Τόριαν Πρινς: Ο πρίγκιπας που έγινε βασιλιάς της ευστοχίας για μία νύχτα

ΑΠΕ

Ο ρολίστας φόργουορντ των Τίμπεργουλβς έριξε 35άρα με 8/8 τρίποντα και 12/13 σουτ (!), οδηγώντας τους σε σημαντική νίκη 140-134 μέσα στη Νέα Υόρκη του… 57άρη Τζούλιους Ραντλ. Ποιοι άλλοι είχαν ανάλογα άχαστες βραδιές από τα 7,25 μ. και… πώς.

Αν ακούσει κάποιος για «Πρινς» και για «Μινεσότα», το μυαλό του θα πάει στη μουσική και όχι στο μπάσκετ ή το ΝΒΑ. Θα πάει στον πασίγνωστο ποπ (και φανκ και σόουλ και ροκ) μουσικό, συνθέτη επιτυχιών σαν το «Purple rain» μεταξύ άλλων, που γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στη Μινεσότα.

Από το 2021 ζει στη γενέτειρα του τελευταίου, τη Μινεάπολις, ο Τόριαν Πρινς. Ενας καλός αμυντικός, μέτριος επιθετικός και τέλος πάντων ρολίστας φόργουορντ. Περισσότερο σμολ (από πάουερ), συχνότερα αναπληρωματικός και σπανιότερα βασικός.

Επί πέντε μάλιστα σεζόν, μετά το ξεπέταγμα στη δεύτερη επαγγελματική του με 14,1 πόντους το 2017-18 στην Ατλάντα, τα νούμερά του έπεφταν! Πέρασε και από Μπρούκλιν και Κλίβελαντ, η πτώση δεν σταμάτησε ούτε με τους Τίμπεργουλβς. Όχι πως φέτος κάνει κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από πέρυσι, απλώς οι 7,3 πόντοι έχουν γίνει 9.

Στη Νέα Υόρκη, οι πληγωμένοι από τραυματισμούς «λύκοι» δεν είχαν ούτε τον Αντονι Εντουαρντς των 24,7 πόντων, πέρα από τον μακροχρόνια απόντα ηγέτη τους, Καρλ-Αντονι Τάουνς. Αντιμετώπιζαν μια ομάδα που προερχόταν από ρεκόρ 12-3 και είδαν τον δικό της ηγέτη, τον Τζούλιους Ραντλ, να βάζει 57 πόντους!

Κι όμως, η Μινεσότα κέρδισε. Με 140-134, σταματώντας σερί τριών ηττών και ανεβαίνοντας όγδοη στη Δύση. Μία νίκη πίσω από το έκτο (και που θα προκρινόταν σήμερα απευθείας στα πλέι οφ) Γκόλντεν Στέιτ, μία νίκη μπροστά από τους ενδέκατους Λέικερς, που σήμερα βρίσκονται εκτός ζώνης και των play-ins.

Πώς το κατάφεραν; Με τον Πρινς να… τρελαίνεται και με δική του βροχή από τρίποντα να βάζει 35 πόντους με 8/8 – και 12/13 σουτ στο σύνολο. Στη νύχτα της ζωής του, στη δεύτερη πιο «οικονομική» 35άρα όλων των εποχών στο ΝΒΑ. Αυτός έκανε το 135-131 1,48’’ πριν το τέλος από τα 7,25 μ., αυτός κλείδωσε το «διπλό» στα 10’’ με νέο καλάθι.

Και άσε τον Ραντλ να γίνεται ο πρώτος Νικερμπόκερ με 50+ πόντους από το 2014 και τον Καρμέλο Αντονι… Ο Πρινς είχε επίσης 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ, πάνω απ’ όλα το μακράν κορυφαίο ομαδικό +/- με +28 στα 32 λεπτά της συμμετοχής του. Ο αμέσως επόμενος καλύτερος ήταν ο Τζέιντεν ΜακΝτάνιελς με +18.

Οι απόλυτοι με 8/8+ τρίποντα, με διπλό Γκόρντον

Στις πέντε προηγούμενες εμφανίσεις του, ο Πρινς ήταν σταθερά μονοψήφιος και είχε βάλει συνολικά 28 πόντους με 3/15 τρίποντα! Από τα μέσα Ιανουαρίου δεν είχε σημειώσει ποτέ έστω 15 πόντους, από την έναρξη της τρέχουσας περιόδου δεν είχε ρίξει ποτέ έστω 20άρα.

Στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», όμως, απλώς δεν γινόταν να αστοχήσει. Μονάχα άλλοι έξι ΝΒΑers είχαν στο παρελθόν εμφάνιση με 8/8 και βάλε τρίποντα: Τζεφ Χόρνατσεκ, Σαμ Πέρκινς, Στιβ Σμιθ, Λατρέλ Σπρίουελ, Μάικ Φίνλεϊ, Μπεν Γκόρντον.

Ο τελευταίος ήταν ο πιο πρόσφατος απόλυτος… τριποντέρ, μέχρι να έρθει ο Πρινς. Ο παλαίμαχος και διεθνής με τη Μεγάλη Βρετανία σούτινγκ γκαρντ είχε ρίξει το 2012 45άρα με 9/9 σουτ από την άρκτο, αφενός όμως είχε αστοχήσει σε εννιά δίποντα, αφετέρου οι δικοί του Πίστονς είχαν ηττηθεί 116-115 στο Ντένβερ.

Κατά σύμπτωση, ο σμολ φόργουορντ του Ντιτρόιτ λεγόταν επίσης Πρινς, ήταν όμως ο Ταϊσόν με την περίεργη εκτέλεση. O Γκόρντον, που τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε κάθε είδους επεισόδια και πάσχει από διπολική διαταραχή, είναι ο μοναδικός παίκτης που το έχει κάνει δις. Είχε 9/9 τρίποντα (11/18 συνολικά) και τη σεζόν 2005-06, με 32άρα στο 103-101 των Μπουλς επί των Γουίζαρντς.

Από τις υπόλοιπες επιδόσεις 8/8+ τριπόντων, ξεχωρίζει ασφαλώς εκείνη του Σαμ Πέρκινς. Βλέπετε, ο 61χρονος σήμερα και συνοδοιπόρος του Μάικλ Τζόρνταν κάποτε (στο Νορθ Καρολάινα) πρώην παίκτης -μεταξύ άλλων- των Λέικερς και Σουπερσόνικς ήταν σέντερ! Σε εποχές που τα «πεντάρια» που σούταραν από μακριά μετριούνταν στα δάχτυλα…

Ο αριστερόχειρας ψηλός το είχε… διαπράξει το 1997, με 8/8 στον περίπατο 122-78 του Σιάτλ επί του Τορόντο. Είχε έρθει μάλιστα από τον πάγκο, σε εκείνη τη μεγάλη ομάδα των Σον Κεμπ και Γκάρι Πέιτον, και είχε βάλει 26 πόντους σε 23’ δίχως να επιχειρήσει το παραμικρό δίποντο! Είναι δηλαδή ο μοναδικός στην κατηγορία που εξετάζουμε με 100% ευστοχία γενικότερα εντός παιδιάς.

Το ρεκόρ για τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα με 100% ευστοχία είναι τα 9/9, που πλην Γκόρντον έχει βάλει και ο Σπρίουελ. Οι Νικς τότε δεν ήταν τα θύματα της υπόθεσης, μια και ο 52χρονος σήμερα παλαίμαχος γκαρντ-φόργουορντ (που λίγους μήνες αργότερα θα πήγαινε στη… Μινεσότα) φορούσε τη δική τους φανέλα. Είχε ρίξει 38άρα με 14/19 εντός παιδιάς στο 105-92 επί των Κλίπερς το 2003.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News