Σουρεαλιστικό δεν είναι ότι ο Απόστολος Ρούμογλου κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, νικώντας στον τελικό του τουρνουά μπάσκετ το Σαν Ντιέγκο με σκορ 76-59 στο Χιούστον και «διασύροντας» το θεσμικό πλαίσιο της March Madness, δηλαδή της τελικής φάσης που αποτελείται αποκλειστικά με παιχνίδια νοκ άουτ, αλλά ότι παίζει στο UConn.
Πρόκειται για το περίφημο κολέγιο που κάποτε δέσποζε ο θρυλικός Τζιμ Καλχούν και ακόμα και τώρα, προς πείσμα των σχεδόν 40 χρόνων που έχουν περάσει από τη στιγμή που ανέλαβε την… ετοιμόρροπη ομάδα των Γυναικών, σουλατσάρει ο εμβληματικός Τζίνο Ορίμα.
Φόρεσε, ο πρωτοετής Ρουμόγλου, τη φανέλα που έχουν βάλει ο Ρέι Άλεν, ο Εμέκα Όκαφορ, ο Κέμπα Γουόκερ, ο Κλίφορντ Ρόμπινσον, ο Καρόν Μπάτλερ, ακόμα και ο Σαμπάζ Νέιμπερ, που προσφάτως μπήκε στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και θεωρήθηκε επίγονος του Γουόκερ οδηγώντας το στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011.
Ο ρέκτης του κολεγιακού μπάσκετ και παρών σε Final 4 ων ουκ έστιν αριθμός, Θοδωρής Ροδόπουλος, πρέπει να μην πίστευε στα μάτια του βλέποντας τον εκ Ξάνθης ορμώμενο Ρούμογλου να κρατά το βαρύτιμο τρόπαιο.
Τούτο, μάλιστα, προκύπτει σκάρτο δίμηνο από τη στιγμή που ο Γιώργος Καρλαύτης κατέκτησε το τρόπαιο του NFL με τους Kansas City Chiefs, την ομάδα που ηγείται ο, γνησιότερος κατά τους ειδήμονες διάδοχος του Τομ Μπρέιντι στη θέση του quarterback, Πάτρικ Μαχόμς.
Την τελευταία πενταετία, δε, έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τα εξής κοσμογονικά, σε αθλητικό επίπεδο: αθλητής με ελληνική ανατροφή, δεδηλωμένος πλειστάκις και πανταχόθεν Έλληνας, κατακτά δις το βραβείο του MVP στο NBA και βάζει 50 πόντους σε έκτο τελικό για να κατακτήσει το δαχτυλίδι, Έλληνας τενίστας και Ελληνίδα τενίστρια φτάνουν στα ημιτελικά του ίδιου Major, Έλληνας τενίστας παίζει σε δύο τελικούς Major, Έλληνας defensive end κατακτά το NFL και Έλληνας παίκτης του μπάσκετ παίρνει το τρόπαιο του πρωταθλητή, έξι χρόνια αφού ο πρώτος, δηλαδή ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, έπαιξε σε τελικό, στο κολέγιο.
Τι απομένει; Πιθανότατα, Ελληνίδα πατινέζ να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, νικώντας τρεις Ρωσίδες στο ατομικό.
Αν στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο… έτυχε κυριολεκτικά και κοιμήθηκε ο Θεός της Κυπριάδου ώστε ο παίκτης να βρει το δρόμο του από τον Φιλαθλητικό στο NBA, αν η ταυτόχρονη παρουσία των Στέφανου Τσιτσιπά και Μαρίας Σάκκαρη στα κορτ είναι συγκυριακή, αλλά και προϊόν του θαυμαστού κόσμου του τένις που έφτιαξε ο Λιμιέ του, Ρότζερ Φέντερερ, εκείνη των Καρλαύτη και Ρούμογλου δεν προέκυψε ουρανόθεν.
Τουναντίον, είναι το προϊόν της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που εννοείται ότι υπήρξε σε ένα βαθμό, αλλά βάρεσε «κόκκινο συναγερμό» στους γονείς.
Brain drain
Ο όρος brain drain, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην πολιτική πια, έχει γίνει σημαντικός σε ό,τι αφορά το μάρκετινγκ. Ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, από τη στιγμή που για ένα διάστημα κόπηκε το άνευ, δηλαδή η εισαγωγή ή η μοριοδότηση για εισαγωγή σε σχολή ΑΕΙ της αρεσκείας των αθλητών μέσα από τη διάκριση σε διεθνείς και πανελλήνιες διοργανώσεις, η φυγή προς το κολέγιο και εν γένει άλλους τόπους είχε πάρει μορφή από το 2011 κιόλας.
Δεν χρειαζόταν άλλο από τρεις λέξεις κολλημένες μαζί, δηλαδή Διεθνές και Νομισματικό και Ταμείο, ώστε οι φερέλπιδες έφηβοι να ετοιμάζουν βαλίτσες για το υπερατλαντικό ταξίδι, που πια δεν έχει τη δυσκολία που θα αντάμωνες στην πενιά.
Όσοι, λίγοι, θυμούνται το 2011, δεν μηρυκάζουν μόνο την απόφαση της οικογένειας Γενηδουνιά να στείλει τον Κωνσταντίνο στη νότια Καλιφόρνια, για να σπουδάσει και να στελεχώσει την ομάδα πόλο του κολεγίου, αλλά και τα μένεα που έπνεαν ορισμένοι Έλληνες προπονητές διότι «το παιδί θα ξεχάσει το πόλο που ήξερε».
Τουλάχιστον, ο νυν προπονητής της εθνικής ομάδας, Θοδωρής Βλάχος, που είπε εκείνο το καλοκαίρι ότι «ο Γενηδουνιάς είναι ο πιο χαρισματικός πολίστας που έχω δει μετά τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου» και που είναι εκείνος που πρέπει να νιώθει δικαιωμένος από την καριέρα του, μια και σχεδόν εξ απαλών ονύχων τον διαχειρίστηκε στο Παλαιό Φάληρο, έμοιαζε αρκετά κουλ για να μην μπει σε τέτοια κατάσταση πανικού.
Το πόλο, βεβαίως, δεν το ξέχασε, άλλωστε τίποτα από ό,τι λογίζεται ως μεγαλειώδες σε ένα μικρόκοσμο έχει ποσοστό αλήθειας. Τυγχάνει, επίσης, την ίδια εποχή, να φεύγουν από την Ελλάδα οι αδελφές Χαραλαμπίδου, Στεφανία και Ιωάννα. Αν θυμίζει κάτι το όνομα της πρώτης, είναι επειδή έχει κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο πόλο Γυναικών με την εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό δεν ήταν καν δύσκολη απόφαση, τα δύο κορίτσια έχουν Αμερικανίδα μητέρα.
Ο Καρλαύτης δεν έφυγε από την Αθήνα το 2014 για να σπουδάσει το κολέγιο, αλλά επειδή η επίσης Αμερικανίδα μητέρα του, Έιμι, είχε την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αιτία, πάντως, σε αυτήν την περίπτωση, στάθηκε ο αδόκητος χαμός του πατέρα του, Μαθιού.
Εννοείται ότι το brain drain αφορά κυρίως σε γιατρούς, δικηγόρους και παιδιά-θαύμα της πληροφορικής, εξάλλου ο αθλητισμός, ακόμα και ο υγιής, ποτέ δεν είχε την αποδοχή όσον αφορά στην αναμφισβήτητη πνευματικότητά του. Μόνο που ο δρόμος έπρεπε να ανοίξει. Δεν ήταν όλες οι επιλογές σωστές και με τις πρώτες φυγές υπήρξαν γονείς που ήθελαν εγγυήσεις για να μη μεταναστεύσουν τα παιδιά τους.
Ωστόσο, η φυγή, ή η τάση για φυγή, που ανά καιρούς έμοιαζε μαζική, ήταν πρωτογενής πράξη αλλά όχι μονομερής. Η περίπτωση του Ρούμογλου αποδεικνύει ότι το αθλητικό brain drain δεν έχει τελειώσει. Μόλις πρόσφατα, η 27χρονη Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου, πρωταθλήτρια πόιντ γκαρντ με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ, αποδείχθηκε ότι έχει αμερικανική μόρφωση, σπουδάζοντας και παίζοντας στο κολέγιο Robert Morris, ενώ, αν θέλει το πιστεύει κάποιος, έχει φορέσει και τη φανέλα του UConn.
Η χρήση του ρήματος «αποδείχθηκε», είναι μεταφορική, για να δείξει την ποσότητα των αθλητών, κατά βάση όχι δημοφιλών εκτός των λίγων που ασχολούνται, που μετανάστευσαν. Άλλοι τόσοι, ακόμα κι αν δεν συνέχισαν την αθλητική καριέρα τους στις ΗΠΑ, απορροφήθηκαν στην αγορά εργασίας με βάση αυτό που σπούδασαν. Ανοίγουν οι ουρανοί, λοιπόν, όταν γίνεται γνωστό ότι ένας Έλληνας κατακτά τον τίτλο του NCAA, αλλά πρόκειται περί αποτόκου χρόνων, το οποίο θα αναδείξει περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις στο εγγύς και το μακρινό μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται