Ολυμπιακός: Ι-Κανός να τους βγάλει τα συκώτια

Αήττητος από τις 18 Σεπτέμβρη και με διαρκή βελτίωση σε επιμέρους τομείς αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός δεν νίκησε τον Παναθηναϊκό, αλλά έδειξε. Έδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, όπως έδειξε και ο Σέρτζι Κανός ότι ήρθε για να μείνει. Ήταν εκεί που έπρεπε κι ας μην τον πήγε η μπάλα.

Ο Ολυμπιακός σε ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι δεν νίκησε, αλλά έδειξε. Έδειξε ότι βελτιώνεται, ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, πως κάθε μέρα που περνάει είναι υπέρ του σε χορτάρι και πάγκο. Του… έδειξαν -ξανά- ότι μία ακόμη φάση του 50-50, φάση στην κρίση του διαιτητή, δεν θα είναι… ερυθρόλευκη. Δεν ήταν ούτε η πρώτη φορά, μάλλον ούτε η τελευταία…

«Βάλ’ το ρε Κανός». Πόσες φορές ακούστηκε άραγε αυτή η ατάκα από τον κόσμο του Ολυμπιακού που γέμισε για μία ακόμη φορά το «Καραϊσκάκης» στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Τουλάχιστον δύο-τρεις, είναι η απάντηση. Με αποκορύφωμα τη φάση του 34ου λεπτού που σε άδεια εστία σούταρε άουτ, ο Ισπανός εξτρέμ λίγο έλειψε να κρίνει την «μητέρα των μαχών» του ελληνικού πρωταθλήματος.

Κι εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Είναι ο νεοφερμένος Σέρτζι, ι-Κανός να κάνει τη διαφορά στην επίθεση του Ολυμπιακού ή κινδυνεύει να αποδειχθεί νέα περίπτωση… Ντε λα Φουέντε; Η αλήθεια, για όσους βλέπουν το δέντρο κι όχι το δάσος, είναι πως ο δανεικός από τη Μπρέντφορντ ποδοσφαιριστής, είναι… ικανότατος για πολλά και ανεβάζει επίπεδο συνολικά τη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού.

Γιατί; Πρώτο και σημαντικότερο, είναι πως βρίσκεται σε όλες τις φάσεις. Μπορεί να μην έχει τη σιγουριά ή την ευστοχία του συμπατριώτη του Μπιέλ στο τελείωμα των φάσεων, αλλά δεν… σταματάει, όπως συχνά κάνει ο Πεπ σε εκνευριστικό βαθμό. Είναι μέσα στις φάσεις, παλεύει, ντριμπλάρει, βρίσκεται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Με δύο λέξεις κατάφερε να γίνει επιδραστικός στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων», σε λιγότερο από έναν μήνα παρουσίας και το απέδειξε στο ματς που… έπρεπε κι ας μην ολοκλήρωσε τη δουλειά με ένα γκολ. Οι προπονητές λένε συνήθως ότι «παίκτη που είναι μέσα στο γκολ, μην τον φοβάσαι. Αν είναι εκεί που πρέπει, αργά ή γρήγορα θα το βάλει».

Με συμμετοχή μόλις σε τέσσερα ματς

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής πάτησε το πόδι του στον Πειραιά δύο μέρες πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, λίγες μέρες αργότερα έχασε ξαφνικά τη μητέρα του, έφυγε – γύρισε και από τότε έγινε απαραίτητος στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας. Με άλλα λόγια φαίνεται πως άλλο ένα σωστό κομμάτι του παζλ μπαίνει στη θέση του κι ας μετρά ως τώρα μόλις τέσσερις συμμετοχές, τις δύο ως βασικός. Και κάτι ακόμη. Ρίξτε μια ματιά στη φωτό που συνοδεύει το θέμα. Δείτε τον πως πανηγυρίζει κι ας έχει χάσει ο ίδιος τα άχαστα. Παίκτη που πανηγυρίζει έτσι που βγάζει τέτοια όρεξη, μην τον φοβάστε. Ήρθε για να μείνει…

Στέκομαι σε αυτόν ως νέο πρόσωπο, επειδή πολύ απλά και πέρα από τη γνωστή… φούρια που περισσεύει στον Ολυμπιακό, κυρίως στην εξέδρα, να γίνουν όλα «εδώ και τώρα», οφείλουμε άπαντες να αποδεχθούμε πως όσο περνάει ο καιρός κάτι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» απέχουν πολύ ακόμη από το ταβάνι τους. Στα πολύ καλά τους, απέναντι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό που ήρθε στο Φάληρο χλωμός και άνευρος, θα έκαναν πάρτυ. Το πάρτυ δεν έγινε, λόγω και του ακυρωθέντος γκολ του Βρουσάι, αφού ο Πινέιρο ερμήνευσε ότι επηρεάζει τη φάση ο Ελ Αραμπί, αλλά δόθηκαν κάποια σοβαρά μηνύματα ενόψει των play offs.

Ποια είναι αυτά; Πως σε μια χρονιά με τόσα λάθη κι αναποδιές, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη σφιγμό που όσο πάει και δυναμώνει. Δεν ξέρω, κανείς δεν το ξέρει, αν θα γυρίσει το κουμπί στη συνέχεια και φτάσει τελικά σε μια τεράστια ανατροπή στη μάχη του τίτλου, αλλά ότι θα βγάλει τα συκώτια των ανταγωνιστών του είναι το πιο πιθανό σενάριο. Η πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι αήττητη, εδώ και πολύ καιρό, από τις 18 του Σεπτέμβρη, η εικόνα έχει βελτιωθεί, οι επιδόσεις σε άμυνα κι επίθεση, επίσης, άρα ουσιαστικά λείπει μια νίκη σε ντέρμπι που θα απογειώσει και… ψυχολογικά το σύστημα.

Στερήθηκαν τέσσερις «δικούς τους» βαθμούς

Είναι γεγονός ότι και στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στερηθεί 4 βαθμούς από τις αποφάσεις των αντίστοιχων ρέφερι, Κέλετ και Πινέιρο. Από την άλλη και στα δύο ματς θα μπορούσε να έχει νικήσει, ακόμη και με αυτές τις κόντρα διαιτητικές αποφάσεις. Το ζητούμενο, σε τελική ανάλυση, δεν είναι αυτό. Αυτό που μετράει σε όλα είναι η διάρκεια. Στο ντέρμπι με τους «πράσινους» -αν μη τι άλλο- η ομάδα του Μίτσελ έβγαλε και ψυχή. Το ήθελε πιο πολύ, πήρε τις περισσότερες μονομαχίες, άφησε περισσότερα πάνω στο χορτάρι, γι’ αυτό και άξιζε να πάρει το τρίποντο.

Αυτό δεν είχε γίνει -σε καμία περίπτωση- στο πρόσφατο ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά έκαναν δώρο τρία γκολ, ενώ στην απέναντι εστία σημάδευαν τα δοκάρια! Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, αν η εικόνα του «θέλω» και του «πρέπει» είναι ανάλογη την Τετάρτη στη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ κι ας είναι πολύ δύσκολη η ανατροπή από το 3-0. Είναι θέμα χαρακτήρα, ψυχής, θέλησης, αλλά και ικανότητας βρε αδερφέ. Μπορείς να απαντήσεις με το ίδιο νόμισμα; Μπορείς να δείξεις ότι είσαι δυνατός για μια ανατροπή που θα γράψει ιστορία; Πάλεψε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό κι ό,τι γίνει… Στην τελική, δείξε πόσο δυνατός είσαι και απέδειξε σε όλους ότι πρέπει να σε φοβούνται, έστω για τα επόμενα…

Στη σούμα, το πρόσημο είναι θετικό, όπως και οι οιωνοί

Στη σούμα, ο Ολυμπιακός έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του στα δύο άκρα άμυνας και επίθεσης. Την αμυντική του εικόνα συνολικά, στο πλαίσιο της ανασταλτικής λειτουργίας. Έβγαλε 17 τελικές στο ντέρμπι του Σαββάτου, τις μισές με πολύ καλές προϋποθέσεις για γκολ, πήρε τη μάχη του άξονα, κέρδισε τη μάχη του πάγκου. Κανείς δεν περίμενε, για παράδειγμα, ότι ο Βρουσάι μετά το… κρύο ντουζ στην OPAP Arena, θα ερχόταν ντούρασελ από τον πάγκο και θα σκόραρε κιόλας με τέτοια αυτοπεποίθηση. Όλα παίζουν ρόλο. Όλα έχουν σημασία. Όπως και η δήλωση του Κώστα Φορτούνη, το εντυπωσιακό «είμαι εδώ», παρά τη μεγάλη απουσία του Χάμες…

Όλα αυτά κάτι δείχνουν και το πρόσημο είναι θετικό, όπως και οι οιωνοί. Αν μη τι άλλο τα… προσεχώς θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε όλα τα επίπεδα… Αρκεί να μην υπάρξουν άλλα πισωγυρίσματα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News