Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο κορυφαίος... Μουντιαλικός άσος έπαιξε μπάλα στον Απόλλωνα!

Eurokinissi

Ο Κώστας Αλαμάνος κάποτε τρέλανε την ποδοσφαιρική υφήλιο με ένα μεταγραφικό… buzzer beater για τον Απόλλωνα -Αθηνών τότε, Σμύρνης σήμερα- που αποκτούσε Μουντιαλικό… στρατηγό!

Όταν την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 1983, τελευταία ημέρα των μεταγραφών, ο Απόλλων -Αθηνών τότε, Σμύρνης σήμερα- αποκτούσε τον ποδοσφαιριστή Ραινίρ Λαμπέρους Φαν (ή Βαν όπως τον έγραψαν τότε οι εφημερίδες) ντε Κέρκοφ, ο όρος fake news απουσίαζε από το λεξιλόγιο των φιλάθλων. Είναι βέβαιο όμως ότι η ουσία του όρου ήταν στο μυαλό πολλών εξ όσων έμαθαν για τη μεταγραφή του Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ.

Ακόμα και όταν λίγες ημέρες αργότερα είδαν τον 32χρονο με τις παντόφλες να επιθεωρεί τη Ριζούπολη, δυσκολεύονταν να τον πιστέψουν. Πείστηκαν όταν είδαν τον… στρατηγό με το Νο10 στην πλάτη και το σήμα του Απόλλωνα.

Ο Ολλανδός δεν ήταν όποιος κι όποιος. Ο δίδυμος αδερφός, τού Βίλι φαν ντε Κέρκοφ, γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1951, είχε έρθει στη χώρα μας κουβαλώντας ένα σωρό τίτλους και διακρίσεις. Γι’ αυτό και όταν τον έφερε ο Κώστας Αλαμάνος, αφεντικό τότε της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους εντός και εκτός συνόρων.

Σίγουρα ήταν μέχρι εκείνη την εποχή ο κορυφαίος… από τους περίφημους Μουντιαλικούς άσους που είχαν έρθει στην Ελλάδα. Και τι δεν έχει κατακτήσει! Είχε παίξει στην Τβέντε πριν πάει στην Αϊντχόφεν όπου από το 1974 έως το 1983 πήρε την Eredivisie, το Κύπελλο UEFA, το κύπελλο Ολλανδίας και φυσικά διέπρεψε στην Εθνική. Συμμετείχαν σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1974,1978), φιναλίστ και στα δύο και μέχρι το 1983 συμπλήρωσε 48 συμμετοχές.

Αυτόν λοιπόν είχε φέρει ο Απόλλωνας. Αυτόν που το 1974 είχε παίξει για 45 λεπτά στον τελικό του Μουντιάλ που είχε διοργανωθεί στην τότε Δυτική Γερμανία. Στον τελικό η διοργανώτρια του τουρνουά αντιμετώπιζε την ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο τελικός του 1974

Ογδόντα χιλιάδες θεατές, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου είδαν τους Ολλανδούς να κάνουν τη σέντρα. Άλλαξαν 14 φορές την μπάλα και κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κρόιφ από τον Χένες. Μάλιστα ουδείς Δυτικογερμανός είχε προλάβει έως τότε να ακουμπήσει την μπάλα. Ο Νέεσκενς εκτέλεσε το πέναλτι και πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, η Ολλανδία έκανε το 1-0.

Για πρώτη φορά είχε καταλογιστεί πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον συγκεκριμένο τελικό δεν θα ήταν το μοναδικό. Οι Ολλανδοί έδωσαν στους αντιπάλους τους χώρο και χρόνο για να ξεπεράσουν το σοκ. Ο Φογκτς εξουδετέρωσε πλήρως τον Κρόιφ και με διασφαλισμένα τα νώτα τους, οι Δυτικογερμανοί άρχισαν να επιτίθενται κατά κύματα. Ο Χελτσενμπάιν ντριμπλάροντας μπήκε στον ολλανδική περιοχή.

Ο Γιάνσεν τον ανέτρεψε. Νέο πέναλτι και ο Πάουλ Μπράιτνερ ισοφάρισε σε 1-1. Η Δυτική Γερμανία συνέχισε στον ίδιο ρυθμό. Πλησίαζε η λήξη του ημιχρόνου. Ο Μπόνοφ ξέφυγε από δεξιά και σέντραρε, ο Γκερντ Μίλερ έκανε μία στροφή γύρω από τον εαυτό του και σούταρε. Ήταν το 68ο και τελευταίο γκολ του με τη φανέλα της εθνικής. Το πιο πολύτιμο από όλα. Στο δεύτερο ημίχρονο, οι απέλπιδες προσπάθειες των Ολλανδών σταμάτησαν μπροστά στον Ζεπ Μάγερ.

Ο τελικός του 1978

Τέσσερα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου του 1978, η Aργεντινή, διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ, πανηγύριζε στο γήπεδο «Ελ Μονουμεντάλ- Αντόνιο Βεσπούτσιο», στο Μπουένος Άιρες, την κατάκτηση του τροπαίου. Στον μεγάλο τελικό, νικούσε με 3-1 στην παράταση -κανονικός αγώνας 1-1- την Ολλανδία.

Η μεγάλη Αργεντινή του «ματαντόρ» Κέμπες, του Φιλιόλ, του Αρντίλες, του Πασαρέλα τα είχε καταφέρει μπροστά στο κοινό της. Συνολικά 71.483 εισιτήρια είχαν διατεθεί σε εκείνο το ματς με την Ολλανδία χωρίς τον, διαμαρτυρόμενο για τη χούντα του Χόρχε Βιντέλα, Γιόχαν Κρόιφ. Θεατές και τηλεθεατές είδαν αυτό που έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα.

Ο αρχηγός της Αργεντινής, Ντανιέλ Πασαρέλα διαμαρτυρήθηκε διότι ο Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ επρόκειτο να αγωνιστεί με γύψινο νάρθηκα στο χέρι, όπως ακριβώς είχε συμβεί και σε προηγούμενους αγώνες. Τελικά, τοποθετήθηκε στο χέρι του ένα μαλακό προστατευτικό για να μην χτυπήσει κάποιος από τους αντιπάλους του και ο αγώνας έγινε κανονικά.

Η παρουσίαση του Φαν ντε Κέρκοφ

Προπονητής του Απόλλωνα όταν αποκτήθηκε ο Ρενέ Φαν ντε Κέρκοφ ήταν ο Ολλανδός Μπερτ Τοϊνισεν. Η παρουσίασή του έγινε σε ξενοδοχείο του Λυκαβηττού. Ο Ολλανδός είχε μαζί του τη σύζυγό του Άννι, το συμβόλαιό του ήταν για 1+2 χρόνια και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η Αϊντχόβεν εισέπραξε 20.000 δολάρια και ο παίκτης 15 εκ. δρχ.. Ο Κώστας Αλαμάνος πλήρωσε τα δίδακτρα σε Ολλανδικό σχολείο της Αθήνας, στο οποίο πήγαν τα δύο παιδιά του νέου σταρ του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολλανδός έπαιξε για ένα χρόνο στην Ελλάδα, συμπλήρωσε 23 ματς και πέτυχε τρία γκολ, προτού φύγει για τον Χονγκ Κονγκ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News