Ολυμπιακός: Οι 694 μέρες, τα 6 ντέρμπι «χωρίς» και ο… Δούρος

Χάμες Ροντρίγκες Μπακαμπού
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης θεωρεί ότι οι ερυθρόλευκοι παίκτες έχουν μια μακρά λίστα από ουσιαστικά και όχι μόνο κίνητρα στο αποψινό (9/4 – 21:00) ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Σε κάποια ματς τα πολλά λόγια είναι ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Τι να (πρωτο)πει κανείς για τον Ολυμπιακό εν όψει του αποψινού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Το ματς έχει χαρακτήρα τελικού της Stoiximan Super League.

Αν υπάρξει χαμένος, και ειδικά αν αυτός είναι ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στο-3β. από την κορυφή, χάνεται. Ο νικητής, αν υπάρξει τέτοιος και όχι ισοπαλία, θα βρίσκεται σε… νιρβάνα. Ανέκαθεν τα ντέρμπι μεταξύ των δύο έχουν ιδιαίτερη γεύση. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν υπάρχει μόνο γόητρο, υπάρχει και μεγάλη ουσία. Φτάσαμε στο τέλος της σεζόν και είναι αμφότεροι μέσα στο παιχνίδι του τίτλου.

Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν δεν χρειάζεται να… σπαταλήσουν ενέργεια για να βρουν κίνητρα για το ντέρμπι με τον αιώνιο όπως έκαναν τις προηγούμενες τρεις σεζόν που ουσιαστικά είχαν καθαρίσει προ πολλού τον τίτλο και ο Παναθηναϊκός είχε μείνει μήνες νωρίτερα εκτός διεκδίκησης. Το ένα και πιο σημαντικό κίνητρο λοιπόν, υπάρχει: ο τίτλος.

Υπάρχουν κι άλλα. Η προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Παναθηναϊκό σε ματς πρωταθλήματος ήταν πριν από 694 μέρες! Είναι πολλές. Συνολικά 694 μέρες και 6 clasico. Σ’ αυτά οι ερυθρόλευκοι μετρούν 4 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Η προηγούμενη φορά ήταν… 1-4

Τι σύμπτωση αλήθεια, η προηγούμενη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού έγινε για τα πλέι οφ και μάλιστα στη Λεωφόρο στις 16/5/2021 και με σκορ που ξυπνάει αναμνήσεις, 1-4. Οι πράσινοι ήταν στα χειρότερά τους και είχαν υπηρεσιακό τεχνικό τον Συλαϊδόπουλο και ο Ολυμπιακός φυσικά τον Μαρτίνς. Είχαν βάλει από 2 γκολ οι Μασούρας και Ελ Αραμπί.

Κίνητρο επίσης μπορούν να βρουν οι ερυθρόλευκοι και στα όσα έχουν πει για ‘κείνους εχθροί αλλά και φίλοι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό. Με τα λάθη και τις επιπολαιότητές τους έδωσαν δικαιώματα. Τελευταία έχουν διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά η ολική ανατροπή θα γίνει με την κατάκτηση του τίτλου και ο τίτλος περνάει από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο Ολυμπιακός φέτος ήταν πολύ καλύτερος από τον Παναθηναϊκό και στα δύο ντέρμπι, σε Λεωφόρο και Γ.Καραϊσκάκης. Δεν κέρδισε ωστόσο λόγω και της αστοχίας και των λαθών του αλλά και διαιτησίας. Ειδικά στη Λεωφόρο το πέναλτι στο φινάλε, το οποίο παραδέχθηκε και ο παίκτης που το κέρδισε (Ιωαννίδης) πως έπιανε ό,τι μπορούσε στο σώμα του για να πείσει ότι του έγινε παράβαση, έμεινε στην ιστορία και θα συζητιέται για 10ετίες.

Ο Ζιοβάνι και ο Κυργιάκος…

Αν ο Ολυμπιακός πάρει τον τίτλο θα συζητιέται λιγότερο σε βάθος χρόνων. Αν δεν τον κατακτήσει, θα το θυμούνται περισσότεροι οι ερυθρόλευκοι οπαδοί, θυμηθείτε τη φάση του Ζιοβάνι με τον Κυργιάκο σε ντέρμπι αιωνίων στο ίδιο γήπεδο (Λεωφόρο) το 2004. Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού (και όχι μόνο…) εκείνη η φάση είναι αξέχαστη κι εκείνο το πρωτάθλημα που εν τέλει κατέκτησε ο Παναθηναϊκός εν πολλοίς εξαιτίας εκείνης της λάθος απόφασης του διαιτητή Δούρου, ως το Δούρειο.

ΥΓ: Μακάρι το τελευταίο για το οποίο συζητάμε απόψε να είναι η διαιτησία και ο ελίτ Ντελ Θέρο Γκράντε να κάνει μια διαιτησία ανάλογη του επιπέδου και της φήμης του. Δεν εγγυάται κανείς ότι οι ελίτ διαιτητές δεν κάνουν λάθη. Απλά απομακρύνουν εκ των προτέρων αρκετή καχυποψία σχετικά με τις… προθέσεις τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News