Είναι ο απόλυτος MVP της φετινής σεζόν όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και σε ολόκληρη την Euroleague. O Σάσα Βεζένκοφ διανύει την πιο ώριμη σεζόν του με τα ερυθρόλευκα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ομαδικό παιχνίδι της ομάδας του κουμπώνει άριστα με τα χαρακτηριστικά του, τον κάνουν να… τρέχει μόνος του στην κούρσα για τον πολυτιμότερο παίκτη της Regular Season.
Μπαίνοντας σε μια διαδικασία σύγκρισης, δύσκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος παίκτης της φετινής άκρως ανταγωνιστικής Euroleague που να τρέχει στους ρυθμούς του Βούλγαρου φόργουορντ. Γι’ αυτό, με τον Βεζένκοφ να οδεύει ολοταχώς προς την εξασφάλιση του βραβείου του MVP της φετινής Regular Season στη Euroleague, η σύγκριση θα γίνει με τους προηγούμενους MVP μέχρι και την πρώτη χρονιά όπου ο πολυτιμότερος παίκτης φορούσε… ερυθρόλευκα.
Οι Μέσοι Όροι του Σάσα Βεζένκοφ τη φετινή σεζόν: 18,2π. 7,2ρ. 1,8ασ.
2022: Νίκολα Μίροτιτς (16,7π. 5,1ρ. 1,3ασ.)
Ο Μαυροβούνιος με το ισπανικό διαβατήριο ήταν ο κορυφαίος παίκτης της περσινής Regular Season. Ο Μίροτιτς αποτελούσε το πολυτιμότερο όπλο του Γιασικεβίτσιους στην επίθεση όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και ο δεύτερος όλης της Euroleague. Το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα τερμάτισε πρώτη έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να αναδειχθεί εκείνος MVP και όχι ένας εκ των Μίσιτς ή Τζέιμς.
Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Ο ίδιος μπορεί να ήταν εξαιρετικός σε Playoffs και Final-Four αλλά η ομάδα του δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό καθώς την απέκλεισε η Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό ακριβώς θα θελήσει να αποφύγει ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έχει καλύτερους μέσους όρους και το μόνο που απομένει είναι να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.
2021: Βασίλιε Μίσιτς (16,1π. 2,6ρ. 5ασ.)
Σε αντίθεση με τον Νίκολα Μίροτιτς, ο Βασίλιε Μίσιτς κατάφερε εκτός του βραβείου MVP της κανονικής περιόδου, να οδηγήσει την ομάδα του και στην κατάκτηση του τροπαίου και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο καθώς πέτυχε 25 πόντους και στον ημιτελικό και στον τελικό όντας πραγματικά ασταμάτητος.
Σε σύγκριση με τον Βεζένκοφ, οι Μέσοι Όροι του είναι μεν χαμηλότεροι, καθώς μοιραζόταν τις ευθύνες του παιχνιδιού της Εφές με τον Λάρκιν. Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, όμως, είχε πολύ περισσότερο την μπάλα στα χέρια του από ότι την έχει ο Σάσα στον Ολυμπιακό.
2019: Γιαν Βέσελι (13π. 5.4ρ. 2,4ασ. 1,5κλ.)
Ο Γιαν Βέσελι ήταν ο κορυφαίος της πρωτοπόρου εκείνης της σεζόν, Φενέρμπαχτσε, γι’ αυτό και πήρε το βραβείο του MVP. Η συνεισφορά του ήταν πολυδιάστατη σε άμυνα και επίθεση, αποτελούσε το έτερον ήμισυ του Κώστα Σλούκα σε καταστάσεις pick n’ roll και οι δυο τους προσέφεραν ουκ ολίγες θεαματικές φάσεις.
Οι Μέσοι Όροι του δεν πλησιάζουν σε κανένα βαθμό εκείνους του Σάσα Βεζένκοφ ενώ στο Final-Four η ομάδα του αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Αναντολού Εφές. Δεν ήταν σε καμία στατιστική κατηγορία ο καλύτερος της Regular Season.
2018: Λούκα Ντόντσιτς (16,9π. 4,8ρ. 4,6ασ.)
Η εκτόξευση του «φαινόμενου» από τη Σλοβενία. Ο Λούκα Ντόντσιτς έχοντας πάρει μια γεύση της διοργάνωσης από την σεζόν 2016-2017 που ήταν και η πρώτη «πλήρης» σεζόν του σε αντρικό επίπεδο, επέστρεψε το 2017-2018 για να αποχαιρετήσει με… στυλ την Euroleague.
Στην κανονική περίοδο της σεζόν έκανε ότι ήθελε με αποκορύφωμα τους 33 πόντους που είχε πετύχει στο ΣΕΦ και το… παραλίγο τριπλ-νταμπλ (20π. 8ρ. 10ασ.) στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενέρ. Είναι ο μόνος που πλησιάζει σε PIR τον Βεζένκοφ καθώς τελείωσε με 22,7 ενώ ο Σάσα έχει μέχρι στιγμής 22,9. Το τέλος της σεζόν τον είδε να αποκλείει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας και στο τέλος να στέφεται Πρωταθλητής Ευρώπης.
2017: Σέρχιο Γιουλ (16,1π. 2ρ. 5,9ασ.)
Και πάλι ο πολυτιμότερος της κανονικής περιόδου της Euroleague δεν ήταν ο κορυφαίος σε καμία στατιστική κατηγορία, αλλά ήταν ο κορυφαίος της ομάδας που τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια. Ο Σέρχιο Γιουλ πήρε το βραβείο του MVP στην καλύτερη σεζόν του στη διοργάνωση η οποία ήταν και η πρώτη του νέου φορμάτ της.
Όμως δεν κατάφερε ούτε εκείνος να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου παρά την απίστευτη εμφάνισή του στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης κόντρα στην «οικοδέσποινα» Φενέρμπαχτσε η οποία εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο αφού επικράτησε στον τελικό του Ολυμπιακού. Δεν πλησιάζει τους Μέσους Όρους του Βεζένκοφ.
2016: Νάντο Ντε Κολό (19,4π. 3,6ρ. 5ασ.)
Το 2016 ο Γάλλος είχε σπάσει κάθε ρεκόρ όσον αφορά το PIR ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ όλης της Euroleague. Ξεκίνησε φορτσάτος στη Regular Season μετρώντας 18,1π. 3,3ρ. 4,9ασ. ενώ στο TOP 16 παρουσιάστηκε ακόμα καλύτερος μετρώντας 21π. 4,1ρ. 4,9ασ. Ήταν καταλυτικός τόσο στο τρίτο παιχνίδι των playoffs κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα όσο και στο Final-Four καθώς είχε σκοράρει 30 πόντους στον ημιτελικό κόντρα στην Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα.
Τελείωσε το ΤΟΡ 16 με το συγκλονιστικό 26,8 PIR και είναι ο μόνος όπου είναι καλύτερος σε αυτόν τον τομέα από τον Σάσα Βεζένκοφ. Ακόμη, η ομάδα του κατάφερε να κερδίσει και το τρόπαιο μετά τον επεισοδιακό τελικό με τη Φενέρ στο Βερολίνο όπου ο Βίκτορ Χριάπα είχε δώσει φιλί της ζωής στην ομάδα του με φόλοου στην εκπνοή.
2015: Νεμάνια Μπιέλιτσα (12,1π. 8,5ρ. 1,9ασ.)
Η παρέα των ψηλών στην κατηγορία των MVP είναι πραγματικά πολύ εκλεκτή και ένας από τους λίγους παίκτες που αγωνίζονταν στις θέσεις 4-5 και κατάφερε να αναδειχθεί πολυτιμότερος μιας σεζόν ήταν και ο Μπιέλιτσα το 2015. Υπό την καθοδήγηση του Ομπράντοβιτς ξεκίνησε στη Regular Season με 11,8π. 5,7ρ. 2ασ. 1,6κλ. και συνέχισε ακόμη πιο εντυπωσιακά στο ΤΟΡ 16 με 12,6π. 10,1ρ. 1,6ασ.
Ήταν ο μόνος που κατάφερε να έχει τόσο πολυδιάστατη συνεισφορά όσο ο Βεζένκοφ ειδικά στον τομέα των ριμπάουντ καθώς στο κομμάτι της παραγωγής ο Σάσα είναι αρκετά πιο πάνω. Μόνο ο θηριώδης Μπόμπαν Μαριάνοβιτς μέτρησε περισσότερα ριμπάουντ εκείνη τη σεζόν από το Σέρβο φόργουορντ. Δεν κατάφερε να φτάσει ούτε καν στον τελικό καθώς ηττήθηκε στον ημιτελικό της Μαδρίτης από την «οικοδέσποινα» Ρεάλ.
2014: Σέρχιο Ροντρίγκεθ (14π. 2ρ. 4,9ασ.)
Το 2014 ήταν η χρονιά που η Ρεάλ κατάφερε να πάρει μια πρώτη άτυπη ρεβάνς για το χαμένο τελικό του Λονδίνου αποκλείοντας τον Ολυμπιακό σε μια εντυπωσιακή σειρά playoffs στην οποία ο τότε MVP της Euroleague, Σέρχι Ροντρίγκεθ μέτρησε 10,4π. 4ασ. Εκεί που όλα έδειχναν, όμως, ότι φαβορί ήταν η Ρεάλ, ήρθε ο Ταϊρίς Ράις και η Μακάμπι για να της στερήσουν το τρόπαιο.
Εκείνη τη σεζόν ο «Τσάτσο» μέτρησε 12,9π. 1,5ρ. 5,3π. 1,6κλ. στη Regular Season ενώ στο ΤΟΡ 16 συνέχισε ακόμη πιο παραγωγικά μετρώντας 15,1π. 2,5ρ. 5,1ασ. Οι Μέσοι Όροι του είναι αρκετά μακριά με εκείνους του Σάσα Βεζένκοφ. Ερχόταν συνεχώς από τον πάγκο με τον Πάμπλο Λάσο να του έχει αναθέσει έναν ρόλο παρόμοιο με τον φετινό του Κώστα Σλούκα.
2013: Βασίλης Σπανούλης (14,7π. 2,2ρ. 5,5ασ.)
Μπορεί να μην ήταν ο κορυφαίος σε καμία στατιστική κατηγορία ελέω Μπόμπι Μπράουν και Ζόραν Πλάνινιτς όμως εκείνη η σεζόν ήταν μια από τις καλύτερές του. Ο Βασίλης Σπανούλης και αναδείχθηκε κορυφαίος της σεζόν, και κατέκτησε το τρόπαιο όντας εκπληκτικός στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης που σφράγισε το repeat του Ολυμπιακού.
Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο της ομάδας, μέτρησε 16π. 2ρ. 5,9ασ. στη Regular Season ενώ στο TOP 16 μέτρησε 15,4π. 1,9ρ. 5ασ. Ήταν μακράν του δεύτερου το πρώτο βιολί της ομάδας, σχεδόν κάθε επίθεση περνούσε από τα χέρια του γι’ αυτό ο τρόπος του διέφερε πολύ σε σχέση με τον σημερινό MVP της ομάδας, Σάσα Βεζένκοφ.
2012: Αντρέι Κιριλένκο (14,1π. 7,5ρ. 2,4ασ.)
Ένας φανταστικός παίκτης που ανήκε στο ΝΒΑ. Ο Αντρέι Κιριλένκο θέλησε τη σεζόν 2011-2012 να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και να έρθει να κατακτήσει τη Euroleague. Όμως, τότε, τα σχέδιά του ανατράπηκαν από μια ελληνική νεανική παρέα χάρη στη συγκλονιστικότερη ανατροπή όλων των εποχών.
Ο νυν πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μέτρησε εκείνη τη σεζόν 13,8π. 9ρ. 3,4ασ. 2,2κλ. 3,2μπλ. σε 5 παιχνίδια που αγωνίστηκε στη Regular Season ενώ συνέχισε στο ΤΟΡ 16 μετρώντας 11,8π. 5,3ρ. 2,3ασ. 1,5κλ. 1,5μπλ. Η Μπιλμπάο πήρε μεν μια νίκη στα playoffs αλλά δεν κατάφερε να τον σταματήσει. Τί τον σταμάτησε; Ο καλύτερος φόργουορντ της σύγχρονης ιστορίας της Euroleague με το χαρακτηριστικό του «πεταχτάρι».
2011: Δημήτρης Διαμαντίδης (12,5π. 3,9ρ. 6,2ασ. 1,6κλ.)
Το 2011 ήταν η χρονιά του. Η χρονιά που και ο Βασίλης Σπανούλης αλλά και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχαν αποχαιρετήσει τον Παναθηναϊκό αφήνοντας στον «3D» μόνο τον Ντρου Νίκολας και έναν νεαρό Έλληνα ομογενή στη δεύτερη σεζόν του με τα πράσινα (ο οποίος έμελλε να γίνει ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Euroleague) στην πράσινη περιφέρεια.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε βασίσει το παιχνίδι της ομάδας πάνω στον Διαμαντίδη. Ο κορυφαίος γκαρντ μέτρησε 12,8π. 3,8ρ. 6,2ασ. 2,1κλ. στη Regular Season και 8,7π. 4,2ρ. 6,3ασ. στο ΤΟΡ 16 όντας ο καλύτερος πασέρ εκείνης τη σεζόν. Στα Playoffs οδήγησε την ομάδα του σε μια απίστευτη πρόκριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα (το Final-Four διεξαγόταν στη Βαρκελώνη) και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας. Η κατάκτηση του έκτου ευρωπαϊκού του Παναθηναϊκού φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του.
2010: Μίλος Τεόντοσιτς (13,4π. 2,5ρ. 4,9ασ.)
Το 2010 ο MVP ήταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague, ερυθρόλευκος. Ο Μίλος Τεόντοσιτς μέτρησε 11,2π. 2,1ρ. 4,3ασ. 1,7κλ. στη Regular Season και 15,5π. 2,8ρ. 4,8ασ. 1,3κλ. στο ΤΟΡ 16 πράγμα που οδήγησε στην επιλογή του ως πολυτιμότερος εκείνης της σεζόν από έναν Ολυμπιακό ο οποίος είχε τους Λίνας Κλέιζα και Τζος Τσίλντρες στα καλύτερά τους αλλά και τον Θοδωρή Παπαλουκά να δεσπόζει στην περιφέρεια της ομάδας.
Ο Σέρβος γκαρντ ήταν εξαιρετικός και στη σειρά των Playoffs κόντρα στην Πρόκομ αλλά στο Final-Four του Παρισιού ήταν εμφανώς αγχωμένος στον ημιτελικό με την Παρτιζάν μετρώντας 3/10 τρίποντα και καμία ασίστ ενώ στον τελικό η Μπαρτσελόνα κατάφερε να περιορίσει όχι μόνο εκείνον, αλλά και όλους τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη.
Συμπέρασμα: «Η ομάδα να κερδίζει»
Ναι, ο Σάσα Βεζένκοφ διανύει ίσως την κορυφαία χρονιά ακόμα και από όλους τους προηγούμενους MVP της Euroleague. Το παν, όμως, είναι να κερδίζει η ομάδα. Από τους 12 MVP από το 2010 μέχρι σήμερα, μόνο οι Διαμαντίδης, Σπανούλης, Ντε Κολό, Ντόντσιτς και Μίσιτς κατάφεραν στο τέλος να σηκώσουν και το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague. Και αυτούς θα θελήσει τα μιμηθεί ο φόργουορντ του Ολυμπιακού.
«Το σημαντικό είναι να πηγαίνει καλά η ομάδα» δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο Σάσα. Και ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως ο ίδιος αναδεικνύεται μέσω της σωστής ομαδικής λειτουργίας, πράγμα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Ολυμπιακού.
Πέρυσι δεν κατάφερε να αποδώσει όπως ο ίδιος θα ήθελε στον ημιτελικό του Βελιγραδίου. Αυτό, όμως, έκανε ακόμα περισσότερο διψασμένο και τον ίδιο και τους συμπαίκτες του οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στο Final-Four της Euroleague και να κατακτήσουν αυτό που δεν κατάφεραν εν τέλει να διεκδικήσουν πέρυσι εξαιτίας ενός σουτ.
Μέχρι, τότε, όμως, προέχουν πέντε παιχνίδια για τη λήξη της κανονικής περιόδου και μια πολύ δύσκολη σειρά Playoffs, όποιος και να είναι ο αντίπαλος. Με χαμηλά το κεφάλι και συνεχή δουλειά, ο Ολυμπιακός και ο Σάσα Βεζένκοφ μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα