Ολυμπιακός: Το βάρος του φαβορί από το Final 8... μέχρι την Euroleague!

EUROKINISSI

Αρχής γενομένης από το Final 8 του κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός καλείται να αποδείξει ότι δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να κουβαλά στις πλάτες του τον τίτλο του «απόλυτου φαβορί» σε όποια διοργάνωση κι αν μετέχει!

«Θέλω να γίνετε ομάδα σαν τον Ολυμπιακό» έλεγε στους παίκτες του ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. «Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη» λένε όλοι οι προπονητές των ομάδων που αντιμετωπίζει. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί, το δείχνουν και οι δηλώσεις όλων των αντιπάλων του.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχει δημιουργηθεί πάνω από όλα μια οικογένεια. Όλοι οι παίκτες της ομάδας έχουν αποδεχθεί το ρόλο που τους έχει αναθέσει ο προπονητής τους και σε κάθε παιχνίδι προσπαθούν να τον φέρουν εις πέρας. Η βασική προϋπόθεση για να φτιαχτεί μια πραγματικά καλή ομάδα είναι το «εγώ» να είναι κάτω από το «εμείς». Και στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού αυτό ισχύει στον απόλυτο βαθμό.

Η έλλειψη εγωισμού και η διαρκής συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη έχουν οδηγήσει τους ερυθρόλευκους στο να αποδίδουν καταπληκτικό μπάσκετ μέσα στο παρκέ, πράγμα που τους κάνει το απόλυτο φαβορί αυτή τη στιγμή για την κατάκτηση και των τριών τροπαίων που διεκδικούν. Η αρχή, όμως, γίνεται στο πρώτο Final-8 της ιστορίας του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ηράκλειο και τα «Δύο Αοράκια».

Ένα crash τεστ συγκέντρωσης και σοβαρότητας

Το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας αποτελεί μια ξεκάθαρη δοκιμασία για τους ερυθρόλευκους. Πρώτα σε πνευματικό και έπειτα σε σωματικό επίπεδο. Σε πνευματικό γιατί είναι το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης και θα κληθεί να το αποδείξει και σε σωματικό διότι σε περίπτωση που φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής θα έχει αγωνιστεί σε τρεις αναμετρήσεις σε διάστημα τριών ημερών.

Για να φτάσει, όμως, μέχρι το τέλος της διαδρομής ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εμφανιστεί συγκεντρωμένος χωρίς κανένα σημάδι υποτίμησης των αντιπάλων του. Τα σημάδια αυτά εμφανίζονταν μέχρι το Δεκέμβρη. Μετά τις ήττες-σφαλιάρα από Βιλερμπάν και Ερυθρό Αστέρα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα φαίνεται να έχουν μάθει από τα λάθη τους.

Σε κάθε παιχνίδι εμφανίζονται απόλυτα διαβασμένοι για τον αντίπαλο τον οποίο αντιμετωπίζουν, εκμεταλλεύονται και τα δικά τους δυνατά σημεία αλλά χτυπούν και στις αδυναμίες του αντιπάλου τους και συνήθως δεν κερδίζουν απλά, αλλά το κάνουν και με διαφορά. Και για να κατακτήσουν το δεύτερο τρόπαιο της σεζόν (μετά το Σούπερ Καπ στη Ρόδο) πρέπει να κάνουν αυτό ακριβώς.

Για να φτάσει μέχρι το τέλος χρειάζεται και τους… δεκατρείς

Μια σειρά παιχνιδιών απαιτεί πολλά λίτρα ιδρώτα από όλους τους παίκτες. Πόσο μάλλον όταν για τρεις μέρες αγωνίζεσαι συνεχόμενα. Ο Ολυμπιακός κατάφερε και πέρασε μια άκρως απαιτητική διαβολοβδομάδα χωρίς τους Σλούκα και Πίτερς ενώ στην πορεία τέθηκε εκτός και ο Τζορτζ Πάπας.

Παρ’ όλα αυτά χάρη στις υπερωρίες κάποιων παικτών (βλ. Βεζένκοφ, Παπανικολάου) και την πρωταγωνιστική εμφάνιση κάποιων άλλων που δεν μας είχαν συνηθίσει (βλ. Λούντζης) οι ερυθρόλευκοι βγήκαν αλώβητοι από αυτή τη σειρά αγώνων δίχως καμία ήττα.

Πλέον ο Άλεκ Πίτερς έχει επιστρέψει και μάλιστα ορεξάτος όπως έδειξε στην τελευταία αναμέτρηση για την Basket League κόντρα στον Ιωνικό ενώ Σλούκας και Πάπας έχουν βγάλει μέρος των προπονήσεων τις τελευταίες ημέρες και αυξάνουν τις πιθανότητές τους για συμμετοχή στο Final-8.

Το όπλο του Ολυμπιακού είναι η ομοιογένεια. Και αυτό θα θελήσει να εκμεταλλευτεί και στο Ηράκλειο. Όλοι οι παίκτες θα πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής και το στοίχημα είναι να αποδώσουν όπως επιθυμούν τόσο οι ίδιοι όσο και ο προπονητής τους. Αν το κάνουν, τότε οι πιθανότητες κατάκτησης αυξάνονται κατακόρυφα.

Μια άτυπη πρόβα του τί ακολουθεί σε Ελλάδα και Ευρώπη

Όταν ξεκινούσε η σεζόν, ναι μεν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στη λίστα των ομάδων που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο Final Four της Euroleague, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν φαβορί για την κατάκτησή της, κάτι το οποίο τώρα έχει καταφέρει να είναι.

Από εδώ και πέρα, στα περισσότερα παιχνίδια τα οποία θα δώσει το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα, θα θεωρείται (και δικαιολογημένα) το φαβορί για τη νίκη. Αρχής γενομένης από το Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας στο Ηράκλειο, οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί. Αν τα καταφέρουν, τότε θα πάρουν μια μεγάλη ψυχολογική ώθηση εν’ όψει της συνέχειας της σεζόν τόσο σε Ελλάδα όσο κυρίως σε Ευρώπη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News