Μίλτος Τεντόγλου: Η «τρέλα» σε βίους παράλληλους
Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Τομπάιας Μόντλερ είναι ανταγωνιστές σε μεγάλες στιγμές του μήκους, στις οποίες ο Γρεβενιώτης βγαίνει πάντα στον αφρό.
Η λαϊκή θυμοσοφία δεν είναι αλφάδι μόνο για τα νοήματα που απομυζώνται των αφορισμών της, αλλά επειδή, αρκετά συχνά, φροντίζει και για τη δραματουργία της εικόνας. Στην περίπτωση του υπέροχου ρηθέντος «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», η ακολουθία δεν αφορά μόνο σε κάποιον που κατηγορεί έναν άλλον για κάτι που είναι ο ίδιος, αλλά για το σκηνικό.
Ο γάιδαρος δεν είπε κεφάλα τον ποντικό, αλλά τον πετεινό, δηλαδή κάποιον που βλέπει μπροστά του. Τα ζωντανά βρίσκονται στον ίδιο τόπο όταν συμβαίνει και ο γάιδαρος, παρατηρώντας τον κόκκορα, αντιλαμβάνεται ότι για το λαιμό του έχει ένα αρκετά μεγάλο κεφάλι. Ο πετεινός κοιτάζει τον γάιδαρο και πιθανότατα σκέφτεται, «το είπε στ’ αλήθεια αυτό;»
Αυτή ήταν η πρώτη, φευγαλέα, σκέψη, όταν ο Μίλτος Τεντόγλου αποκάλεσε «τρελό» τον Τομπάιας Μόντλερ. Στα 27 του, ο Σουηδός έκανε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού την κορυφαία επίδοση στον προκριματικό γύρο του μήκους, με άλμα στα 8,14μ. Ο Γρεβενιώτης, σχεδόν τρία χρόνια μικρότερός του, έμεινε δεύτερος, στα 8,03μ.
Δεν υπάρχει, βέβαια, φίλος του στίβου ή γενικώς φαν του αθλητισμού που ασχολείται παρελκυστικά με τον κλασικό αθλητισμό που να θεωρεί ότι ο μέτριος προκριματικός του Τεντόγλου αντανακλά στην κατάστασή του. Η συντριπτική πλειονότητα αναγνωρίζει ότι ο 24χρονος άλτης θα μπει σε έκδοση turbo στον τελικό, προκειμένου να πάρει το τρίτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιό του στη διοργάνωση.
Ο Τεντόγλου είπε ότι θέλει ένα άλμα στα 8,40μ. για να τα καταφέρει, ένας δεκαδικός αριθμός σημαδιακός, για αυτό που έγινε πριν από δύο εβδομάδες με το άλμα του στο μίτινγκ του Τορούν, στην Πολωνία, με την ανάρτησή του για την ακύρωση των παπουτσιών και την επανάληψή του, 8,41μ. αυτήν τη φορά, στο Λιουβέν της Γαλλίας, αλλά δεν πρόκειται για έπεα άσκοπα: θεωρεί πραγματικά ότι ο αντίπαλός του μπορεί να κάνει μια τέτοια επίδοση και τον έχει δει σχεδόν να τα καταφέρνει.
Οι σπουδαίοι αθλητές δεν αναγνωρίζουν μόνο τη δική τους κατάσταση, αλλά και εκείνη των αντιπάλων του. Το πρωί της 5ης Αυγούστου του 2012 που ο Σπύρος Γιαννιώτης έφυγε για το Λονδίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στα 10χλμ. ανοιχτής θάλασσας των Ολυμπιακών Αγώνων, μία αναμέτρηση που θεωρούσε πραγματικά ότι θα ήταν η τελευταία της καριέρας του, είχε βάλει έναν επιπρόσθετο μπελά στο κεφάλι του: ανησυχούσε για την εκπληκτική εμφάνιση του Ουσάμα Μελούλι στα 1.500μ. της πισίνας.
Ο φίλαθλος δεν μπορούσε να το δει. Ο Σουν Γιανγκ είχε κάνει έναν υγιεινό περίπατο το βράδυ της 4ης Αυγούστου και είχε νικήσει με τρία δευτερόλεπτα παρά δύο εκατοστά διαφορά τον Τυνήσιο. Ο Γιαννιώτης θεωρούσε ότι ο Μελούλι θα είναι ανταγωνιστικός και, παρ’ ότι η δήλωση εξελήφθη στο πλαίσιο της αγχίνοιάς του πλησιάζοντας την κούρσα, η πραγματικότητα τον δικαίωσε απολύτως: ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών στην Αφρική πήρε το χρυσό μετάλλιο.
Πρέπει να θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι, από τη στιγμή που ο Τεντόγλου δύσκολα ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα, ο Μόντλερ μπορεί να κάνει τα 8,40μ. Για τον Έλληνα άλτη του μήκους χρειάστηκαν μόνο μικρά πραγματάκια, από εδώ και από εκεί, για να κατανοήσει την κατάσταση που βρίσκεται ο αντίπαλός του. Επιπλέον, με τον Σουηδό, αν και αυτό δεν του φαίνεται, έχουν μια τρόπον τινά βεντέτα, εξυπακούεται σε ειρηνικό πλαίσιο.
Ο Τεντόγλου δεν έχει χάσει από τον Μόντλερ σε μεγάλο αγώνα, αλλά τον έχει πάντα εκεί: πριν από σχεδόν 4 χρόνια, στις 3 Μαρτίου του 2019, στη Γλασκώβη, πάλι για το πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ο Γρεβενιώτης βρισκόταν στις αρχές εδραίωσης μιας εντυπωσιακής δυναστείας και κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιό του στη διοργάνωση, με το άλμα του στα 8,38μ. Ο Σουηδός ήταν δεύτερος, με 8,17.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, αργότερα τον ίδιο χρόνο, οι δυο τους κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Ο πλέον 27χρονος Σκανδιναβός έμεινε ένατος, με επίδοση στα 7,96μ., ο Έλληνας ήταν 10ος, 7,79μ.
Στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου του Τορούν, δύο χρόνια αργότερα, ο Τεντόγλου πήρε ξανά το χρυσό, με άλμα στα 8,35μ. και στον Μόντλερ υπολείπονταν μόλις τέσσερα εκατοστά για να τον προσπεράσει, 8,31μ. Οι δυο τους αντάμωσαν στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όταν ο Έλληνας στέφθηκε «χρυσός» ολυμπιονίκης με το τελευταίο άλμα του, 8,41μ., ενώ ο Σουηδός έμεινε έβδομος, με επίδοση στα 8,08μ.
Έπειτα, το 2022, βρέθηκαν μαζί στο βάθρο δις: ο Μόντλερ έκανε την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του στο Βελιγράδι, για το Ευρωπαϊκό κλειστού, πηδώντας 8,38μ., όμως ο Τεντόγλου παρήγε ένα αριστούργημα, αφού πήδηξε 8,55μ.
Επιπλέον, στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου, αργότερα το ίδιο έτος, ο Γρεβενιώτης πήρε ακόμα ένα χρυσό με άλμα στα 8,52μ., πολύ μακριά από το δεύτερο Μόντλερ, που αρκέστηκε στα 8,08μ. Ενδιαμέσως, ο Σουηδός έμεινε 11ος στο Παγκόσμιο του Γιουτζίν στο Πόρτλαντ (7,81μ.), ενώ ο Τεντόγλου έχασε το χρυσό στο τελευταίο άλμα από τον Κινέζο Γουάνγκ Ζιανάν (8,36μ.), έχοντας κάνει ο ίδιος 8,32μ.
Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις φορές την τελευταία τριετία, ουσιαστικά, καθώς το 2020 δεν έγιναν σημαντικές διοργανώσεις λόγω Covid, ο Τεντόγλου έχει αφήσει δεύτερο τον αντίπαλό του. Ο Μόντλερ είναι δεδομένο ότι βρίσκεται σε μια διαδικασίας προσπάθειας για λύτρωση, δηλαδή για να πετύχει μια σπουδαία νίκη επί του πιο σημαντικού ανταγωνιστή του.
Η Ιστορία, πάντως, δείχνει ότι αυτή η στιγμή μπορεί να έρθει, αν και δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν αθλητές που έδωσαν τα πάντα προσπαθώντας να νικήσουν τους αντιπάλους τους και δεν τα κατάφεραν ποτέ ή το έκαναν όταν εκείνοι έλειπαν από μια διοργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα