Κροατία: Να μην καταρρεύσει απότομα το «θαύμα» της Ρωσίας

Sportday.gr

Είναι η φιναλίστ του Μουντιάλ του 2018 όμως άπαντες γνωρίζουν ότι αντίστοιχη πορεία φέτος είναι απίθανο να συμβεί. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Κροατία του Μόντριτς, του Βίντα και του… Λιβάγια;

Στο τελευταίο Μουντιάλ του κορυφαίου Λούκα Μόντριτς, οι Κροάτες ξέρουν ότι αντίστοιχη πορεία με εκείνη του 2018 όπου έφτασαν μέχρι τον τελικό αποτελεί… όνειρο θερινής νυκτός. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς έχει ξεκινήσει ήδη την διαδικασία αλλαγής σκυτάλης από την χρυσή γενιά του Μόντριτς και του Ράκιτιτς στην νέα γενιά του Γκβάρντιολ και του Μάγιερ. Ο συνδυασμός νέων και έμπειρων ποδοσφαιριστών συνθέτει μια… ενδιαφέρουσα ομάδα η οποία, όμως, μοιάζει να έχει ταβάνι.

Ο προπονητής και το σύστημα

Προπονητής των Κροατών θα είναι ο Ζλάτκο Ντάλιτς. Ο 56χρονος τεχνικός συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του από το 2017 όπου και ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως ομοσπονδιακός προπονητής. Το μαγικό ταξίδι της Ρωσίας είναι απίθανο να το επαναλάβει στο Κατάρ. Γι’ αυτό και αντικειμενικός στόχος μοιάζει μια αξιοπρεπείς πορεία μέχρι τα νοκ-άουτ.

Το σύστημα που θα επιλέξει θα είναι ένα καθαρό 4-3-3. Αυτό εμπιστεύεται από την αρχή της θητείας του ο Κροάτης προπονητής, αυτό θα εμπιστευτεί και τώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των «κιτρινόμαυρων» Βίντα και Λιβάγια, στην προεπιλογή είχαν κληθεί και οι «ασπρόμαυροι» Κοτάρσκι και Τσόλακ, οι οποίοι όμως κόπηκαν από την τελική 26αδα.

Οι παίκτες της βασικής ενδεκάδας

Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με τον άλλοτε ερυθρόλευκο Ίβιτσα Ίβουσιτς και τον Ίβο Γκρμπιτς της Ατλέτικο να συμπληρώνουν την τριάδα.

Στο δεξί άκρο της άμυνας σίγουρα δε θα βρίσκεται ο Σίμε Βρσάλικο, όπως συνέβαινε σε όλες τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Στάνισιτς και Γιουράνοβιτς παλεύουν για τη θέση του ενώ στο αριστερό άκρο της άμυνας βασικός λογίζεται ο Σόσα, ο οποίος όμως ίσως να μην είναι στο 100% στην πρεμιέρα με τον Μπάρισιτς να είναι ο έτερος αριστερός μπακ.

Στα στόπερ αμετακίνητος είναι ο Γιόσκο Γκβάρντιολ της Λειψίας με τη θέση του παρτενέρ του να διεκδικείται από τους Λόβρεν και Σούταλο με τον Ντομαγκόι Βίντα να συμπληρώνει τη λίστα των αμυντικών του Ντάλιτς.

Η τριάδα των χαφ μοιάζει να έχει κλειδώσει με τους Μόντριτς, Μπρόζοβιτς και Κόβασιτς να συνθέτουν μια πολυσύνθετη μεσαία γραμμή. Τις δικές του πιθανότητες συγκεντρώνει και ο… «νέος Μόντριτς» Λόβρο Μάγιερ. Όμως προτεραιότητα για τώρα έχει ο… παλιός, ο γνήσιος Μόντριτς.

Όσον αφορά την επίθεση, τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα και εκεί. Στο αριστερό άκρο θα βρίσκεται για ακόμη μια μεγάλη διοργάνωση ο Ιβάν Πέρισιτς, στα δεξιά θα κινείται ένας εκ των Βλάσιτς ή Πάσαλιτς ενώ στην κορυφή η θέση του Κράμαριτς μοιάζει καπαρωμένη, με τον Μπούντιμιρ να αποτελεί την πρώτη εναλλακτική. Στη λίστα βρίσκεται και ο Μάρκο Λιβάγια.

Ο όμιλος και οι διασταυρώσεις

Η Κροατία θα βρεθεί στον 6ο όμιλο παρέα με Βέλγιο, Μαρόκο και Καναδά. Το ρόστερ της την καθιστά φαβορί για τη δεύτερη θέση πίσω από τους «Κόκκινους Διάβολους» του Ντε Μπρόινε και του Λουκάκου.

Ο νεανικός ενθουσιασμός των Καναδών και των Μαροκινών, όμως, μπορεί να τους δημιουργήσει ζητήματα. Πρώτη αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν το Μαρόκο και δεύτερη τον Καναδά οπότε πιθανό στραβοπάτημα σε αυτά τα δύο παιχνίδια μπορεί να τους κοστίσει τη συνέχεια.

Σε περίπτωση που τερματίσουν δεύτεροι στον όμιλο θα διασταυρωθούν με τον πρώτο του 5ου, δηλαδή ή τη Γερμανία ή την Ισπανία. Αν κάνουν το πρώτο θαύμα και προκριθούν από αυτό το ζευγάρι, τότε θα πέσουν πάνω σε ένα από τα τρία μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, τη Βραζιλία. Αν περάσουν και από εκεί, τότε θα τους περιμένει το άλλο μεγάλο φαβορί, η Αργεντινή.

Η πρόβλεψη του sportday.gr

Οι Κροάτες έχουν τη δυναμική να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τους 16. Ιδεατό σενάριο θα τους έβλεπε και μέχρι τα προημιτελικά, καθώς Γερμανία και Ισπανία δεν είναι και στα καλύτερά τους.

Όμως, υπάρχει και το σενάριο που τους θέλει να πέφτουν θύματα μιας μεγάλης έκπληξης, με τους Καναδούς και τους Μαροκινούς να διαθέτουν ομάδες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

Εμείς, όμως, τους βλέπουμε να πραγματοποιούν μια αξιοπρεπή πορεία μέχρι τον γύρο των 16 όπου εκεί θα λυγίσουν από τη Γερμανία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News