Σαν σήμερα: Μελίνα Μερκούρη - Κοιμήθηκε μαζί της 3.000 νύχτες και την έπεισε να αυξήσει τις ομάδες της Α' Εθνικής

Eurokinissi

Μια ποδοσφαιρική ιστορία κι ένας διάλογος αντιπροσωπευτικός του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1988-89 ολοκληρωνόταν και τρεις ομάδες ήταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Ο Εθνικός Πειραιώς, ο Διαγόρας Ρόδου και ο Απόλλων Καλαμαριάς ήταν οι τρεις ομάδες που δεν εξασφάλιζαν την παραμονή τους.

Τελικά λόγω αύξησης των ομάδων την επόμενη περίοδο (1989-90), έγιναν αγώνες μπαράζ στους οποίους συμμετείχαν έξι συνολικά ομάδες, οι τρεις τελευταίες της Α’ Εθνικής (Καλαμαριά, Διαγόρας, Εθνικός) καθώς και οι τρεις που είχαν καταλάβει τις θέσεις 4 έως 6 στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής (Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Κόρινθος). Από τους αγώνες αυτούς παρέμειναν τελικά στην κατηγορία ο Εθνικός και ο Απόλλων Καλαμαριάς ενώ υποβιβάστηκε ο Διαγόρας Ρόδου.

Για να συμβεί αυτό έβαλε το χεράκι της η Μελίνα Μερκούρη με την προτροπή του ανθρώπου που είχε κοιμηθεί μαζί της 3000 νύχτες.

Γεννημένη στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα, η Αμαλία-Μαρία «Μελίνα» Μερκούρη, η Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση, βραβευμένη με πλήθος διεθνών βραβείων και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, ήταν υπουργός Πολιτισμού την περίοδο που προαναφέρθηκε. Γενικός γραμματέας αθλητισμού ήταν ο Γιώργος Κασιμάτης.

Αυτόν επισκέφθηκαν τότε παράγοντες του Εθνικού Πειραιώς προκειμένου να του ζητήσουν την αύξηση των ομάδων. Αυτός τους είπε ότι μόνο η υπουργός θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση.

«Δεν γίνεται καμάρια μου»

Όταν λοιπόν μπήκαν στο γραφείο της Μελίνας Μερκούρη, αυτή τους υποδέχθηκε με τον γνωστό της… τσαμπουκά. «Τι θέλετε κύριοι;», ρώτησε αρχικά κι όταν τις είπαν «να αυξηθούν οι ομάδες της Α’ Εθνικής», ήταν κατηγορηματική. «Δεν γίνεται καμάρια μου», είπε και τους έδειξε την πόρτα. Οι παράγοντες του Εθνικού ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν. Όλοι εκτός από έναν που αποφάσισε να συστηθεί.

«Κυρία υπουργέ, θέλω να σας πω δυο λέξεις με το θάρρος που έχω αποκτήσει ύστερα από 3.000 νύχτες που έχουμε κοιμηθεί μαζί», ακούστηκε να λέει αφήνοντας τη Μελίνα Μερκούρη -αλλά και τους υπόλοιπους- με το στόμα ανοιχτό.

«Τι λέτε κύριε, είστε τρελός;», είπε ενοχλημένη η υπουργός. Τότε, ο παράγοντας του Εθνικού συνέχισε:

«Εσείς, αγαπητή μου, δεν τραγουδήσατε “Τα παιδιά του Πειραιά” στον δίσκο; Στην πίσω πλευρά του 45αριού έχει τυπωθεί ένα δικό μου τραγούδι. Το “Ενα σφάλμα έκανα” με την Πόλυ Πάνου. Πλάι στο μαξιλάρι μου έχω κάθε νύχτα το δισκάκι». Ήταν ο Νίκος Μουρκάκος, παράγοντας για πολλά χρόνια του Εθνικού, αλλά και μεγάλος στιχουργός καθώς την υπογραφή του φέρουν τραγούδια όπως «Εγώ είμαι ένα παλιόπαιδο», «Κίνδυνος Θάνατος», «Ένα σφάλμα έκανα», «Για μας ποτέ μην ξημερώσει» και πολλά άλλα.

«Γλυκέ μου εσύ είσαι ο Μουρκάκος; Και τι θέλεις εδώ;» τον ρώτησε η Μελίνα Μερκούρη. Κάπως έτσι όλα άλλαξαν και πέρασε ο νόμος για την αύξηση των ομάδων.

Με πληροφορίες από το βιβλίο «Ιστορία γράφουν και οι δεύτεροι» (Γιώργος Αρκουλής, Εκδ. ΕνΤύπωση) και το blog ethnikos14.blogspot.com.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Οκτωβρίου

2021: Ο Νεοκλής Αβδάλας γράφει ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Ιωνικό για την τρίτη αγωνιστική της Stoiximan Basket League, όταν γίνεται ο νεότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο στο επαγγελματικό πρωτάθλημα με την πράσινη φανέλα. Γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου 2006, πάτησε για πρώτη φορά στα παρκέ της κατηγορίας όντας 15 χρονών, οχτώ μηνών και 14 ημερών.

Μικρότερος από οποιονδήποτε άλλον αφού το σχετικό ρεκόρ κρατούσε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος από τις 26/11/2012 όταν έκανε ντεμπούτο στη Stoiximan Basket League με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανελευσινιακό, όντας 15 χρονών, 10 μηνών και 20 ημερών.

Ο Νεοκλής Αβδάλας γίνεται συνολικά ο τρίτος νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε ματς της Stoiximan Basket League, πίσω από τον Γιώργο Παπαγιάννη (5/1/2012 ως παίκτης του Περιστερίου Vitabiotics κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε ηλικία 14 χρονών, έξι μηνών και δύο ημερών) και τον Λευτέρη Μαντζούκα (14/2/2018 ως παίκτης του Προμηθέα κόντρα στον Πανιώνιο, σε ηλικία 14 χρονών, επτά μηνών και έξι ημερών).

Πεθαίνει ο Κώστας Μπατής

2020: Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και δημοσιογράφος Κώστας Μπατής πεθαίνει προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 61 ετών. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, στον οποίο αγωνίστηκε για 8 χρόνια κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα ενώ ήταν διεθνής με τις εθνικές ομάδες παίδων και εφήβων πανηγυρίζοντας το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων το 1975.

Μετά την καριέρα του στο τριφύλλι αγωνίστηκε στον Μίλωνα και στον Έσπερο Καλλιθέας πριν αποφασίσει να ακολουθήσει την καριέρα του δημοσιογράφου. Η πρώτη του δημοσιογραφική εμπειρία ήταν στην ιστορική Αθλητική Ηχώ, για να ακολουθήσει το Sportime και πολλά ακόμη έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), ενώ έγινε ευρεώς γνωστός μέσα από την τηλεόραση.

Αρχικά συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1, έχοντας την ευθύνη των μεταδόσεων των αγώνων μπάσκετ (αλλά και των αθλητικών ειδήσεων στα δελτία), ενώ κατόπιν βρέθηκε και στο MEGA.

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Γιώργος Ραπτόπουλος, παλαιός πρωταθλητής μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου, το ίδιο βράδυ που γύρισε από έναν αγώνα αυτοκινήτου. Η περίοδος 1963-1964 ήταν η καλύτερη της μακράς σταδιοδρομίας του, με αποκορύφωμα τους δύο συνεχόμενους τίτλους στο τότε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τουρισμού. Το 1964 κέρδισε και την ανάβαση της Πάρνηθας, με τον απίστευτο χρόνο των επτά λεπτών και τεσσάρων δευτερολέπτων, επίδοση που χρειάστηκε μια τετραετία για να καταρριφθεί. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφερε μονοθέσιο της Formula 3 στην Ελλάδα και έκανε λίγους αγώνες με αυτό το 1966. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 αποσύρθηκε από το προσκήνιο, όχι όμως εντελώς, όντας δάσκαλος του Τζίγκερ -Γιάννη Βαρδινογιάννη στα πρώτα του βήματα στους αγώνες.

2010: Ο Γιάννης Μαμουζέλος παρουσιάζει το βιβλίο του “Μαραθώνιος, Ραντεβού με την Ιστορία” στην Αίθουσα Συνεδρίων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η επίθεση στον Φίλιππο Συρίγο

2004: Ο Φίλιππος Συρίγος δέχεται επίθεση από αγνώστους έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό “ΣΠΟΡ FM” και μεταφέρεται στην εντατική με τέσσερις μαχαιριές στην πλάτη και τραύμα από σίδερο στο κεφάλι.

1997: Ο Ολυμπιακός, η πρώτη Ελληνική ομάδα που συμμετέχει στο 8ο McDonalds Open, κατακτά τη δεύτερη θέση χάνοντας στον τελικό που γίνεται στο Παρίσι από τους Chicago Bulls των Jordan, Pipen, Kukoc και McHale με 104-78. Στο μικρό τελικό η Ατένας Κόρντομπα κερδίζει την Ρασίγκ Παρί Σεν Ζερμέν με 88-78. Καλύτερη πεντάδα του τουρνουά: Jordan, Tarlac, Karnisovas, Oberto, Struelens. Φεύγοντας ο Ολυμπιακός θα πάρει μαζί του την υπογραφή του Oberto και το παρκέ των Bulls που θα εγκαταστήσει στο ΣΕΦ.

1996: Ο Giuseppe Panini, ιδρυτής το 1961 της Panini Group, της εταιρείας που παράγει βιβλία, κόμικς, περιοδικά, αυτοκόλλητα και κάρτες, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών στην Μοντένα. Η πρώτη ποδοσφαιρική συλλογή αυτοκολλήτων ήταν η “Calciatori”, που κυκλοφόρησε την σεζόν 1961-62, με τον Σουηδό επιθετικό της Μίλαν, Nils Ledhomm, στο εξώφυλλο.

Η πρώτη φιγούρα που τυπώθηκε ήταν αυτή του Bruno “Maciste” Bolchi, του αρχηγού της Ίντερ. Το επίσημο λογότυπο της συλλογής είναι ένας παίκτης με κόκκινη μπλούζα, άσπρο σορτσάκι και μαύρες και κίτρινες κάλτσες που επιχειρεί ένα bicycle kick (ψαλίδι) και είναι εμπνευσμένο από την ενέργεια του αμυντικού Carlo Parola στον αγώνα Φιορεντίνα – Γιουβέντους 0-0 στις 15/1/1950.

Η φιγούρα δημιουργήθηκε από τον Wainer Vaccari και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο του άλμπουμ τη σεζόν 1965-66 ενώ τυπώθηκε σε πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε διάφορες γλώσσες.

H στιγμή που ο Γκάλης σταματάει

1994: Ο Νίκος Γκάλης δεν επιλέγεται στην αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού εναντίον των Αμπελοκήπων από τον Κώστα Πολίτη και αποχωρεί στο ημίχρονο. Είναι η στιγμή που ο Γκάλης σταματάει το αγωνιστικό μπάσκετ στην 2η αγωνιστική ενός πρωταθλήματος, στο οποίο πέτυχε τους τελευταίους του οκτώ πόντους εναντίον της Δάφνης στις 12/10 συμπληρώνοντας ένα σύνολο 12.857 πόντων, ρεκόρ όλων των εποχών. Έτσι θα επαληθευτεί η φράση του, “θα εγκαταλείψω όταν πάψουν να με υπολογίζουν”.

1974: Ο Nate Thurmond των Chicago Bulls γίνεται ο πρώτος παίκτης στο ΝΒΑ που κάνει quadruple double με 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 τάπες.

1969: Ο μεγαλύτερος σκόρερ του ΝΒΑ Kareem Abdul Jabbar (Lou Alcindor) κάνει το ντεμπούτο του στο NBA.

1968: Ο Αμερικανός Bob Beamon καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος κατά 55.24 εκατοστά με 8.90 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ρεκόρ το οποίο θα αντέξει 23 χρόνια, έως τις 30 Αυγούστου του 1991 όταν ο Mike Powell θα πηδήξει 8.95 στο Τόκιο. Μελέτες της τροχιάς που ακολούθησε το σώμα του θα δείξουν ότι θα υπερπηδούσε επτά παράλληλα FIAT 500, εάν βρίσκονταν μπροστά του παρκαρισμένα.

1967: 29.665 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Παναθηναϊκός – Μπάγερν Μονάχου 1-2 για το Κύπελλο Κυπελλούχων σημειώνοντας ρεκόρ εισιτηρίων για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

1955: Ο Jesse Owens ανακηρύσσεται “Καλύτερος Αθλητής όλων των Εποχών” στον στίβο.

1930: Ο Joseph Sylvester γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ που κερδίζει 7 ιπποδρομίες σε 1 ημέρα.

1871: Δώδεκα ομάδες συμφωνούν με την πρόταση του γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας Charles Ascot για την σύσταση του Κυπέλλου Αγγλίας.

1858: Ξεκινούν τα πρώτα “Ολύμπια” που έχει θεσπίσει ο βασιλιάς Όθων με 1.000 εκθέτες στην οδό Πειραιώς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News