Μουντιάλ 2022: Τεχνολογία και αλλαγές στην υπηρεσία της «στρογγυλής Θεάς»
Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας, οι μεγαλύτεροι… αριθμοί και οι αρκετές αλλαγές, σε διάφορα επίπεδα, είναι τα στοιχεία που αναμένεται να χαρακτηρίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ.
Μετά την εισαγωγή της βοήθειας βίντεο στην διαιτησία (VAR) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην Ρωσία, η FIFA επικύρωσε την 1η Ιουλίου την χρήση -κατά τη διάρκεια του τουρνουά του Κατάρ (20 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου)- του «ημιαυτόματου οφσάιντ» (SAOT), ενός εργαλείου, που έχει σχεδιασθεί για να επιταχύνει και να κάνει τις διαιτητικές αποφάσεις, πιο αξιόπιστες.
Αυτό το πρόσθετο βήμα, που δοκιμάσθηκε κατά την διάρκεια του Αραβικού Κυπέλλου στα τέλη του 2021 και στην συνέχεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και στο Champions League από την αρχή της σεζόν, καθιστά δυνατή την καθιέρωση της θέσης των παικτών και της μπάλας ανά πάσα στιγμή.
Στο Κατάρ, αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί με δώδεκα κάμερες τοποθετημένες κάτω από την οροφή των γηπέδων και θα παρακολουθεί έως 29 σημεία δεδομένων ανά παίκτη 50 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ ένας αισθητήρας τοποθετημένος στο κέντρο της μπάλας θα στέλνει δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο, καθορίζοντας την εκάστοτε κατάσταση, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι θα μπορούσε ν’ αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.
Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, διευκρινίζει η FIFA, θα μεταδίδεται μια ειδοποίηση στους διαιτητές βίντεο «κάθε φορά που η μπάλα λαμβάνεται από έναν επιθετικό που ήταν σε θέση οφσάιντ», την στιγμή της πάσας. Ετσι, θα μπορούν να ενημερώσουν τον κύριο διαιτητή, ο οποίος και θα πάρει την τελική απόφαση.
Ωστόσο, είναι αδύνατη η πλήρης αυτοματοποίηση και η ανίχνευση του οφσάιντ, και κατά συνέπεια, η εξάλειψη των αντιπαραθέσεων. Αφού ληφθεί υπόψη η θέση των παικτών, μένει να εκτιμηθεί εάν ένας αντίπαλος μπόρεσε σκόπιμα να επαναφέρει την μπάλα στο παιχνίδι, όπως είχε γίνει στην επικύρωση του αμφιλεγόμενου γκολ του Κιλιάν Μπαπέ, τον Οκτώβριο του 2021, στην νίκη της Γαλλίας επί της Ισπανίας, στον τελικό του League of Nations (2-1).
Οσον αφορά στις αποστολές των εθνικών ομάδων, υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, δεδομένου ότι, από τους 23 παίκτες, υπάρχει αύξηση στους 26 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές, μέτρο που αρχικά εφαρμόσθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στόχος, είναι να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν, οι κίνδυνοι μόλυνσης και καραντίνας, αλλά και να ληφθεί υπόψη «η ασυνήθιστη περίοδος κατά την οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο», στην μέση της σεζόν στην Ευρώπη, δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και όχι το καλοκαίρι.
Κατά την διάρκεια του πρόσφατου Euro, οι προπονητές ήταν διχασμένοι σχετικά με αυτήν την διεύρυνση, σχετικά με το εάν τους έδινε περισσότερες αθλητικές επιλογές ή/και τους… ανάγκαζε να διαχειριστούν την αρνητική αίσθηση, όσων δεν έπαιξαν.
Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θεωρεί πως «η επιλογή 23 παικτών είναι μια δυνατότητα» που πρέπει να εκτιμηθεί για έναν προπονητή, ενώ ο ομόλογος του, στην εθνική Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε, προτίμησε να αρκεστεί στην κλήση 24 ποδοσφαιριστών.
Το Διεθνές Συμβούλιο (Ifab), θεματοφύλακας των νόμων του ποδοσφαίρου, επικύρωσε οριστικά στα μέσα Ιουνίου, την δυνατότητα για πέντε αλλαγές, αντί τριών, ανά ομάδα και ανά αγώνα, ένα μέτρο που εισήχθη επίσης, κατά την διάρκεια της πανδημίας και που κατέληξε σε μόνιμο.
Αυτή η τροποποίηση στον «Νόμο 3» του ποδοσφαίρου είχε αποφασισθεί από την Ifab τον Μάιο του 2020 και επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021 για τις διοργανώσεις συλλόγων και έως τις 31 Ιουλίου 2022 για διεθνείς αγώνες, προτού παραταθεί για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του 2022.
Παράλληλα, η Ifab αποφάσισε να παρατείνει έως τον Αύγουστο του 2023, την δυνατότητα για έκτη αλλαγή, σε περίπτωση διάσεισης, που είναι ένα ευαίσθητο θέμα στο ποδόσφαιρο, καθώς τα αποτελέσματα ενός κρανιακού σοκ εμφανίζονται συχνά μετά από καθυστέρηση, περιπλέκοντας την άμεση αξιολόγηση, προκειμένου να συλλεχθούν επαρκή δεδομένα για την λήψη μιας έγκυρης επιστημονικής απόφασης.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»