Ολυμπιακός - Μονακό 76-81: Κάθε Σούπερμαν έχει... τον κρυπτονίτη του!

EUROKINISSI

Η εντυπωσιακή φετινή Μονακό κράτησε τον Ολυμπιακό πολύ μακριά από τα φετινά του επιθετικά στάνταρντς και πήρε τεράστιο διπλό μέσα στο ΣΕΦ (76-81), υποχρεώνοντας τους «ερυθρόλευκους» στην πρώτη φετινή ήττα στη Euroleague

Το ήξεραν, το έλεγαν, όμως δεν κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάρει την πέμπτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες με την Μονακό να φεύγει νικήτρια από το κατάμεστο και κατακόκκινο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με σκορ 76-81.

Η παρέα του Μάικ Τζέιμς δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο καυτό ΣΕΦ καθώς είχε ζήσει ανάλογο σκηνικό την περσινή σεζόν και κατάφερε να πάρει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της επί ελληνικού εδάφους, φτάνοντας τους ερυθρόλευκους στο 4-1, έχοντας μάλιστα δώσει τα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια της εκτός έδρας.

Κορυφαίοι των Μονεγάσκων ήταν οι Μάικ Τζέιμς (20π. 6ασ. 5ρ.) και Έλι Οκόμπο (23π. 4ασ. 3ρ.). Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να περιορίσουν την εξαιρετική περιφερειακή γραμμή της ομάδας του Ομπράντοβιτς ενώ έδωσαν στους αντιπάλους τους 10 επιθετικά ριμπάουντ. Η επίθεση τους δεν λειτούργησε σε κανένα σημείο και ως εκ τούτου, η Μονακό πανηγύρισε ένα πολύ σημαντικό διπλό. Το μόνο που κατάφεραν οι ερυθρόλευκοι ήταν να μειώσουν τη διαφορά, η οποία αναμένεται να παίξει ρόλο στο τέλος.

Και οι δύο ομάδες με την προσοχή τους στραμμένη στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγώνα με την προσοχή του στραμμένη στην… εξολόθρευση των αντίπαλων περιφερειακών. Τόμας Γουόκαπ και Αιζέια Κέινααν κυνηγούσαν διαρκώς τους Τζόρνταν Λόιντ και Μάικ Τζέιμς, με τον ηγέτη της Μονακό, όμως, να καταφέρνει να ξεφύγει από τα μαρκαρίσματα και να είναι υπεύθυνος και για τους εννέα πόντους της ομάδας του μέχρι το τηλεοπτικό τάιμ άουτ.

Εκτός από τον… οίστρο του Μάικ Τζέιμς από τα 6,75μ. οι ερυθρόλευκοι είχαν δώσει στον Τζον Μπράουν τη δυνατότητα να πάρει 3 επιθετικά ριμπάουντ. Παρ’ όλα αυτά, οδήγησαν τη Μονακό σε 5 λάθη, πράγμα το οποίο τους κράτησε κοντά στο σκορ (16-17) παρά την αστοχία τους από την περιφέρεια (14,3% με 1/7 τρίποντα). Τόμας Γουόκαπ, Μουστάφα Φαλ και Σάσα Βεζένκοβ οδήγησαν την επίθεση των ερυθρόλευκων.

Η αστοχία συνεχίστηκε, ΜακΚίσικ ο «άσσος στο μανίκι» του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρήκε πιο εύκολους πόντους στην επίθεση στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, όμως τα προβλήματα συνέχισαν να είναι της ίδιας φύσης στα μετόπισθεν. Μόνη διαφορά ότι τα ρήγματα τα δημιουργούσε ο Έλι Οκόμπο και τα επιθετικά ριμπάουντ τα έπαιρνε ο Αντριέν Μοερμάν.

Τις λύσεις, αυτή τη φορά, σε σχέση με τον αγώνα στη Βιτόρια έδωσε η λεγόμενη «second unit». Με τους ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη και Μπολομπόι να δίνουν τον ρυθμό στην άμυνα και τον Σλούκα να οργανώνει μαεστρικά την επίθεση, ο Ολυμπιακός έχτισε ένα δικό του σερί φτάνοντας το σκορ στο 37-33.

Απόλυτος πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου των ερυθρόλευκων ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 10 πόντους (2/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα). Αυτό που μας μαρτύρησε, όμως, το πρώτο μέρος ήταν ότι ο αγώνας σήμερα δε θα κρινόταν από την επίθεση, αλλά από την άμυνα. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα οδήγησαν τους αντιπάλους τους σε 10 λάθη αλλά επέτρεψαν 6 επιθετικά ριμπάουντ ενώ υπήρξαν διαστήματα στα οποία βρήκαν εύκολα το δρόμο προς το καλάθι Τζέιμς (11π.) και Οκόμπο (9π.).

Πιο έτοιμη μετά την ανάπαυλα η Μονακό, δυσκολεύτηκε να βρει λύσεις ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρήκε δύο εύκολα καλάθια με Κέινααν και Γουόκαπ ανεβάζοντας τη διαφορά στους οκτώ (41-33), όμως η Μονακό δεν τον άφησε να ξεφύγει. Έχοντας ως πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Τζόρνταν Λόιντ, οι Μονεγάσκοι απέδειξαν πως το φετινό σύνολο είναι πολύ σωστά δομημένο με πολλούς και ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να σου κάνουν τη διαφορά.

Μπορεί να τρίποντα των Κέινααν και Βεζένκοφ να κατεύνασαν τον ρυθμό που πήγαν να βρουν οι φιλοξενούμενοι, όμως το πρόβλημα στην επίθεση παρέμενε άλυτο. Εννέα πόντοι σε 8:35 είναι ένας πολύ κακός απολογισμός για μια περίοδο και ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει λύσεις, χωρίς να αφήσει τους φιλοξενούμενους να πάρουν διαφορά. Εν τέλει ένα τρίποντο του Οκόμπο ολοκλήρωσε ένα κάκιστο δεκάλεπτο για τους ερυθρόλευκους (51-56).

Η Μονακό δεν ήταν Μπασκόνια και τιμώρησε το κενό διάστημα των ερυθρόλευκων

Ένα σερί 10-3 υπέρ των Μονεγάσκων έγειρε την πλάστιγγα υπερβολικά υπέρ τους και θα χρειαζόταν κάτι πολύ σπέσιαλ από τους ερυθρόλευκους ώστε να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Η παρέα των Οκόμπο και Τζέιμς δεν είχε κανένα σκοπό να χαρίσει κάτι στους αντιπάλους της, οι οποίοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Ένα εύστοχο τρίποντο-προσευχή του Ντιαλό και ένα ανύπαρκτο φάουλ του Λαρεντζάκη στον Τζέιμς έδειχναν ότι δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα έδειξαν να ξυπνάνε έξι λεπτά πριν το φινάλε με ένα τρίποντο του Λαρεντζάκη και άλλο ένα του ΜακΚίσικ βάζοντας φωτιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ήταν, όμως αρκετό για να επιστρέψουν; Όπως αποδείχθηκε όχι. Οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς κράτησαν την ψυχραιμία τους, είδαν τον Λοτερμόζερ να τους δίνει και κάποια 50-50 σφυρίγματα και κράτησαν μέχρι τέλους το υπέρ τους προβάδισμα.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού (με εξαίρεση την κλασική μερίδα των βιαστικών που ήθελαν να γλιτώσουν την κίνηση) έμειναν ακόμη και μετά το τέλος του αγώνα και τραγουδούσαν για την ομάδα που τους έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές. Και αναμένεται να τους χαρίσει ακόμα περισσότερες!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News