Μάντσεστερ Σίτι: Η πολιτική συγκυρία γύρω από τις κατηγορίες εναντίον της

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει υποσχεθεί τη δημιουργία ανεξάρτητου σώματος που θα ελέγχει την Premier League.

Η Premier League είναι συγκλονισμένη μετά την ανακοίνωση της λίγκας πως η Μάντσεστερ Σίτι ελέγχεται για πιθανή παράβαση άνω των 100 οικονομικών κανονισμών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές οικονομικές, αλλά και αθλητικές ποινές που κυμαίνονται από βαριά πρόστιμα μέχρι αφαίρεση βαθμών, ως και αποβολή από το πρωτάθλημα.

Η Μάντσεστερ Σίτι διέρρευσε πως δεν είχε καμία ιδέα για την ανακοίνωση με την Premier League να μην την ενημερώνει προηγουμένως και σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογράμμισε πως έμεινε έκπληκτη με αυτή. Τον περασμένο μήνα υπήρχαν αναφορές στο βρετανικό Τύπο πως η έρευνα που άρχισε η Premier League το 2019 είχε «παγώσει».

Η πολιτική συγκυρία

Η Premier League είναι το πιο αναγνωρίσιμο κι εμπορικό βρετανικό brand name στον κόσμο. Ένας επιχειρηματικός τομέας που παράγει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Με δεδομένο πως κινεί τεράστια ποσά και πάρα πολλά εκατομμύρια κόσμου, αλλά και με το ότι πλησιάζουν εκλογές, το Συντηρητικό Κόμμα έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα εξετάζει τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων της Premier League και θα προσπαθήσει να προστατεύσει το συμφέρον των συλλόγων και των οπαδών.

Μάλιστα, σήμερα (6/2) ήταν να παρουσιαστεί το πλάνο, αλλά αναβλήθηκε λίγο μετά αφότου δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση της Premier League για τη Μάντσεστερ Σίτι. Σε αυτό το πλάνο, αναμένεται να υπάρχει κι ένα σύστημα αδειοδότησης παρόμοιο με αυτό που ισχύει στην Bundesliga.

Στη Μάντσεστερ Σίτι εκτιμούν πως όλο αυτό ίσως να είναι και εν μέρει μια πολιτική μανούβρα προκειμένου η Premier League να δείξει στην κυβέρνηση πως μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη και δεν χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση.

Ο στόχος των Συντηρητικών, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι να προστατεύσουν τους συλλόγους από τους κακούς ιδιοκτήτες, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους του ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την Άρσεναλ.

Μέχρι την περασμένη σεζόν όλο το «Emirates» ήθελε τον ιδιοκτήτη Σταν Κρένκε να πουλήσει. Τον πρώτο καιρό της πανδημίας δανείστηκε από το κράτος, απέλυσε υπαλλήλους μέχρι και τη μασκότ έδιωξε! Τώρα οι οπαδοί όχι μόνο δεν λένε κουβέντα εναντίον του, αλλά αντίθετα τον επαινούν που κράτησε τον προπονητή Μίκελ Αρτέτα στα δύσκολα. Η ανεξάρτητη αρχή θα χαρακτήριζε κακοδιαχειριστή τον ιδιοκτήτη της πρωτοπόρου της Premier League;

Η Γουεστ Μπρομ και οι πολιτικές επιρροές

Με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίβερπουλ να βρίσκονται προς πώληση (μένει να φανεί αν το πλειοψηφικό πακέτο ή μερίδιο), οι πολιτικοί θέλουν να δείξουν πως ενδιαφέρονται για τις ομάδες, καθώς η προεκλογική «μάχη» έχει αρχίσει.

Στο επίκεντρο της δημιουργίας της ανεξάρτητης αρχής βρίσκεται και το παράδειγμα της Γουέστ Μπρομ, της ομάδας όπου τώρα εργάζεται ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Κάρλος Κορμπεράν. Το χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές. Όσοι θέλουν την ανεξάρτητη αρχή κι όσοι δεν τη θέλουν.

Η Γουέστ Μπρομ, που βρίσκεται στην Championship, πέρασε στην ιδιοκτησία του Κινέζου επενδυτή Λάι Γκουόχουαν το 2016. Ήταν μια περίοδος που οι Βρετανοί υποδέχονταν με ανοικτές αγκάλες τις επενδύσεις από την Κίνα και ιδίως στα χρόνια μετά το Brexit αναζητούσαν τρόπους να «χτίσουν»… γέφυρες διπλωματίας με τους Κινέζους – ο αθλητισμός είναι μια δίοδος. Οπότε από πολιτικής άποψης, αν υπήρχε η ανεξάρτητη αρχή τότε θα… περνούσε.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Λάι Γκουόχουαν πήρε δάνειο περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ από τη Γουέστ Μπρομ για να χρηματοδοτήσει άλλες επιχειρήσεις του. Με τη σειρά του το κλαμπ δανείστηκε με μεγάλο επιτόκιο περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ υποθηκεύοντας το όνομα του και το γήπεδό του προκειμένου να βγάλει τη σεζόν.

Οπότε μέσα σε επτά χρόνια, για την ανεξάρτητη αρχή, ο Κινέζος επιχειρηματίας θα γινόταν από καλός επενδυτής σ’ έναν κακό διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου. Κι από πάνω η Γουέστ Μπρομ θα πλήρωνε το… μάρμαρο με κάποια ποινή. Οπότε θα αναγκαζόταν να πουλήσει το κλαμπ – το οποίο θα έκανε και τώρα, αν υπήρχε αγοραστής.

Η Σίτι λέει πως καλωσορίζει το νέο έλεγχο και βγάζει προς τα έξω έναν αέρα… σιγουριάς πως το δίκιο είναι με το μέρος της ακόμη και σ’ εκείνα τα ζητήματα που η UEFA δεν μπορούσε να της κάνει κάτι γιατί είχαν διαγραφεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News