Γιάννης Βογιατζής: Ερμήνευσε τον ύμνο του Παναθηναϊκού, όχι του Ολυμπιακού

Τι υποστηρίζει ο ίδιος για τους ύμνους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και ο ύμνος τρίτης ομάδας που ερμήνευσε και την «τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε»

To 1958, ο Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιώργος Μουζάκης συνέθεσαν τον ύμνο του Παναθηναϊκού. Το γνωστό ως «σύλλογος μεγάλος», ερμήνευσε αρχικά ο Λέανδρος Παπαθανασίου, μουσικός, συνθέτης και παραγωγός, γεννημένος το 1923 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Στη δεκαετία του ’50 μετανάστευσε στη Γερμανία για να σταδιοδρομήσει στο τραγούδι και τη σύνθεση. Χρησιμοποίησε τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Λεό Λέανδρος και Μάριο Πάνας. Ήταν ο πατέρας της Βίκυς Λέανδρος.

Με τη φωνή του Λέανδρου Παπαθανασίου ο ύμνος του Παναθηναϊκού δεν έγινε δημοφιλής. Οι δημιουργοί του ζήτησαν αργότερα, συγκεκριμένα το 1962, από τον -γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου 1934- Γιάννη Βογιατζή να τον ερμηνεύσει και αυτός. Το έκανε κι ο ύμνος αγαπήθηκε από τους φίλους της ομάδας.

Ο ίδιος ο Γιάννης Βογιατζής ισχυρίζεται ότι κάποτε του ζήτησαν και από τον Ολυμπιακό να πει τον ύμνο της ομάδας, αλλά ζήτησε χρήματα ενώ έχει ερμηνεύσει τον ύμνο της Ξάνθης. Το Νοέμβριο του 2021, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε πει: «Το 1962 ήμασταν στην εξέδρα εγώ ο Μουζάκης και ο Οικονομίδης και βλέπαμε την ομάδα μας. Ο ύμνος αυτός είχε τραγουδηθεί πιο μπροστά από τον Λέανδρο τον πατέρα της Βίκυς Λέανδρος, αλλά δεν πήγε δεν ξέρω για ποιο λόγο και μου λέει ο Οικονομίδης θα μας πεις τον ύμνο; Και καλά έκανα και τον είπα γιατί είναι η μεγαλύτερη μου επιτυχία, διαχρονική. Όλοι ερωτεύτηκαν τη συγκεκριμένη εκτέλεση, ήταν ύμνος. Θα μπορούσα να είχα τραγουδήσει τον ύμνο του Ολυμπιακού, μου έκαναν πρόταση και τους είπα ότι ήθελα λεφτά και μου λένε γιατί σε εμάς ζητάς λεφτά, και τους είπα ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα μου. Όμως έχω τραγουδήσει και τον ύμνο της Ξάνθης τον οποίο την τρίτη ημέρα τον κατεβάσανε».

 

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ρωτά αν η πρόταση του Ολυμπιακού έγινε επί Γουλανδρή κι ο Γιάννης Βογιατζής απαντά «μάλλον, δεν θυμάμαι». Πάντως, με δεδομένο ότι ο Νίκος Γουλανδρής ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού έως το 1975, ο ύμνος που τότε είχε ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο σημερινός, αλλά αυτός που γράφτηκε το 1931, από τον Μίμη Ξ. Βασιλειάδη και μελοποιήθηκε από τον Γιάγκο Ε. Λαουτάρη. Δημιουργήθηκε τη σεζόν που ξεκίνησε το πρώτο πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας, δηλαδή το 1930-31, και ήταν γνωστός με το όνομα «Φευγάτε από μπρος…». Το όνομά του ήταν όμως Ύμνος Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη σεζόν είχε κερδίσει πολλούς από τους διεκδικητές του τίτλου με 3 γκολ και λέγεται ότι αυτό ενέπνευσε τον στιχουργό να γράψει τον στίχο: «Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, – Ολυμπιακός- !».

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 20 Δεκεμβρίου

2020: Ο 21χρονος Πορτογάλος επιθετικός της Μίλαν Rafael Leao σκοράρει στα 6.2 δευτερόλεπτα στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Σασουόλο για το καμπιονάτο σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Serie A.

2016: Σε ηλικία 75 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” ο Μάκης Γερμανάκος, ο παλαίμαχος διαιτητής που βρισκόταν από τον Οκτώβριο σε κώμα, μετά από ατύχημα που είχε μέσα στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια εργασιών. Εκτός από κορυφαίος διαιτητής, είχε διατελέσει και πρόεδρος στην ΚΕΔ την περίοδο 2004-06.

2015: Η 14χρονη κολυμβήτρια του ΑΟ «Ωκεανός» Νικολέτα Παυλοπούλου σημειώνει 1:02.92 στα 100μ μεικτής ατομικής στο γκραν πρι Χριστουγέννων που πραγματοποιείται στο Καρπενήσι. Ο συγκεκριμένος χρόνος, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι και την κατηγορία των νεανίδων, την τοποθετεί στη θέση Νο2 παγκοσμίως μεταξύ των αθλητριών που έχουν γεννηθεί το 2001. Η 14χρονη σαρώνει τα ρεκόρ σε 50άρα και 25άρα πισίνα. Ενδεικτικό είναι πως το τέλος του 2015 την βρίσκει να έχει στην κατοχή 22 της πανελλήνια ρεκόρ κατηγορίας κορασίδων, παγκορασίδων και νεανίδων.

2014: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά με 2-0 (Σέρτζιο Ράμος & Γκάρεθ Μπέιλ) τη Σαν Λορέντζο στο Μαρόκο και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της ιστορίας της. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι κερδίζει το 22ο συνεχόμενο επίσημο παιχνίδι και γίνεται η δεύτερη ισπανική ομάδα – μετά την Μπαρτσελόνα – που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

2003: Με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων της λειτουργίας του, ο Πάνος Γεραμάνης παρουσιάζει στην ραδιοφωνική του εκπομπή “Οι Άσσοι των Γηπέδων”, τίτλο που έχει “δανειστεί” από την ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, την ομάδα του Εσπέρου Καλλιθέας. Η εκπομπή φιλοξενεί βετεράνους αθλητές και ξεχασμένους συλλόγους συνοικιών και κινείται παράλληλα με τη στήλη “Για Θυμήσου” στην ένθετη “Ομάδα” των “Νέων”.

2000: Οι Charlotte Hornets νικούν τους Maiami Heat με 65-56, το δεύτερο χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ. Το ρεκόρ κατέχει ο αγώνας Boston Celtics – Milwaukee Bucks (62-57) στις 27/2/1955.

1999: Το France Football ανακηρύσσει τον Rivaldo “Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς” με 219 ψήφους. Ο David Beckham έρχεται δεύτερος με 154 και ο Andriy Shevchenko τρίτος με 64 ψήφους.

1996: Απονέμεται στην Marielle Goitschel, ετεροχρονισμένα κατά μια 30ετία, το χρυσό μετάλλιο Ελεύθερης Κατάβασης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκι που είχε χάσει το 1966 στο Πορτίγιο της Χιλής από την Αυστριακή Erika Schinegger. Δύο χρόνια αργότερα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ, τα ιατρικά τεστ αποκάλυψαν ότι η Schinegger ήταν στην πραγματικότητα άνδρας.

1994: Ο Ivan Lendl αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών μετά από καριέρα 17 χρόνων.

1991: Ο Γιουγκοσλάβος μέσος Dejan Savicevic γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όταν μετακομίζει στη Μίλαν από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι του ποσού των 11.5 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο παίκτης θα παίρνει 7 εκατομμύρια λίρες για τέσσερα χρόνια.

1973: Ο Henri Richard των Montreal Canadiens σημειώνει τον 1.000ό του πόντο με ασίστ στο 2-2 με τους Buffalo Sabres.

1961: Η Δόξα Δράμας χορηγεί την ελευθέρας στον Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου και, έτσι όπως προβλέπει ο νόμος, θα του επιτραπεί να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό με δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα τρεις μήνες μετά.

1885: Ο William B. Curtis πραγματοποιεί έναν απίστευτο άθλο όταν σηκώνει 1.470 κιλά.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News