Ολυμπιακός: Ο Παναθηναϊκός του έδειξε ότι φέτος τίποτα δε θα είναι εύκολο

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός καλείται να βρει λύσεις στα προβλήματα του καθώς εντός συνόρων ο Παναθηναϊκός βελτιώνεται διαρκώς ενώ στην Ευρωλίγκα η χρονιά… δεν βγαίνει με έξι παίκτες να φορτώνονται διαρκώς έξτρα λεπτά στις πλάτες τους!

Τα δύο πρώτα ντέρμπι της σεζόν μπορεί να κατέληξαν στους ερυθρόλευκους όμως από τον τελικό του Σούπερ Καπ στη Ρόδο μέχρι το τελευταίο, χρονικά, ντέρμπι στο οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα του Παναθηναϊκού, η ομάδα που έχει πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα βήματα προόδου είναι εκείνη του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Μετά την επιστροφή του Γουόλτερς και την άφιξη του Μπέικον, οι «Πράσινοι» έχουν κάνει σαφέστατα βήματα προόδου, ενώ μία ακόμη διορθωτική κίνηση μπορεί να τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους στη συνέχεια της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να μην αφήσει τη νίκη του να κρύψει τα προβλήματα που δεδομένα έχει εμφανίσει τον τελευταίο, τουλάχιστον, μήνα. Οι ερυθρόλευκοι βασίζονται σε συγκεκριμένους παίκτες τη φετινή σεζόν και χρειάζονται άμεσα το ξύπνημα των υπόλοιπων. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα του και μένει να βγει… ασπροπρόσωπος. Η σεζόν άλλωστε δεν τελείωνε ούτε  τον Οκτώβριο που ο Ολυμπιακός πέταγε, ούτε το Νοέμβρη που προσγειώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει το 9-0

Οι «Πράσινοι» είναι μια εντελώς νέα ομάδα. Ο σχεδιασμός μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος δυνατός, κάποιοι παίκτες δεν απέδιδαν τα μέγιστα (π.χ. Γκριγκόνις) και έτσι ο Παναθηναϊκός είχε καταντήσει να παλεύει να αποφύγει την τελευταία θέση ενώ εντός συνόρων έδινε το δικαίωμα μέχρι και σε παίκτες όπως ο Βασίλης Μουράτος του Προμηθέα να δηλώνουν πως στόχος τους είναι να του κλέψουν τη δεύτερη θέση στη Basket League.

Η εντός έδρας ήττα από την Παρτιζάν σήμανε συναγερμό στο ΟΑΚΑ και έτσι έγινε η πρώτη διορθωτική κίνηση υπέρβασης με τον Ντουέιν Μπέικον να ντύνεται στα πράσινα. Παράλληλα με την επιστροφή του Νέιτ Γουόλτερς ο Ντέγιαν Ράντονιτς βρήκε τον βασικό κουμανταδόρο των επιθέσεων καθώς και τον παίκτη που έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί της επίθεσης τραβώντας την ομάδα στα δύσκολα.

Στην περίπτωση που το «τριφύλλι» ξεφορτωθεί το παχυλό συμβόλαιο του Γκριγκόνις και τον περιττό όπως κρίθηκε Άντριους, παίρνοντας στη θέση τους έναν παίκτη στη θέση 4 (δεδομένου ότι Μαντζούκας και κυρίως ο Χουγκάζ για κάποιο λόγο δεν έχουν πάρει καμία ευκαιρία), τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα.

Ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί από μια ομάδα της τελευταίας τάξης της Euroleague σε διεκδικητή της οκτάδας ενώ εντός συνόρων απέδειξε και στο χθεσινό ντέρμπι ότι το ερυθρόλευκο 9-0 σερί δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να συνεχιστεί με τέτοια ευκολία.

Από το πληρέστερο ρόστερ της ιστορίας του Ολυμπιακού, στο ροτέισιον 6-7 παικτών

«Φέτος διαθέτουμε 13 παίκτες που θεωρούμε ότι είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Γιώργου Μπαρτζώκα στο ξεκίνημα της σεζόν. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η ομάδα βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο κορμό παικτών, οι οποίοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ομάδας.

Ο εκπληκτικός Σάσα Βεζένκοφ, ο ασταμάτητος Μουστάφα Φαλ, το ρομπότ Τόμας Γουόκαπ είναι μια τριάδα παικτών όπου σε κάθε αγώνα ξέρεις ότι θα είναι συνεπέστατη. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με το κρύο αίμα του είναι εξαιρετικά πιο ώριμος στο παιχνίδι του έχοντας βοηθήσει σημαντικά τους ερυθρόλευκους.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους αρχηγούς του Ολυμπιακού, Κώστα Παπανικολάου και Κώστα Σλούκα καθώς μπορεί να έχουν δώσει σημαντικές βοήθειες τη φετινή σεζόν (με τον Σλούκα να έχει κουβαλήσει την ομάδα σε πολλά κρίσιμα σημεία), όμως ξέρουν και οι ίδιοι καλύτερα από τον καθένα ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα.

Και μετά το χάος. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του φετινού συνόλου του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μπολομπόι, Κέινααν, Πίτερς, Μπλακ, ΜακΚίσικ και Λούντζης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη φετινή σεζόν. Και ο Ολυμπιακός τους χρειάζεται όλους αν θέλει να εκπληρώσει τους υψηλούς στόχους που δικαιολογημένα ο ίδιος έχει θέσει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ναι μεν σε ένα σύνολο με την ομοιογένεια του Ολυμπιακού, οποιαδήποτε μεταγραφή θα ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί άμεσα. Όμως, και οι τέσσερις μεταγραφές όχι μόνο δε βελτιώνονται σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά αποδίδουν όλο και χειρότερα.

Ο Τζοέλ Μπολομπόι ξεκίνησε τη χρονιά αποδίδοντας ορισμένες φορές καλύτερα από τον κουρασμένο λόγω Eurobasket, Φαλ. Ο Άλεκ Πίτερς αν και σε κανένα παιχνίδι δεν σκόραρε κατά ριπάς, βοηθούσε σε όλους τους τομείς, καλύπτοντας μέχρι και την απουσία του Παπανικολάου. Μόνο ο Αιζέια Κέινααν δεν έχει κάνει το επιθετικό ξέσπασμα που θα τον απελευθερώσει. Στο ντέρμπι ξεκίνησε καλά, όμως μετά πάλι εξαφανίστηκε.

Τέλος, ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ο μόνος από τους περσινούς που δείχνει να ψάχνεται. Φέτος είναι λίγες οι φορές που κατάφερε να γίνει ο game changer του Γιώργου Μπαρτζώκα και ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται να βρει τον καλό του εαυτό. Η αγωνιστική κάμψη των προαναφερθέντων είναι και ο βασικότερος λόγος που ο Ολυμπιακός όχι μόνο εμφανίζεται διπρόσωπος μέσα στα ίδια τα παιχνίδια, αλλά και μέσα σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν.

Ακολουθεί μια εξάδα αγώνων μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου της Euroleague στην οποία ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία με τουλάχιστον πέντε νίκες να επιστρέψει στη δική του κανονικότητα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα του. Και καλά κάνει. Το θέμα, όμως, είναι να βρεθούν άμεσα οι λύσεις στα δεδομένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ερυθρόλευκοι. Ακολουθεί μια εξάδα αγώνων μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου της Euroleague στην οποία ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία με τουλάχιστον πέντε νίκες να επιστρέψει στη δική του κανονικότητα.

Βίρτους Μπολόνια εντός, διαβολοβδομάδα με Φενέρμπαχτσε εντός και Βιλερμπάν εκτός, Ερυθρός Αστέρας εντός, Παναθηναϊκός εκτός και Αρμάνι εντός είναι οι επόμενες υποχρεώσεις των ερυθρόλευκων μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου της Euroleague, προτού ακολουθήσει η Μονακό για την έναρξη του δευτέρου γύρου.

Εξαιρώντας το ντέρμπι των «αιωνίων», οποιαδήποτε άλλη απώλεια δεν θα του χαλάσει τη σεζόν σε κανένα βαθμό, αλλά θα του δυσκολέψει αρκετά το έργο του πλεονεκτήματος έδρας στην πιο ανταγωνιστική Euroleague των τελευταίων ετών. Αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με τη Βίρτους, οι ερυθρόλευκοι πρέπει να βρουν τον καλό τους εαυτό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News