ΤΟΚΙΟ 2020: Η ανασκόπηση της ελληνικής παρουσίας στον στίβο
«Είμαστε στην αρχή της προσπάθειας για συμμετοχή και διάκριση στους Αγώνες του Παρισιού. Η δουλειά δε σταματάει ποτέ για τους αθλητές κι εμείς ως διοίκηση θα είμαστε δίπλα τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα.
Ένα χρυσό μετάλλιο και πέντε παρουσίες στην πρώτη οχτάδα των τελικών περιλάμβανε ο απολογισμός της ελληνικής ομάδας στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επρόκειτο για την πιο πετυχημένη παρουσία από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας. Σίγουρα οι προσδοκίες για μετάλλια ήταν μεγαλύτερες, τουλάχιστον στα άλματα (κυρίως επί κοντώ, αλλά και το τριπλούν γυναικών) υπήρχε η ελπίδα για περισσότερα πράγματα, με βάση ωστόσο, τις σημερινές συνθήκες ο απολογισμός κρίνεται ικανοποιητικός.
Η έντονη δράση κράτησε 10 μέρες, τα 20 μέλη της αποστολής έκαναν εξαιρετική προσπάθεια και χάρισαν χαρές και συγκινήσεις, κυρίως με τον Μίλτο Τεντόγλου. Αυτό ήταν και το πρώτο χαρακτηριστικό στην καλή γενικά εκπροσώπηση διότι ο ελληνικός ανδρικός στίβος είχε να γευτεί μετάλλιο 21 χρόνια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έφτασε και σε πρωτιά. Πήγε στο Τόκιο με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, ωστόσο δεν είχε την ουσιαστική εμπειρία από τον θεσμό, ενώ στην εξέλιξη του τελικού, που είναι σε όλους γνωστή, φάνηκε και η ιδιομορφία τέτοιων αγώνων. Ο Τεντόγλου ανέβηκε με το τελευταίο άλμα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική του κλάση κι αργότερα θέλησε να πράξει το ίδιο επαναλαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο η Κατερίνα Στεφανίδη. Έμεινε εκτός μεταλλίων, πάντως έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή μάχη για το βάθρο των νικητριών και η 4η θέση δεν ήταν αποτυχία.
Θαυμάσια τα πήγε ο Εμμανουήλ Καραλής από τα νεότερα παιδιά με την 4η θέση στο επί κοντώ, θετικότατες και η Νικόλ Κυριακοπούλου του ίδιου αγωνίσματος με την Αντιγόνη Ντισμπιώτη του βάδην, που πήραν την 8η θέση.
Σαφώς υπήρχαν κι εκείνοι, που δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους, ωστόσο δεν έχει κανείς συμβόλαιο με την υλοποίηση ενός στόχου. Από τη Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν και τον Κώστα Φιλιππίδη στο επί κοντώ υπήρχε τουλάχιστον η προσμονή για είσοδο στον τελικό. Ανάλογη δυνατότητα έβγαζαν η επικοντίστρια Ελένη Πόλακ, η δισκοβόλος Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου κ.α. αλλά επίσης αποκλείστηκαν στα προκριματικά.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο στην παρουσία της εθνικής ομάδας είναι ότι μετά τον ενάμιση χρόνο πανδημίας νέοι και παλιοί αθλητές κατάφεραν στο Τόκιο να προσεγγίσουν τις επιδόσεις τους.
«Μεγαλύτερη σημασία έχει η προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος»
Στο σχετικό κομμάτι της ιστοσελίδας του ο ΣΕΓΑΣ τόνισε ότι η ομάδα μπορεί να ήταν μικρότερη αριθμητικά σε σχέση με τις τρεις προηγούμενους διοργανώσεις, ωστόσο υπερτερούσε σε δυναμική, συνέπεια και αποτέλεσμα και φιλοξένησε δήλωση της προέδρου της ομοσπονδίας Σοφίας Σακοράφα.
«Οι αθλητές και αθλήτριες μας, για δέκα ημέρες μας χάρισαν μοναδικές στιγμές με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας γέμισαν ικανοποίηση, περηφάνεια μας έκαναν να θαυμάσουμε το πείσμα και την επιμονή τους, μας έδειξαν πως είναι να προσπαθείς κόντρα σε προβλήματα και συνθήκες, που είναι έξω από το περιβάλλον του αθλητισμού. Η αποστολή μας στο Τόκιο πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας, με μια ομάδα παλαιών και νέων αθλητών, που έχει τα φόντα να ξεχωρίσει στα χρόνια που έρχονται. Η σημερινή ημέρα, αποτελεί την αρχή της προσπάθειας για συμμετοχή και διάκριση στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, του 2024 στο Παρίσι. Η δουλειά δε σταματάει ποτέ για εκείνους κι εμείς ως διοίκηση θα είμαστε δίπλα τους και θα προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε το έργο τους ευκολότερο, ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου τους. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τις όμορφες στιγμές και τους υπενθυμίζω πως στον αθλητισμό αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος. Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να γέμισε ελπίδα τους Έλληνες, που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τις καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συμπολίτες μας, στη χώρα μας, που βρίσκονται αντιμέτωπη με την μεγάλη αυτή καταστροφή», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα με αφορμή την παρουσία στο Τόκιο.
Οι θέσεις των αθλητών μας στην διοργάνωση
Τελικοί
1ος 8,41 μ. (0,1)/8,22 μ. (0,1) Μίλτος Τεντόγλου Μήκος
4η 4,80 μ./4,55 μ. Κατερίνα Στεφανίδη Επί κοντώ
4ος 5,80μ./5,75 μ. Εμμανουήλ Καραλής Επί κοντώ
8η 4,50 μ./4,55 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου Επί κοντώ
8η 1.31.24 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 20χλμ. βάδην
29η 1.36.51 Κυριακή Φιλτισάκου 20χλμ. βάδην
36ος 4.12.49 Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 50χλμ. βάδην
53η 1.47.19 Πένυ Τσινοπούλου 20χλμ. βάδην
Ημιτελικός
23η 23.38 Ραφαέλα Σπανουδάκη 200μ.
Προκριματικός
18η 69,01μ. Σταματία Σκαρβέλη Σφυροβολία
19η 4,40μ. Κλαούντια- Ελένη Πόλακ Επί κοντώ
19η 59,18μ. Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Δισκοβολία
22ος 5,60 μ. Κώστας Φιλιππίδης Επί κοντώ
22ος 73,52 μ. Μιχάλης Αναστασάκης Σφυροβολία
25ος 72,19 μ. Χρήστος Φραντζεσκάκης Σφυροβολία
27ος 13.63 Κώστας Δουβαλίδης 110μ. εμπόδια
32η 12,23 μ. Βούλα Παπαχρήστου Τριπλούν
35η 11.45 Ραφαέλα Σπανουδάκη 100μ.
35η 53.16 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.
– Ελισάβετ Πεσιρίδου 100μ. εμπόδια δεν τερμάτισε- τραυματίστηκε
– Δημήτρης Τσιάμης Τριπλούν δεν ολοκλήρωσε- τραυματίστηκε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται