Ολυμπιακός: Τα εφτά μικρά... μεγάλα θαύματα του Μίτσελ!

EUROKINISSI

Πως ο Μίτσελ κατάφερε να κερδίσει το πρώτο μεγάλο στοίχημα της δεύτερης θητείας του στον Ολυμπιακό και να κλείσει την κανονική περίοδο με τους «ερυθρόλευκους» για τα καλά στο κόλπο του τίτλου!

Δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Το λέει και ο ίδιος άλλωστε! Ήταν όμως ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. 

Ενδεχομένως να μην είναι ο καλύτερος «αρχιτέκτονας» για να χτίσει από τα θεμέλια ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Δεδομένα δεν είναι ο πιο ικανός… τακτικιστής από τον πάγκο. Ήταν, όμως, ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να σώσει το θαλασσοδαρμένο καράβι του Ολυμπιακού που όδευε ολοταχώς προς τα βράχια!

Όταν ο Μίτσελ ανέλαβε τον Ολυμπιακό, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν τη συγκεκριμένη επιλογή ως… λευκή πετσέτα από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ήταν μια εξαιρετική διορθωτική κίνηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για να σωθεί μια χρονιά που έμοιαζε για τα καλά εκτροχιασμένη από το πρώτο δίμηνό της.

Από τη στιγμή που στον Πειραιά ήθελαν να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να εξαντλήσουν τις πιθανότητες κατάκτησης και του φετινού πρωταθλήματος (διορθώνοντας τα σοβαρά κατασκευαστικά λάθη του καλοκαιριού) στις εγκαταστάσεις του Ρέντη χρειαζόταν αφενός ένας άνθρωπος που να γνώριζε και την τελευταία σπιθαμή των αποδυτηρίων, αλλά κυρίως μια εμβληματική προσωπικότητα (με τα καλά της και τα κακά της) που θα μπορούσε να εμπνεύσει ξανά ένα αγωνιστικό τμήμα που έμοιαζε… ολοκληρωτικά άδειο και ξενερωμένο!

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να ολοκληρώσει ένα θρυλικό come back και τελικά να κλείσει τη σεζόν με την πιο επική… πρωταθληματική ανατροπή της ιστορίας του. Εννοείται ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι φαβορί, καθώς οι πέντε βαθμοί απόσταση από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό δεν αποτελούν αμελητέο χάντικαπ. 

Πλέον, όμως, γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι αυτοί που κρατούν την τύχη στα χέρια τους, έστω και με τη… μη ρεαλιστική πολλές φορές γλώσσα των μαθηματικών. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να φέρει τη σεζόν σε ένα σημείο που ξέρει ότι αν κερδίσει και τα δέκα παιχνίδια που έχει να δώσει μέχρι το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου, πολύ απλά… θα στεφθεί πρωταθλητής! Από μόνο του το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά ένα μικρό θαύμα που πιστώνεται εκτός των άλλων και στον Ισπανό τεχνικό. Γιατί πάντα στην αξιολόγηση της δεύτερης θητείας του Μίτσελ στο λιμάνι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ποιον Ολυμπιακό παρέλαβε και υπό ποιες συνθήκες το έπραξε ο Ίβηρας.

Και μιας και μιλάμε για… μικρά μεγάλα θαύματα (γιατί τέτοια χρειάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» στις αρχές Οκτωβρίου για να ορθοποδήσουν αγωνιστικά), ας καταγράψουμε τα εφτά που φέρουν έντονη την σφραγίδα του Ισπανού προπονητή.

1) Η πορεία πρωταθλητισμού του β’ γύρου

Μια ομάδα που στις πέντε πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος είχε πανηγυρίσει μόλις δύο νίκες, κατάφερε να ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια της Super League με αήττητο σερί 18 αγώνων. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στον β’ γύρο, κερδίζοντας επιτέλους και το πρώτο του ντέρμπι.

Η βαθμολογία του β’ γύρου της Super League

  1. Ολυμπιακός 31
  2. ΑΕΚ 30
  3. ΠΑΟΚ 29
  4. Παναθηναϊκός 24
  5. Άρης 19
  6. ΟΦΗ 16
  7. Βόλος 15
  8. Ατρόμητος 14
  9. ΠΑΣ Γιάννινα 14
  10. Παναιτωλικός 13
  11. Ιωνικός 11
  12. Αστέρας Τρίπολης 10
  13. Λεβαδειακός 10
  14. Λαμία 8

2) Η βελτίωση των επιδόσεων σε άμυνα και επίθεση

Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος (πριν αναλάβει ο Μίτσελ από τον Κορμπεράν) ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην 5η θέση της βαθμολογίας και δεν βλεπόταν σε άμυνα και επίθεση. Το φινάλε της κανονικής διάρκειας βρίσκει τους «ερυθρόλευκους» να έχουν πλέον την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (με 53 γκολ, δύο περισσότερα από την ΑΕΚ στην οποία απονέμεται ο τίτλος της πιο θεαματικής ομάδας της φετινής Super League) και το πλέον απίστευτο τους έχει να εμφανίζουν και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (μαζί με την ΑΕΚ) με παθητικό 14 γκολ, εκ των οποίων τα 4 τα είχαν δεχτεί… στις πρώτες πέντε αγωνιστικές!

3) Το μάζεμα του ρόστερ

Ερχόμενος στον Πειραιά ο Μίτσελ είχε να διαχειριστεί ένα υπέρογκο ρόστερ 40 παικτών. Δεσμεύτηκε από την πρώτη μέρα ότι θα το μειώσει δραστικά και πλέον ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με ρόστερ 28 παικτών (24+4 τερματοφύλακες) και το κυριότερο είναι ξανά μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και ραχοκοκαλιά βασικών παικτών.

4) Η βελτίωση των αποδυτηρίων

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του έφτιαξαν ξανά τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, τα οποία έδειχναν να έχουν χαλάσει σε επικίνδυνο βαθμό στο ξεκίνημα της σεζόν. Με την πανίσχυρη προσωπικότητά του (που πολλές φορές ενδεχομένως να κινείται και στα όρια του ναρκισσισμού) ο Ισπανός κατάφερε να φέρει ξανά στου Ρέντη έμπνευση και να κάνει όλους τους ποδοσφαιριστές να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και στο θαύμα της ανατροπής.

5) Η επιστροφή του Φορτούνη

Τους προηγούμενους μήνες, είτε με τον Πέδρο Μαρτίνς, είτε με τον Κάρλος Κορμπεράν ο Κώστας Φορτούνης αποτελούσε… απλή αναφορά στο ρόστερ που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Με τον Μίτσελ ο Έλληνας άσος έφτασε στο σημείο να ορίζει με την απόδοσή του τη μοίρα ενός ντέρμπι, όπως ήταν αυτό με την ΑΕΚ στην “Opap Arena”.

6) Η αίσθηση της δικαιοσύνης

Με την διαχείριση της περίπτωσης του Μαρσέλο, ο Μίτσελ απέδειξε ότι δεν καταλαβαίνει ούτε από ονόματα, ούτε από βιογραφικά. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προώθηση ενός παιδιού από τη β’ ομάδα και την τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξε ο Ισπανός στον Ανδρέα Ντόη, κέρδισε με μιας όλους τους ποδοσφαιριστές, στέλνοντας έμπρακτο μήνυμα ότι… οι καλύτεροι θα παίζουν. Στο ίδιο πλαίσιο ο Μίτσελ δεν είχε κανένα πρόβλημα να δώσει δεύτερη ευκαιρία και στον Μπα, κερδίζοντας ένα επιπλέον στοίχημα που έμοιαζε χαμένο στο ξεκίνημα της σεζόν.

7) Οι αντοχές στους κραδασμούς

Κακά τα ψέματα, η εμπιστοσύνη μερίδας των οπαδών του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του Μίτσελ δοκιμάστηκε πολύ μετά τη βαριά ήττα από την ΑΕΚ στον ημιτελικό του κυπέλλου. Ο τρόπος που αντέδρασε τόσο ο Ισπανός όσο και συνολικά η ομάδα στην αμφισβήτηση, αποτελεί το μεγαλύτερο παράσημο για ολόκληρο τον «ερυθρόλευκο» οργανισμό και κυρίως για τον Μίτσελ και τους συνεργάτες του. Γιατί οι αντοχές στους κραδασμούς αποτελούν απαραίτητο στοιχείο σε μια πορεία πρωταθλητισμού. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια για τη δεύτερη θητεία του 60χρονου τεχνικού:

Με τον Μίτσελ στο τιμόνι ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε τροχιά πρωταθλητισμού, στην πιο δύσκολη σεζόν της τελευταίας δεκαετίας. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και σε καθεστώς αφόρητης πίεσης. Και μόνο το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν στη διαδικασία των play offs ως ισότιμοι διεκδικητές του τίτλου απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ φαντάζει ως πρώτη μεγάλη δικαίωση της επιλογής Μίτσελ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν όλα έμοιαζαν χαμένα στο λιμάνι!

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News