Super League: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ ή... μήπως Ολυμπιακός; Ποιος είναι φαβορί για το πρωτάθλημα;

Sportday.gr

Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ; Ποιος εκ των δύο πρέπει να λογίζεται ως φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου της Super League; Μπορεί ο Ολυμπιακός να φέρει τούμπα την εις βάρος του κατάσταση και να επανέλθει σε θέση ισχύος στο πρωτάθλημα;

Οι στοιχηματικές εταιρίες είναι κατηγορηματικές εδώ και εβδομάδες: Φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ο Παναθηναϊκός! Εντάξει, δεν ανακαλύψανε και την Αμερική! Προφανώς και η ομάδα που έχει χτίσει διαφορές έξι και δέκα βαθμών από τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της, έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα για τη μάχη του τίτλου.

Υπάρχουν, όμως, και αντίθετες απόψεις. Κάποιοι στέκονται στη δυναμική που αναπτύσσει η ΑΕΚ, η οποία χτίζει το δικό της σερί με 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο, παρουσιάζοντας μάλιστα και στιγμές εξαιρετικής επιθετικής ανάπτυξης και σημάδια διαρκούς βελτίωσης.

Και υπάρχει φυσικά και ο Ολυμπιακός των… χιλίων προβλημάτων, τον οποίο όμως ουδείς μπορεί ακόμη να ξεγράψει, τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ.

Ποιος πρέπει, λοιπόν, να θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου; Κατηγορηματική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα μπορεί να δοθεί σε 18 μέρες, όταν η Super League θα… κατεβάσει ρολά για ένα μήνα εξαιτίας της διεξαγωγής της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου μπορεί να μη γνωρίζουμε τον πρωταθλητή, δεδομένα όμως θα υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί στην κούρσα για το θρόνο. Κι όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει σενάριο που μπορεί να έχει χρίσει φαβορί ακόμη και τον Ολυμπιακό που αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το… πιο αργό άλογο της ιπποδρομίας!

Παναθηναϊκός: Σύμμαχος η Λεωφόρος και το μομέντουμ, αντίπαλος τα προβλήματα και το πρόγραμμα του β’ γύρου

Ο ιδιαίτερα αξιόπιστος και κυνικός Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς εμφανίζει στις πρώτες 9 αγωνιστικές όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια ομάδα πρωταθλητισμού. Χημεία, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και μια αμυντική λειτουργία – θεμέλιο λίθο της προσπάθειας να επιστρέψουν οι «πράσινοι» στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το μηδέν παθητικό στα 7 από τα 9 παιχνίδια του «τριφυλλιού» αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για τη συνέχεια της σεζόν.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποια στοιχεία που πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι. Από τα 9 παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει τα 6 στη Λεωφόρο και μόλις τρεις φορές έχει αγωνιστεί μακριά από την «καυτή» του έδρα.

Το πρόγραμμα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δηλαδή, στο δεύτερο γύρο θα είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς σε 13 παιχνίδια θα περιλαμβάνει 8 εκτός έδρας παιχνίδια, εκ των οποίων τα τρία θα είναι σε «Αγιά Σοφιά», «Κλεάνθης Βικελίδης» και «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Για να συνεχίσει να λογίζεται φαβορί της κούρσας ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, στο φινάλε του α’ γύρου θα πρέπει όχι μόνο να έχει διατηρήσει τη διαφορά από τους διώκτες του, αλλά να την έχει αυξήσει κιόλας. 

Ουσιαστικά οι «πράσινοι» έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να… ξεμπερδεύουν με τον Ολυμπιακό υποδεχόμενοι τον «αιώνιο» αντίπαλό τους στη Λεωφόρο (αν οι ίδιοι έχουν περάσει νικηφόρα από το Βόλο θα μπορούν να αφήσουν τους πρωταθλητές 13 ολόκληρους βαθμούς πίσω δημιουργώντας μια μη αναστρέψιμη διαφορά) και ουσιαστικά να μετατρέψουν τη συνέχεια του πρωταθλήματος σε μετωπική σύγκρουσή τους με την ΑΕΚ.

Θα κληθούν, όμως, να το πράξουν χωρίς τον καλύτερό τους παίκτη στο ξεκίνημα της σεζόν (τον Αϊτόρ) και με αρκετά προβλήματα τραυματισμών να κάνουν την εμφάνισή τους και να προβληματίζουν τον Γιοβάνοβιτς.

ΑΕΚ: Υποχρεωμένη να ρεφάρει τη ζημιά των πρώτων αγωνιστικών με διπλό στο Καραϊσκάκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΑΕΚ αρχίζει με σταθερά βήματα να αναπτύσσει δυναμική πρωταθλητισμού (ωθούμενη και από την αύρα της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια), αλλά τα στυγνά μαθηματικά του πρωταθλήματος δείχνουν το μονόδρομο της αποστολής που έχει η «Ένωση» μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, αν θέλει να λογίζεται η ίδια ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Παρά την εξόφθαλμη βελτίωσή της, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει υποστεί δύο ήττες που απειλούν να τις στοιχίσουν ακριβά στην εξίσωση του τίτλου. Κι αν αυτή από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο είναι εντός προγράμματος, εκείνη που υπέστη ως γηπεδούχος από το Βόλο στη Ριζούπολη είναι από αυτές που οφείλει μια επίδοξη πρωταθλήτρια να… ρεφάρει άμεσα για να μην την κουβαλάει στις πλάτες της μέχρι το φινάλε της σεζόν.

«Κλειδί» για τη δυναμική της ΑΕΚ μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου αποτελεί η επίσκεψή της στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στις 13 Νοεμβρίου. Αν η «Ένωση» φύγει με διπλό από το Φάληρο, τότε όχι μόνο θα έχει θέσει οριστικά εκτός μάχης τίτλου του Ολυμπιακού, όχι μόνο θα έχει σβήσει την ήττα από το Βόλο, αλλά κυρίως θα έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα πρωταθλητισμού προς τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

Και με το πρόγραμμά της στο δεύτερο γύρο να είναι σαφώς πιο βατό από τους «πράσινους» (με την ΑΕΚ να δίνει τα τρία από τα τέσσερα ντέρμπι -Παναθηναϊκό, Άρη, Ολυμπιακό- στην “Opap Arena”), αν οι «κιτρινόμαυροι» έχουν καταφέρει να μειώσουν τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου, τότε ο τίτλος του φαβορί θα περάσει στα δικά τους χέρια! Κι ας ολοκληρώσουν το μισή της κανονικής διάρκειας στη δεύτερη θέση…

Ολυμπιακός: Αν πετύχει το 4Χ4 θα γίνει ξανά φαβορί, μην έχετε αμφιβολία γι’ αυτό…

Και ο Ολυμπιακός; Εδώ τα μαθηματικά είναι εξαιρετικά απλά… Στο φινάλε του πρώτου γύρου οι «ερυθρόλευκοι» είτε θα έχουν μείνει εκτός μάχης διεκδίκησης του τίτλου, είτε θα έχουν πάρει ξανά στα χέρια τους τον τίτλο του φαβορί, κι ας μειονεκτούν βαθμολογικά έναντι των ανταγωνιστών τους.

Αν ο τωρινός προβληματικός και σε φάση ανοικοδόμησης Ολυμπιακός καταφέρει να πετύχει τέσσερις νίκες στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ, αυτομάτως θα έχει «πριονίσει» τη διαφορά από την κορυφή μίνιμουμ στους 7 βαθμούς.

Ποιος είναι ο στόχος των Πειραιωτών μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου; Επειδή μοιάζει αδύνατο να έχουν καταφέρει να προσπεράσουν τόσο τον Παναθηναϊκό, όσο και την ΑΕΚ πριν από την έναρξη των πλέι οφ, να έχουν μειώσει την απόσταση από την κορυφή σε απόσταση μιας νίκης (3-4 βαθμούς) και διαθέτοντας την τεχνογνωσία του πρωταθλητισμού να εκκινήσουν το μίνι πρωτάθλημα που θα κρίνει τον τίτλο ως απόλυτο φαβορί.

Μοιάζει σχεδόν δεδομένο ότι μετά το Μουντιάλ ο Ολυμπιακός θα εμφανιστεί πολύ καλύτερος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της σεζόν.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να… επιβιώσει αλώβητος μέχρι τις 13 Νοεμβρίου που θα υποδεχτεί την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, όντας μάλιστα η μόνη ομάδα που καλείται να κουβαλήσει δύο καρπούζια στη μασχάλη της. Γιατί ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι ολοκληρωτικά αφοσιωμένοι στη μάχη του πρωταθλήματος, ο Μίτσελ και οι παίκτες του έχουν να διαχειριστούν και δύο ευρωπαϊκούς τελικούς με Ναντ και Φράιμπουργκ. 

Με 4Χ4 (άρα και με νίκες στα δύο ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ μέχρι τη διακοπή) ο Ολυμπιακός θα γίνει ξανά φαβορί για το πρωτάθλημα. Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, ουσιαστικά θα έχει παραχωρήσει το στέμμα του πρόωρα και θα έχει αφήσει τους δύο άλλους… ετέρους του ΠΟΚ να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους!

Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε του α’ γύρου

10η αγωνιστική: Βόλος – Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός – Λαμία, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
11η αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ
12η αγωνιστική: Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός, ΑΕΚ -ΟΦΗ, Λεβαδειακός – Ολυμπιακός
13η αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Ατρόμητος, Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News