Παναθηναϊκός: Πόσο εύκολα γυρνάμε την πλάτη στην αγαπημένη μας ομάδα;

EUROKINISSI

Η αποκαρδιωτική εικόνα των εξεδρών του ΟΑΚΑ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν και τα μόλις 2.340 εισιτήρια που κόπηκαν, επαναφέρουν στο τραπέζι τη συζήτηση περί της κοσμοθεωρίας των Ελλήνων για τον αθλητισμό!

Μια απογοητευτική εικόνα που δεν συνάδει με το μύθο μιας ομάδας που έστειλε τους φιλάθλους της επί σειρά ετών στα ουράνια, κατακτώντας όχι ένα, όχι δύο, αλλά έξι πρωταθλήματα Ευρώπης.

Οι άδειες εξέδρες του ΟΑΚΑ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπάγερν για την 31η αγωνιστική της Euroleague, δεν αποτελούν απλά πηγή προβληματισμού για την ίδια την «πράσινη» ΚΑΕ, αλλά συνιστούν αφορμή για μια συζήτηση περί της οπαδικής (και όχι μόνο) κουλτούρας στη χώρα μας.

Όχι! Τα 2.340 εισιτήρια που κόπηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο συνιστούν προσβολή για μια ομάδα με το ειδικό βάρος και την κληρονομιά του μπασκετικού Παναθηναϊκού! Όποια κι αν είναι η φετινή της πορεία, όσα λάθη κι αν έχουν γίνει για να αποτελεί η σημερινή ομάδα σκιά του ένδοξου παρελθόντος της.

Πόσο εύκολα γυρνάμε, αλήθεια, την πλάτη μας στην αγαπημένη μας ομάδα; Ποιοι είναι οι λόγοι που μας στέλνουν στο γήπεδο για να σταθούμε στο πλευρό της; Τι είναι το γήπεδο και ο αθλητισμός για εμάς; Για ποιους λόγους αποφασίζουμε να πληρώσουμε αντίτιμο για να αγοράσουμε ένα εισιτήριο; Τελικά η αγάπη μας για έναν σύλλογο εξαρτάται από τις νίκες και τα αποτελέσματά του;

Το ερώτημα δεν αφορά μόνο τους φίλους του Παναθηναϊκού (από τους οποίους ουδείς μπορεί να έχει παράπονο για την υποστήριξή τους στην ομάδα μπάσκετ, ακόμη και στα τελευταία χρόνια της… κατρακύλας που ακολουθεί) αλλά συνολικά τον τρόπο σκέψης που έχουμε όλοι μας για τον αθλητισμό.

Η σύγκριση με άλλους αθλητικούς πολιτισμούς προβληματίζει. Στην Euroleague κανένα άλλο γήπεδο δεν παρουσίασε τα τελευταία χρόνια εικόνα σαν αυτή που εμφάνισε το ΟΑΚΑ το βράδυ της Τρίτης.

Τα νούμερα της φετινής διοργάνωσης είναι ενδεικτικά. Ο μέσος όρος εισιτηρίων της 17ης Άλμπα Βερολίνου αγγίζει τα 10.000. Στο Μιλάνο οι φίλοι της Αρμάνι βλέπουν την ομάδα των εκατομμυρίων του Έτορε Μεσίνα να μένει εκτός playoffs, αλλά ουδέποτε εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στη “Mediolanum Forum”.

Καλά για τους Λιθουανούς της Ζαλγκίρις… δεν τολμάμε καν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μορφή σύγκρισης. Τα πάρτι στο Κάουνας είναι μόνιμα εδώ και χρόνια, είτε το καμάρι της πόλης διεκδικεί είσοδο στα playoffs, είτε βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της regular season.

Το φαινόμενο, φυσικά, δεν περιορίζεται μόνο στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο ολόκληρη Λίβερπουλ είχε μείνει για 30 χρόνια χωρίς τίτλο στην Premier League και στο «Άνφιλντ» δεν έπεφτε καρφίτσα!

Ναι, όταν γεμίζουμε τα γήπεδά μας οι Έλληνες φίλαθλοι προκαλούμε… δέος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι ότι τα γεμίζουμε μόνο όταν οι ομάδες μας κερδίζουν. Τότε ο αθλητισμός είναι διασκέδαση, είναι ψυχαγωγία! Όταν όμως η ομάδα μας χάνει… ε, ας τη δούμε και από την τηλεόραση!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News