νεύρα, η Εθνική επικράτησε 61-59 της Γαλλίας και ειδικά μετά το επιθετικό ριμπάουντ και το καλάθι του Φασούλα έγινε… χαμός από τους Ελληνες που πανηγύρισαν έξαλλα στις κερκίδες.

Η Ελλάδα πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ και φυσικά όλο το Μόναχο σηκώθηκε στο… πόδι από τον κόσμο με τα γαλανόλευκα.

Το βέβαιο είναι πως το Βερολίνο, αλλά και η Γερμανία (γενικότερα) είναι ένας αγαπημένος τόπος για τους Ελληνες. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων είναι από τους τοπ προορισμούς όσον αφορά τις εκδρομές.

Το Ευρωμπάσκετ του 1993 μπορεί να μην έφερε… γούρι στην Ελλάδα (κατέκτησε την 4η θέση), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων. Σε ένα άλλο μέρος στο Μόναχο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News