Λιονέλ Μέσι vs Λούκα Μόντριτς: Τα τελευταία 10άρια στην τελευταία τους ευκαιρία

Sportday.gr

Τα δύο τελευταία διαμάντια ή αλλιώς 10άρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε έναν… τελευταίο χορό! Λιονέλ Μέσι – Λούκα Μόντριτς: Το μεγαλύτερο όνειρο της καριέρας τους θα μείνει ζωντανό μόνο για τον έναν από τους δύο!

Από τα αθώα  -και μη – παιχνίδια της τράπουλας  «το 10 το καλό» δηλώνει κάτι το ξεχωριστό. Στις ομάδες των πιτσιρικάδων (και όχι μόνο…) ένας συνήθης καυγάς αφορά το ποιος θα φορέσει τη φανέλα με το 10. Είναι ο αριθμός που εκφράζει την τελειότητα. Ένα νούμερο, που στο ποδόσφαιρο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να φορούν βιρτουόζοι της μπάλας, οι «μάγοι».

Στο Κατάρ, για τις ανάγκες του Μουντιάλ βρέθηκαν 24 «10άρια». Κάποιοι πέρασαν απαρατήρητοι, άλλοι απλά ήταν οι πιο μεγάλοι σε ηλικία και κάποιοι φόρεσαν τη φανέλα επειδή είναι οι καλύτεροι, οι πιο ποιοτικοί, οι πιο κυριαρχικοί παίκτες στις ομάδες του, χωρίς απαραίτητα να εκπροσωπούν το κλασικό ποδοσφαιρικό 10άρι. Για παράδειγμα ο Νεϊμάρ, ο Εμπαπέ, ο Τάντιτς, ο Αζάρ ή ο Μπερνάντο Σίλβα…

Οι δύο ποδοσφαιριστές που τούτη τη σύγχρονη εποχή του build up, της ταχοδύναμης και του ακατάπαυστου τρεξίματος, αξίζουν να φέρουν τον τίτλο του 10αριού συγκρούνται στον πρώτο ημιτελικό του Κατάρ: ο 35χρονος Λιονέλ Μέσι και ο 37χρονος Λούκα Μόντριτς, οι τελευταίοι μιας γενιάς, μιας εποχής που σε λίγα χρόνια θα θυμόμαστε με νοσταλγία.

Χώρος στον τελικό υπάρχει μόνο για έναν και είναι κρίμα, πραγματικά, που, στα σίγουρα,  ένας από τους δύο θα αποχαιρετήσει το θεσμό χωρίς να γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης του τροπαίου. Ο νικητής θα έχει μια τελευταία ευκαιρία, έναν ύστατο αγώνα απέναντι στην ολοκληρωτική Γαλλία ή το μαχητικό Μαρόκο.

Τι ενώνει Μέσι και Μόντριτς

Πάνω από όλα η δίψα τους για το τρόπαιο. Είναι ξεκάθαρο στον αγωνιστικό χώρο. Θα ξοδέψουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους, θα παλέψουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ίσαμε το τελευταίο πέναλτι.

Με μεγάλες διακρίσεις στο Champions League και οι δύο (5 τρόπαια ο Μόντριτς, 4 ο Μέσι), έχουν μεγάλο καημό την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έφτασαν μια ανάσα, παίζοντας στον τελικό, ο Μόντριτς το 2018 και ο Μέσι το 2014, αλλά έμειναν με την όρεξη.

Το χαμηλό κέντρο βάρους είναι απαραίτητο συστατικό του κλασικού 10αριού. Βοηθά στην καλή ισορροπία, στον ελιγμό, στην ντρίμπλα. Με ύψος 1.70 μ. ο Αργεντινός και ο 1.72 μ. ο Κροάτης, διαθέτουν τον ιδανικό σωματότυπο.

Αμφότεροι χρησιμοποιούν εξαιρετικά και τα δύο πόδια. Μπορεί ο Μέσι να φημίζεται κυρίως για το αριστερό του, αλλά σημιώστε ότι με το δεξί έχει πετύχει περίπου 100 γκολ στην καριέρα του!

Η εμπειρία και των δύο τεράστια. Ο Αργεντινός μετρά 170 διεθνείς συμμετοχές, ο Κροάτης 160.

Γνωρίζουν και οι δύο από την πίεση των πολύ μεγάλων ομάδων. Ο Μόντριτς παίζει 10 χρόνια στη Ρεάλ και προηγήθηκαν 4 στην Τότεναμ, ο Μέσι έμεινε 17 έτη στην Μπαρτσελόνα, ενώ την τελευταία διετία στην Παρί τα έχει δει… όλα.

Το ήρεμο προφίλ τους είναι σήμα κατατεθέν του χαρακτήρα τους, ακόμα και εκτός γηπέδων (έχουν παντρευτεί τους νεανικούς τους έρωτες). Στο γρασίδι, αν και οι αντίπαλοι συνήθως σημαδεύουν τα πόδια τους,  εντούτοις σπάνια αντιδρούν ή διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό η ΄έκρηξη του Μέσι μετά το ντέρμπι με την Ολλανδία, έγινε είδηση.

Και οι δύο είναι αυτοί που θα πάρουν την μπάλα όταν ζυγίζει 100 κιλά για να εκτελέσουν το φάουλ, το πέναλτι. Θα συνεχίσουν να παλεύουν και με ένα πόδι…

Μέσι και Μόντριτς είναι ηγέτες. Είναι τα τελευταία 10άρια που αγαπήσαμε και που τόσο πολύ θα μας λείψουν από τα επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News