Ο Δισκοβόλος: Ο Ολυμπιονίκης χωρίς φύλλο συκής, οι περιπέτειές του και τα... αδέρφια του
«Ο Δισκοβόλος» που πήρε το χρυσό στο Παρίσι και πού βρίσκονται τα αδέρφια του. Ο δημιουργός του Κωνσταντίνος Θ. Δημητριάδης που πέθανε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και το φύλλο συκής.
Όταν στις 28 Οκτωβρίου 1943 στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πέθανε στην Αθήνα, ο γλύπτης Κωνσταντίνος Θ. Δημητριάδης δεν ήταν πολλοί αυτοί που ήξεραν ότι επρόκειτο για έναν Ολυμπιονίκη. Γεννημένος το 1879 -ενδεχομένως το 1881- στην Στενήμαχο της τότε Ανατολική Ρωμυλίας, δεν ήταν αθλητής. Είχε όμως πάρει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι.
Όχι σε αθλητικό αγώνισμα αλλά στη γλυπτική, αφού το πρόγραμμα περιελάμβανε και καλλιτεχνικούς αγώνες. Το έργο του «Ο δισκοβόλος» (Discobole Finlandais) κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Για την τύχη του γλυπτού αριστουργήματος διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης: «Ο «Δισκοβόλος» είναι ένα έργο της ωριμότητας του Κώστα Δημητριάδη, από τα πιο χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόταν την απόδοση του γυμνού ανδρικού σώματος. Πλάστηκε το 1924 και εκτέθηκε στο Παρίσι στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίζοντας το βραβείο γλυπτικής. Τ
ον επόμενο χρόνο ο ομογενής της Αμερικής και επιχειρηματίας Ευριπίδης Κεχαγιάς το αγόρασε και το δώρισε στο Δήμο της Νέας Υόρκης, που το τοποθέτησε στο Σέντραλ Παρκ. Ένα άλλο αντίτυπο στήθηκε στο στάδιο της Ντιζόν στη Γαλλία και ένα τρίτο το 1927 στην Αθήνα. Το αντίτυπο της Εθνικής Πινακοθήκης χυτεύθηκε το 1989, από το γύψινο πρόπλασμα που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη».
Οι περιπέτειες του πρώτου Δισκοβόλου έχουν και συνέχεια. Το πρώτο δημιούργημα του Δημητριάδη έμεινε στο Central Park μια δεκαετία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε μπροστά στο Δημοτικό Στάδιο του Randalls Island της Νέας Υόρκης. Το 1970 λόγω φθορών που υπέστη από βανδαλισμούς ο Δισκοβόλος αποσύρθηκε. To 1999 τοποθετήθηκε στην είσοδο του Randalls Island όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Το αρχικό βραβευμένο έργο δεν φέρει φύλλο συκής
Το αρχικό έργο, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι δεν έφερε φύλλο συκής. Όμως στις ΗΠΑ βρέθηκε με φύλλο συκής. Στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) διαβάζουμε: «”Ο δισκοβόλος” με φύλλο συκής. Γλυπτό του Κώστα Δημητριάδη που βραβεύθηκε με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τέχνης, το 1924 στο Παρίσι. Το αρχικό βραβευμένο έργο δεν φέρει φύλλο συκής. Αυτό ζητήθηκε να προστεθεί στον δισκοβόλο που αγοράσθηκε από το κράτος των Η.Π.Α. για να στηθεί στο Central Park της Νέας Υόρκης».
Αυτή είναι η περιπέτεια του ανδριάντα που πήρε το χρυσό μετάλλιο μετάλλιο. Μόνο που δεν είναι ο μοναδικός και μάλιστα δεν είναι ο πιο γνωστός. Ο συγκεκριμένος… τίτλος, του πιο διάσημου δηλαδή, μάλλον ανήκει σε αυτό που βρίσκεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Υπήρχε επίσης ένα γύψινο αντίγραφο στο στάδιο «Gaston Gerard», στη Ντιζόν της Γαλλίας, το οποίο από το 2007 μεταφέρθηκε στο στάδιο «Colette Besson» της ίδιας πόλης. Το 1989 μπρούτζινο αντίγραφο χυτεύτηκε από γύψινο πρόπλασμα που υπάρχει στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και τοποθετήθηκε πρόσφατα στον περίβολο της Εθνικής Γλυπτοθήκης.
Πάντως, ούτε ο Ολυμπιονίκης δισκοβόλος, ούτε τα… αδέρφια του είναι -κατά κάποιο τρόπο- το πρωτότυπο έργο. Ο Δημητριάδης εμπνεύστηκε από τον «Δισκοβόλο» του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Μύρωνα, που ποτέ δεν βρέθηκε.
Πηγές:
- Εθνική Πινακοθήκη
- Εθνική Γλυπτοθήκη
- Πρακτικά Πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Εκδοτικός Οίκος Αδερφών Κυριακίδη α.ε.) – Νικολέτα Τζάνη
- Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) – Μορφωτικό Ίδραμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Οκτωβρίου
2015: Η Ανθή Λιάγκου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία F33 με επίδοση 4 μέτρα 85 εκατοστά στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ στην Ντόχα του Κατάρ.
2000: Ο κολυμβητής Κώστας Φίκας κατακτά το δεύτερο χρυσό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ 27.93 στα 50μ ελεύθερο της κατηγορίας S8 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Δεύτερος ο Κινέζος Hengheng Tian με 28.56 και τρίτος ο Δανός Emil Broendum με 29.00. Ο Παράσχος Στογιαννίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ακόντιο της κατηγορίας F20 με 47.75μ. Πρώτος ο Αυστραλός Anton Flavel με 52.50 και δεύτερος ο Μεξικανός Jesus Lucero με 50.51.
1995: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Βύρων Καραγιάννης, Α’ Αντιπρόεδος της FILA και πρόεδρος της ΕΟΦΠ επί 14 χρόνια (1969-73, 1975-85), αλλά και γιός (το τέταρτο από τα επτά παιδιά) της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.
1984: Σημειώνεται ο πρώτος θάνατος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης όταν ένας Γάλλος δρομέας καταρρέει και πεθαίνει.
1978: Ο Donald Ritchie σημειώνει τον πιο γρήγορο χρόνο στα 100 χιλιόμετρα με 7 ώρες, 27 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.
1962: Ο Γιώργος Μπαμπανιώτης καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στη σφυροβολία με 60.20 στην Αθήνα σπάζοντας το φράγμα των 60μ. Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι κατά 10 μέτρα μεγαλύτερο (70.67) και έχει γίνει ένα μήνα πριν, στις 21/7/62, από τον Αμερικανό Harold Connolly.
1922: Πρώτη εθνική μετάδοση κολλεγιακού αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου (Princeton – Chicago 21-18).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα