Ολυμπιακός: Αξίζει και στον Μίτσελ ένα «μπράβο»!

Ο Ολυμπιακός πατάει ξανά πολύ γερά στα πόδια του, ρολάρει με στιλ, αφού οι παικταράδες του ρόστερ έχουν μπει σε μια σειρά, η ομάδα έχει πλέον αρχή και τέλος κι όλα αυτά οφείλονται (και) στον προπονητή.

Είναι ηλεκτρική η καρέκλα του προπονητή στον Ολυμπιακό. Όταν καλείται να αναλάβει την ομάδα μεσούσης της περιόδου, καίει. Όταν αναλαμβάνει έχοντας αλλάξει ήδη δύο φορές η τεχνική ηγεσία, ζεματάει!

Ο Μίτσελ δεν μάσησε σε όλα αυτά. Όταν κλήθηκε να επιστρέψει στα πολύ δύσκολα, το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Την ώρα που κάποιος άλλος στη θέση του και με την ίδια οικονομική άνεση θα μπορούσε να αναρωτηθεί «που να πάω να μπλέξω;» ο Ισπανός τεχνικός, ήρθε με το πρώτο αεροπλάνο.

Ανέλαβε ένα γκρουπ ταλαιπωρημένο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ένα σύνολο μπερδεμένο από τις αποφάσεις, τις επιλογές και τα λάθη των προηγούμενων προπονητών (Μαρτίνς, Κορμπεράν) κι ένα ρόστερ υπερφορτωμένο που απαιτούσε πρώτα απ’ όλα ένα γερό ξεσκαρτάρισμα.

Κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Η ομάδα έπρεπε να τσουλήσει με αγώνες Πέμπτη – Κυριακή, να φτιάξει κορμό, να αποκτήσει νέες αρχές στο παιχνίδι της, να δημιουργήσει νέα ταυτότητα και στη συνέχεια την καλύτερη δυνατή χημεία.

Τα λάθη, η μετάβαση και η ευθύνη

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απλά κι εύκολα, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Ούτε προπόνηση της προκοπής δεν μπορεί να γίνει με 40 παίκτες, όταν ο ίδιος ο κόουτς έχει δηλώσει με το… καλησπέρα ότι ο ιδανικός αριθμός για σωστή δουλειά, είναι στο 27-28.

Ασφαλώς και υπήρξαν κύματα, αλλά και αναταράξεις από τις 21 του Σεπτέμβρη που του ανατέθηκαν ξανά τα ηνία. Υπήρξαν παιχνίδια που η απόδοση της ομάδας ήταν κατώτερη του αναμενομένου, έγιναν λάθη, πετάχτηκαν βαθμοί στα σκουπίδια, πέρα από τις όποιες εξόφθαλμα λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις που στοίχισαν βαθμούς, όπως για παράδειγμα στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ακόμη και στο παιχνίδι των Ιωαννίνων με το σκορ στο 2-0 από το πρώτο μέρος και την εικόνα του ματς για 4-0, φέρει ευθύνη η τεχνική ηγεσία για το τελικό 2-2 και τους δύο πόντους που πνίγηκαν στη λίμνη.

Ο Ισπανός κόουτς δεν είναι αλάνθαστος, αλλά…

Ο Μίτσελ δεν είναι αλάνθαστος, ούτε ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Με μια ρεαλιστική προσέγγιση, ωστόσο, έχει κάνει δουλειά ως τώρα στον Ολυμπιακό και του αξίζει ένα μπράβο. Γιατί;

Πρώτα απ’ όλα δεν κώλωσε σε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Θέλει άντερα και καρύδια να λες σε κοτζάμ Μαρσέλο ότι μένει εκτός αποστολής, όταν ο ίδιος νιώθει καλά, θέλει να παίξει και το δηλώνει δημόσια.

Όταν ο προπονητής έχει το σθένος και τη δύναμη, να λέει σε έναν παίκτη τέτοιου επιπέδου ότι μένει εκτός επειδή προφανώς δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο από αγωνιστικής πλευράς ή απλά δεν έχει αρκετή βενζίνη στη μηχανή, αυτόματα περνάει σε όλους τους άλλους το μήνυμα ότι είναι δίκαιος και ότι δεν κάνει εκπτώσεις.

Τι είδε, τι άλλαξε και τι έκανε

Διαπίστωσε από νωρίς το έλλειμμα φυσικής κατάστασης και φρόντισε να το δουλέψει με τους συνεργάτες του στη μίνι προετοιμασία της Ισπανίας. Φάνηκε στο γήπεδο ότι ο Ολυμπιακός γύρισε πιο φρέσκος από την Ιβηρική.

Πως τρέχει περισσότερο και καλύτερα, ενώ παράλληλα έπεσαν και νέοι άσοι στο τραπέζι όπως ο Κώστας Φορτούνης. Ο 30χρονος επιτελικός μέσος έκανε λάθη, πλήρωσε το τίμημα, δούλεψε σωστά, επέστρεψε δριμύτερος κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μπήκε στην ενδεκάδα και δεν ξαναβγήκε.

Ο κόουτς φρόντισε να τον παντρέψει με τον Χάμες Ροντρίγκες και τον Μπιέλ πίσω από τον σέντερ φορ. Ρίσκαρε με αυτή του την απόφαση και δικαιώθηκε. Δεν δικαιώθηκε αντίστοιχα, όταν επιχείρησε να παντρέψει δύο νεαρά παιδιά, τον Ντόι με τον Ρέτσο, στην καρδιά της άμυνας. Το αντιλήφθηκε γρήγορα, επανέφερε τον πολύπειρο Σωκράτη Παπασταθόπουλο, βρήκε λύση. Δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια.

Για κάθε πρόβλημα ως τώρα, έψαξε, παιδεύτηκε, αλλά βρήκε μια λύση. Έφερε την ομάδα σε ένα σημείο να αποκτήσει ξανά βασική ενδεκάδα. Περιόρισε σταδιακά τα πειράματα. Έφτασε σε ένα σημείο να βάζει τους ίδιους έντεκα σε Νίκαια και Βόλο. Στο ένα ματς η ομάδα του έβαλε δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο, στο άλλο τρία (τέσσερα συνολικά). Για τρίτο στη σειρά παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε γκολ, νίκησε με μηδέν παθητικό, ενώ μετράει σε αυτά τα ματς 11 γκολ ενεργητικό.

Όλοι πήραν ευκαιρίες μηδενός εξαιρουμένου

Πριν καταλήξουμε εδώ, ευκαιρίες πήραν όλοι. Μηδενός εξαιρουμένου. Κάποιοι ίσως αδικήθηκαν στο μεταβατικό στάδιο, κάποιοι άλλοι ίσως ευνοήθηκαν, η ουσία είναι πως όποιος προσπαθεί και ακολουθεί το πλάνο, αμείβεται στο τέλος της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα, ότι τον τελευταίο καιρό παίρνει όλο και πιο πολύ χρόνο συμμετοχής ο Σαμασέκου ή ότι ο Κασάμι χρειάστηκε να χάσει έξι κιλά για να μπει στην εξίσωση.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια, αν μη τι άλλο, φέρουν την υπογραφή του Μίτσελ. Το πρόσημο ως τώρα είναι θετικό, αλλά οι εξετάσεις συνεχίζονται. Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει χωρίς ανάσα σε όλα τα ματς με στόχο την καλύτερη δυνατή συγκομιδή. Το έργο δεν είναι εύκολο. Η διαφορά με την κορυφή είναι ακόμη μεγάλη, αλλά τα ματς που απομένουν ακόμη περισσότερα…

Στο χέρι όλων είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και η καλή πορεία να έχει συνέχεια. Να υπάρξει εξέλιξη. Το πιο μεγάλο κέρδος είναι αυτό που επισήμανε ο κόουτς μετά το 0-4 του Βόλου: «Πλέον και οι άλλοι βλέπουν ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερα». Θέλετε τη… μετάφραση; «Όσο εμείς δυναμώνουμε, οι άλλοι θα χάνουν… λάδια». Αυτό έχει διδάξει και το παρελθόν. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι τι θα κάνουν ή όχι οι άλλοι διεκδικητές, αλλά το να σταθεί ο Ολυμπιακός στο ύψος του μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News