ΣΟΥΖΑΝΑ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ: H γιατρός Παραολυμπιονίκης που κατακτά τον κόσμο με τα «μάτια της ψυχής»

Η συγκλονιστική ζωή της Ισπανίδας Σουζάνα Ροντρίγκες είναι παράδειγμα προς μίμηση

H 33χρονη Σουζάνα Ροντρίγκες γεννήθηκε με αλμπινισμό και όραση μόλις 5% στο ένα μάτι και 7% στο άλλο. Η οπτική της αναπηρία ωστόσο δεν στάθηκε στιγμή τροχοπέδη στο να κυνηγήσει τα όνειρα της. Απεναντίας από τα δέκα της μόλις χρόνια ασχολούνταν με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την κολύμβηση, μοιράζοντας τη ζωή της ανάμεσα στα μαθήματα στο σχολείο και τις προπονήσεις.

Όταν πλέον ενηλικιώθηκε γεννήθηκε μέσα της η αγάπη για την επιστήμη της ιατρικής. Η προσφορά και η αλληλεγγύη άλλωστε είναι αρετές που διέπουν κατά κύριο λόγο και τον αθλητισμό. Κι έτσι και έγινε…

 

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η Σουζάνα εργαζόταν αγόγγυστα στο κομμάτι της εργοθεραπείας, βοηθώντας ασθενείς να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους μετά τη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

«Κατά τη διάρκεια της έξαρσης του COVID δούλευα με ασθενείς που αναρρώνουν από την ασθένεια. Υπήρχε συνεχής πίεση λόγω των διπλών βαρδιών, του πολύωρου ωραρίου και και των μεταβαλλόμενων συνθηκών εργασίας. Για εμένα ήταν ακόμη πιο δύσκολο καθώς ως τυφλό άτομο βασίζομαι στο άγγιγμα. Αλλά με τον COVID 19 δεν υπήρχε κανένα άγγιγμα καθώς ήταν αρκετά επικίνδυνο», ομολογεί.

 

 

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων το περασμένο καλοκαίρι της επέτρεψε έτσι να αφιερωθεί απόλυτα στην εργασία της και να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην ιατρική φυσική και την αποκατάσταση. Η επιτυχία της μάλιστα σε αυτό τον τομέα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το νοσοκομείο που δούλευε της πρότεινε έναν ακόμη χρόνο εργασίας, με τη Ροντρίγκες ωστόσο να επιλέγει να επικεντρωθεί στην προετοιμασία της για την κορυφαία αθλητική γιορτή. Ο διάδρομος, το στατικό ποδήλατο, το κωπηλατικό μηχάνημα και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συμπεριλαμβάνονταν στο καθημερινό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κάθε πρωί πριν φύγει για τη δουλειά κι όταν γύριζε στο σπίτι.

«Το πρωί θα προπονηθώ το βράδυ θα πάω στην δουλειά και μετά θα ξαναπροπονηθώ.Α ποφάσισα να επικεντρωθώ τώρα στο Τόκιο. Επειδή ήταν μια δύσκολη και αγχωτική χρονιά», εξηγεί η ίδια η πρωταθλήτρια.

 

 

Σήμερα η Ισπανία ηρωίδα είναι έτοιμη να γράψει το όνομα της με χρυσά γράμματα στα αθλητικά χρονικά, διευρύνοντας το ήδη πλούσιο παλμαρέ της (πέμπτη θέση στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και πάνω από 27 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, εκ των οποίων τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα).

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα συμμετάσχει με την ισπανικά ομάδα σε δύο μάλιστα αθλήματα: στο τρίαθλο και στον δρόμο των 1.500 μέτρων, με μοναδικό της στόχο φυσικά… το βάθρο!

«Πρέπει να αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν όρια, αυτό είναι αναπόφευκτο», αναφέρει. Γι΄αυτό και «δεν έχω αφαιρέσει ποτέ τη λέξη ”αδύνατο” από το λεξιλόγιό μου. Όμως πολλά πράγματα που μας φαίνονται αδύνατα στην αρχή, στην πραγματικότητα είναι απλά δύσκολα ή περίπλοκα

Για μένα, το κλειδί είναι να έχω φιλόδοξους στόχους και όνειρα και να προσπαθώ να τα πετύχω, με αποφασιστικότητα και πειθαρχία», τονίζει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News