ΗΠΑ - ΤΣΕΧΙΑ 119-84: Αγρίεψε ο Ντουράντ και έστειλε μήνυμα ενόψει των νοκ άουτ!

Για 25 λεπτά εμφανίστηκε η κανονική TEAM USA στο παρκέ και διέλυσε την Τσεχία με 119-84, παίζοντας… ρολόι από το τρίποντο.

Η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ έδειξε για ένα ημίχρονο απέναντι στην Τσεχία πως δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα-φόβητρο του λαμπρού παρελθόντος της. Ωστόσο, έχει έναν Κέβιν Ντουράντ… μαινόμενο και αυτό αρκεί για να φτάσει ψηλά. Με τον «KD» να μην έχει όρεξη για… αστεία, οι ΗΠΑ έκαμψαν την αντίσταση του εξαιρετικού συνόλου του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ με 119-84 και κατέλαβαν τη δεύτερη θέση του Α’ ομίλου του Ολυμπιακού Τουρνουά, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να είναι στους ισχυρούς της αυριανής κλήρωσης των προημιτελικών. Η αξιόμαχη Τσεχία έμεινε και μαθηματικά εκτός συνέχειας του τουρνουά, με τις δύο καλύτερες τρίτες θέσεις που δίνουν την πρόκριση στους «8» να καταλήγουν εκτός συγκλονιστικότατου απροόπτου στα όρια του… θαύματος στη Γερμανία και την Αργεντινή.

ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Η Τσεχία μπήκε με το πόδι πατημένο στο… γκάζι και προηγήθηκε με 2-9, αναγκάζοντας τον Γκρεγκ Πόποβιτς να καλέσει τάιμ άουτ σε… έξαλλη κατάσταση μόλις δύο λεπτά μετά το τζάμπολ! Η έκρηξη του «Ποπ» δεν φάνηκε να αφυπνίζει κανέναν, αφού η Τσεχία συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιόδου και με αιχμή του δόρατος τον Μπλέικ Σιλμπ να τιμωρεί τους υποτονικούς Αμερικανούς για το 7-17 στο πρώτο πεντάλεπτο. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με 18-25 και το ματς είχε αποκτήσει ενδιαφέρον με το «καλημέρα».

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΟΕΣΣΑΣ

Οι αστέρες των ΗΠΑ θα έβγαζαν κάποια στιγμή αντίδραση. Ο Κέβιν Ντουράντ πήρε την κατάσταση στα χέρια του στη δεύτερη περίοδο και έδωσε στην ομάδα του την πρωτοπορία με δύο διαδοχικά τρίποντα για το 37-33. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιόδου, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ σε Ολυμπιακό Τουρνουά, ξεπερνώντας τον Καρμέλο Άντονι που κατείχε το πρωτείο με 336 πόντους. Οι Τσέχοι δεν το έβαλαν κάτω και με σημεία-αναφοράς στην επίθεσή τους τον Βέσελι (13 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ) και τον ασταμάτητο Σιλμπ (17 πόντοι, 5 ριμπάουντ), κρατήθηκαν κοντά στο σκορ, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο 47-43 υπέρ των ΗΠΑ.

Η ΑΜΥΝΑ ΑΠΕΦΕΡΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Αυξάνοντας την πίεσή τους στην άμυνα, οι ΗΠΑ βρήκαν πόντους στο αγαπημένο τους τρανζίσιον, ανοίγοντας το ρυθμό και τη διαφορά. Ο Χόλιντεϊ έκρυψε τον… ορίζοντα στον Σατοράνκσι, ο Ντουράντ συνέχισε να είναι στη «ζώνη του λυκόφωτος», τα σουτ μπήκαν και με το… παραπάνω (20/42 τρίποντα οι ΗΠΑ!) και οι Τσέχοι τα… έχασαν, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το 60-54 στο 26′ έγινε με συνοπτικές διαδικασίες 82-60 στο 30′ με επιμέρους 22-6 στο τελευταίο τετράλεπτο και ο επίλογος στο ματς είχε επί της ουσίας μπει. Η τέταρτη περίοδος εξελίχθηκε σε show με… καιταιγισμό των Αμερικανών από την περιφέρεια μέχρι και το τελικό 119-84, το οποίο σίγουρα αδικεί έως ένα βαθμό την προσπάθεια της Τσεχίας στο πρώτο μισό.

Ο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΟΥΡΑΝΤ

Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης αυτής της εκδοχής της TEAM USA. Ο Κέβιν Ντουράντ είναι από σήμερα (31/07) ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των ΗΠΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έβαλε 23 πόντους (3/4 βολές, 4/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα), τράβηξε το… κουπί όταν το ματς ήταν ακόμη «ζωντανό», μάζεψε 8 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, έκανε ένα κόψιμο. Πάνω απ’ όλα όμως έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι «εδώ» και δεν έχει όρεξη για… αστεία. Φυσικά, η αμερικανική επίθεση είχε και πάλι πολυφωνία, με τους Τζέισον Τέιτουμ (27 πόντοι), Ζακ Λαβίν (13 πόντοι), Τζρου Χόλιντεϊ (11 πόντοι αλλά και… σκυλίσια άμυνα στον Σατοράνσκι) και Τζαβάλ ΜακΓκί (10 πόντοι) να στέκονται άξιοι συνοδοιπόροι στον ασυναγώνιστο ηγέτη τους.

Τα δεκάλεπτα: 18-25, 47-43, 82-60, 119-84

Δείτε εδώ το boxscore του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News