ΤΟΚΙΟ 2020: Το ΤΟΠ-10 των ρεκόρ
Σε μια διοργάνωση, τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πλείστες μεγάλες συγκινήσεις, διαλέξαμε τις δέκα καλύτερες στιγμές που συνδυάστηκαν με ιστορικά επιτεύγματα και σας τις παρουσιάζουμε.
Πώς να διαλέξεις τις δέκα καλύτερες στιγμές από 46 αθλήματα και 339 αγωνίσματα; Από τόσους αθλητές που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, πόνεσαν, μόχθησαν; Επειδή, όμως, απολογισμός Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς Top-10 επιδόσεων δεν υπάρχει, ας δούμε τις κορυφαίες στιγμές από πλευράς επιδόσεων, με όσο πιο αντικειμενική ματιά γίνεται.
ΚΑΡΣΤΕΝ ΒΑΡΧΟΛΜ (Νορβηγία) – Στίβος, 400 μ. με εμπόδια
Αυτό δεν ήταν απλά παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν επίδοση από το μέλλον. Ο Βάρχολμ «γκρέμισε» την 1η Ιουλίου ρεκόρ 29 χρόνων, το 46.78 του Κέβιν Γιανγκ από τους Αγώνες της Βαρκελώνης, τρέχοντας 46.70 στο Όσλο, αλλά στο Τόκιο τίναξε την μπάνκα στον αέρα τερματίζοντας σε 45.94, χρόνος αδιανόητος που έχουν σημειώσει μόνο έξι Έλληνες στην ιστορία στα 400 μ. απλά!
ΣΙΝΤΝΕΪ ΜΑΚΛΑΦΛΙΝ (ΗΠΑ) – Στίβος, 400 μ. με εμπόδια
Μία μέρα μετά το τρομερό ρεκόρ στα χαμηλά εμπόδια, η ΜακΛάφλιν ντύθηκε… Βάρχολμ και πέτυχε το ασύλληπτο 51.46. Πριν η ΜακΛάφλιν τρέξει 51.90 στο Γιουτζίν στα αμερικανικά τράιαλς, το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν 52.16 από την Νταλιλά Μοχάμεντ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα. Μόνο δύο Ελληνίδες έχουν τρέξει πιο γρήγορα στα 400 μ. απλά.
ΓΙΟΥΛΙΜΑΡ ΡΟΧΑΣ (Κολομβία) – Στίβος, τριπλούν
Τι φινάλε κι αυτό στον τελικό του τριπλούν! Η Κολομβιανή «καθάρισε» τον τελικό από το πρώτο της άλμα με 15.41 και άρχισε να κυνηγά σε κάθε προσπάθειά της το παγκόσμιο ρεκόρ, χωρίς επιτυχία. Απέμεινε ένα τελευταίο άλμα, στο οποίο έδωσε όλο της το «είναι» και με μια απίθανη προσπάθεια προσγειώθηκε στα 15.67 «σβήνοντας» το 15.50 της Ινέσα Κράβετς που κράταγε από το 1995.
ΑΛΙΣΟΝ ΦΙΛΙΞ (ΗΠΑ) – Στίβος, 400 μ. και 4Χ400 μ.
Η μεγάλη κυρία του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού στους τελευταίους αγώνες της ζωής της κέρδισε στο Τόκιο ένα χάλκινο μετάλλιο στα 400 μ. και έκλεισε με το χρυσό στα 4Χ400 μ. μαζί με τις ΜακΛάφλιν, Μοχάμεντ και Μου, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλίων της σε Ολυμπιακοιύς Αγώνες σε 11, μοναδικό επίτευγμα στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού.
ΚΕΪΛΕΜΠ ΝΤΡΕΣΕΛ (ΗΠΑ) – Κολύμβηση, 100 μ. πεταλούδα
Σε μια διοργάνωση που δεν έβγαλε πολλά ρεκόρ στην κολύμβηση, με τους τελικούς να διεξάγονται σε πρωινές ώρες Ιαπωνίας για να «βολευτούν» τηλεοπτικά οι ΗΠΑ, ο Κέιλεμπ Ντρέσελ σημείωσε 49.45 στα 100 μ. πεταλούδα καταρρίπτοντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, 49.50 από το 2019. Ο Αμερικανός κέρδισε πέντε χρυσά στο Τόκιο, φτάνοντας τα εφτά συνολικά στην καριέρα του, ενώ μαζί με τους Ράιαν Μέρφι, Μάικλ Άντριου και Ζακ Απλ κατέρριψαν το παγκόσμιο ρεκόρ και στα 4Χ100 μ. μικτή με 3:26.78.
ΚΕΪΤΙ ΛΕΝΤΕΚΙ & ΑΡΙΑΡΝ ΤΙΤΜΟΥΣ – Κολύμβηση, ελεύθερο
Η αιώνια κόντρα ΗΠΑ-Αυστραλίας στην κολύμβηση ενσαρκώθηκε στην πισίνα στα πρόσωπα της Κέιτι Λεντέκι και της Άριαρν Τίτμους. Η Αυστραλέζα ξεκίνησε με νίκες σε 200 μ. και 400 μ., αλλά η Λεντέκι απάντησε κερδίζοντάς την στα 800 μ., ενώ κυριάρχησε και στα 1.500 μέτρα. Με ένα ακόμα αργυρό μετάλλιο στα 4Χ200 μ. ελεύθερο, η Αμερικανίδα έφτασε τα 10 μετάλλια συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφετηρία το 2012.
ΡΩΣΙΔΕΣ – Ρυθμική Γυμναστική
Από το 2000 στο Σίδνεϊ, μέχρι και το Ρίο σε ατομικό και ομαδικό στη ρυθμική γυμναστική ακούγεται πάντα μόνο ένας ύμνος, αυτός της Ρωσίας. Φέτος ήταν δεδομένο ότι o Госудáрственный гимнРосси́йской Федерáции δεν θα ακουγόταν λόγω της γνωστής ιστορίας τιμωρίας της χώρας, αλλά οι Ρωσίδες ήταν εκεί για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα ως εκπρόσωποι της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στο Τόκιο, όμως, δεν έμελλε να ακουστεί ούτε το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα Νο 1 του Τσαϊκόφσκι, αφού στο σύνθετο ατομικό η Ντίνα Αβέρινα ηττήθηκε από την Ισραηλινή Λινόι Ασράμ με 107.800 έναντι 107.650 πόντων και στο ανσάμπλ ηττήθηκαν από τη Βουλγαρία με 44.550 έναντι 44.500 σε μια μοναδική διπλή έκπληξη στο ίδιο άθλημα.
ΗΠΑ – Μπάσκετ γυναικών
Τα φώτα στο μπάσκετ στράφηκαν στον Κέβιν Ντουράντ και την παρέα του, αλλά αυτό που πέτυχαν δύο 40άρες, η Σου Μπερντ και η Ντιάνα Ταoυράσι είναι πραγματικά εκπληκτικό. Κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο για πέμπτη συνεχόμενη φορά, για μια ομάδα που μετρά εφτά συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΤΖΕΙΣΟΝ ΚΕΝΙ – Ποδηλασία πίστας, κεϊρίν και ομαδικό σπριντ
Στα 33 του ο μεγάλος Βρετανός ποδηλάτης έβαλε τη σφραγίδα του την τελευταία μέρα των Αγώνων παίρνοντας τη νίκη στο απαιτητικό αγώνισμα του κεϊρίν. Νωρίτερα είχε κατακτήσει το αργυρό στο ομαδικό σπριντ. Με αυτή συγκομιδή έφτασε τα εννέα Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα εφτά χρυσά, ένα σύνολο που τον φέρνει πρώτο στην κατάταξη μεταξύ των εν ενεργεία αθλητών σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΙΖΑΜΠΕΛ ΒΕΡΤ – Ιππασία, ντρεσάζ
Η ιππασία χρόνια δεν κοιτά. Στα 52 της, η Γερμανίδα Βερτ ανέβηκε για δωδέκατη φορά σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό ντρεσάζ και ένα αργυρό στον ατομικό αγώνα. Έφτασε έτσι τα 7 χρυσά και 5 αργυρά σε μια καριέρα μεταλλίων που ξεκίνησε το 1992 στη Βαρκελώνη!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται