Ολυμπακός: Η κόπωση μεγαλύτερος αντίπαλος από την Μπάγερν

EUROKINISSI

Μόλις δύο μέρες μετά τη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι θέλοντας να διπλασιάσει τις νίκες του στη «διαβολοβδομάδα» και να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας της Euroleague.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που φάνηκε ξεκάθαρα η κούραση σε ορισμένους παίκτες του Ολυμπιακού. Κυρίως ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Κώστας Παπανικολάου αλλά και ο Μουστάφα Φαλ έχουν κουβαλήσει αρκετό από το βάρος της ομάδας και είναι λογικό κάποια στιγμή στη σεζόν να περάσουν μια περίοδο ντεφορμαρίσματος.

Τότε είναι που χρειάζεται να φανεί το βάθος και η ποιότητα του ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να εξουδετερώσει τα βασικά ατού των ερυθρόλευκων όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την τύχη να δει τους θεωρητικά αναπληρωματικούς να παίρνουν τη σκυτάλη και να κερδίζουν μόνοι τους ολόκληρη Μπαρτσελόνα.

Κόντρα στην Μπάγερν η αναμέτρηση θα είναι τελείως διαφορετική. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι έρχεται από μια ζόρικη νίκη απέναντι στη Βιλερμπάν πριν από δύο ημέρες, μετρά μόλις δύο νίκες σε έντεκα αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό και έρχεται με τον χαρακτήρα του απόλυτου αουτσάιντερ, κάτι που μπορεί να την απελευθερώσει.

Να μην αφήσει την Μπάγερν να βρει ρυθμό από μακριά

Το πρώτο κομμάτι που πρέπει να περιορίσεις σε έναν αντίπαλο που παίζει με άγνοια κινδύνου είναι το να μη βρουν ρυθμό οι σουτέρ του από μακριά. Ο Αντρέας Ομπστ προέρχεται από παραγωγική εμφάνιση κόντρα στη Βιλερμπάν με 15 πόντους, ο Ντι Τζέι Σίλεϊ έχει βάλει ακόμη και 7 τρίποντα σε ματς κόντρα στον Ολυμπιακό (το 84-82 του Ιανουαρίου το 2021) ενώ Γουίνστον, Γουόλντεν, Γιάραμαζ και Γουάιλερ-Μπαμπ είναι καθαρά παίκτες ψυχολογίας και ρυθμού.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα ζητήσει από τους παίκτες του πιεστική άμυνα στους αντίπαλους περιφερειακούς και όχι μόνο καθώς ξέρουν πολύ καλύτερα να σουτάρουν από ότι να δημιουργούν καθώς η Μπάγερν είναι η χειρότερη ομάδα της Euroleague στο κομμάτι των ασίστ έχοντας μόλις 13,3 ανά παιχνίδι.

Να ελέγξει το κομμάτι των ριμπάουντ

Η μόνη στατιστική κατηγορία στην οποία η Μπάγερν είναι ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Euroleague είναι εκείνη των ριμπάουντ. Ο Φρέντι Γκιλέσπι είναι ένας ιδιαίτερα αθλητικός σέντερ και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής μετρώντας 6,1ρ. ανά παιχνίδι. Συνολικά η ομάδα του Τρινκιέρι μετρά 35,3ρ. ανά παιχνίδι, όντας τρίτη στον σχετικό πίνακα.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι μόλις δέκατος στην σχετική κατηγορία μετρώντας 33,4ρ. ανά παιχνίδι, όμως είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στον τομέα του πόσα ριμπάουντ δίνει στον αντίπαλό της με 31,1 με την Μπάγερν, αντίστοιχα να δίνει 34,1 στους αντιπάλους της.

Ο φρέσκος Τζοέλ Μπολομπόι που δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό κόντρα στην Μπαρτσελόνα μπορεί να αποτελέσει το κρυφό χαρτί του Γιώργου Μπαρτζώκα στη σημερινή αναμέτρηση. Ο Ουκρανό-Κονγκολέζος σέντερ έχει μεγάλη έφεση στο ριμπάουντ και δεδομένα θα ματσάρει με τον αθλητικότατο Γκιλέσπι σε κάποιο σημείο της σημερινής αναμέτρησης.

Να κυκλοφορήσει καλά ώστε να βρεθούν ελεύθερα σουτ

Ναι, ο Ολυμπιακός είναι κουρασμένος. Όμως ακόμα και για αυτό υπάρχουν λύσεις. Όχι μόνο σε πρόσωπα, όπως συνέβη κόντρα στην Μπαρτσελόνα, αλλά και σε τακτική προσέγγιση. Οι ερυθρόλευκοι θα αποκτήσουν μεγάλο πλεονέκτημα εφόσον εκμεταλλευτούν δύο από τα καλύτερα φετινά στοιχεία τους. Τις ασίστ και τα κλεψίματα.

Και στις δύο αυτές κατηγορίες οι ερυθρόλευκοι είναι πρώτοι σε όλη την Euroleague, μετρώντας 21,7 ασίστ και 7,7 κλεψίματα. Αυτοί οι τομείς είναι και εκείνοι που δίνουν εύκολους πόντους, κάτι το οποίο θα επιζητήσει και σήμερα ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ασφαλώς, ακόμα και όταν ένας παίκτης είναι κουρασμένος, έχει περισσότερες πιθανότητες να ευστοχήσει σε ένα ελεύθερο σουτ, παρά σε μαρκαρισμένο.

Ο Αιζέια Κέινααν και ο Κώστας Σλούκας ήταν κάπως μουδιασμένοι στο εκτελεστικό κομμάτι στο προηγούμενο παιχνίδι. Οι δυο τους θα χρειαστεί να κάνουν ένα «step up» στην απόδοσή τους ώστε να μπορεί να πάρει περισσότερες ανάσες και ο Τόμας Γουόκαπ και να βρει περισσότερο σκοράρισμα στην επίθεση ο Ολυμπιακός.

Καλώς ή κακώς, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ανάγκη τη συνεισφορά όλων των παικτών του. Ο αρνητικός συντελεστής των βασικών του κόντρα στην Μπαρτσελόνα (Κέινααν -10, Παπανικολάου -8, Φαλ -6, Γουόκαπ -2) ήταν μεν αποτέλεσμα κούρασης αλλά δύσκολα θα συγχωρεθεί από την Μπάγερν εφόσον επαναληφθεί.

Ίσως η κοιλιά αυτή είναι «προγραμματισμένη» ώστε οι συγκεκριμένοι παίκτες που αποτελούν βαρόμετρο στην απόδοση των ερυθρόλευκων να είναι όσο πιο φρέσκοι γίνεται στο τελείωμα της σεζόν, εκεί όπου θα κριθούν όλα. Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός που και αυτή αλλά και η επόμενη «διαβολοβδομάδα» δεν περιλαμβάνουν εκτός έδρας αναμετρήσεις, κάτι που ελαττώνει τα επίπεδα κόπωσης λόγω του ταξιδιού. Για να σκεφτεί, όμως, τις επόμενες υποχρεώσεις πρέπει να ξεμπερδέψει πρώτα με την Μπάγερν Μονάχου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News