Ολυμπιακός: Ο Σλούκας θέλει… Πρίντεζη και Σπανούλη

EUROKINISSI

Η αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον Κώστα Σλούκα έβαλε στις ράγες ένα τρένο που ήταν δίκαιο να πάρει πορεία και αυτή έγινε πράξη!

Μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στον πέμπτο προημιτελικό της Euroleague με τη Φενέρμπαχτσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 84-72 που, προς ευχαρίστηση των οπαδών του και δίχως αισχύνη υπήρξε καλοδεχούμενο ως ελάχιστος ψυχοβγάλτης, γίνεται με ασφάλεια να ειπωθεί ότι το σουτ του στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των Playoff, στην Κωνσταντινούπολη, κοντράρει άνετα το νούμερο 2 στην Ιστορία του τμήματος.

Το σουτ του Γιώργου Πρίντεζη με την Μπαρτσελόνα, προς τα τέλη του Απριλίου του 2015, υπέροχο καθώς υπήρξε εν τη εξελίξει του, ωχριά στο κομμάτι της απελπισίας. Η απόγνωση, αν ενυπάρχει στις κινήσεις ενός από τους ψυχραιμότερους αθλητές ομαδικών σπορ που φόρεσαν ποτέ την ερυθρόλευκη, είναι συγκεκαλυμμένη έως μυελού οστέων.

Ό,τι είναι αυτό που υπερτερεί, αποτελεί το «τετέλεσται». Η σειρά με τους Καταλανούς τελειώνει σε εκείνο το σημείο και ο Ολυμπιακός, που κρατάει το ΣΕΦ απόρθητο σε δύο παιχνίδια εκείνη την εβδομάδα, προκρίνεται στο Final 4 της Μαδρίτης. Ο Πρίντεζης ρίχνει στο καναβάτσο ολόκληρη Μπαρτσελόνα, η οποία μετρά παρουσίες σε 16 συν μία, αφού επίκειται και αυτή στο Κάουνας, τελικές φάσεις, ενώ παίζει μέχρι και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος φεύγει πικραμένος από το παρκέ.

Ο Γιώργος Πρίντεζης έχει βάλει το πιο σημαντικό σουτ στην Ιστορία του Ολυμπιακού

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ειδοποιοί διαφορές σε σχέση με το σουτ του Σλούκα. Ο Πρίντεζης (ας πούμε ότι) αστοχεί και το παιχνίδι πάει στην παράταση. Ο Ολυμπιακός (ας πούμε ότι) ηττάται και υπάρχει πέμπτο ματς, έστω στη Βαρκελώνη. Προφανώς, δεν αναφέρονται αυτές για να μειωθεί η βαρύτητα του σουτ, αυτό θα ήταν αδύνατον.

Τονίζονται για την οικονομία της κουβέντας, διότι το σουτ του Σλούκα δεν αποτελεί το τέλος της σειράς με τη Φενέρ ούτε το να αστοχήσει θα αποτελούσε εχέγγυο αποκλεισμού. Ωστόσο, αν το έχανε ο Ολυμπιακός θα ηττάτο και θα έπαιζε παιχνίδι αποκλεισμού εκτός έδρας, ενώ και ο δείκτης δυσκολίας, με τη ραχιαία ντρίμπλα και τη δύναμη από τη δυσμενή θέση που βρισκόταν, αλλά και την ένταση που έβαλε στο άλμα του, δημιούργησαν ένα απαράμιλλο παλίμψηστο στη φάση, η οποία φυσικά οδήγησε τους φίλους του Ολυμπιακού στην έκσταση.

Στην τελική, τι θέλει και το δεύτερο κορυφαίο σουτ ο Πρίντεζης, όταν έχει ήδη κατοχυρώσει το πρώτο; 

Το ειδικό και πολύ βάρος της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού

Η αποθέωση στον Σλούκα, όμως, το βράδυ της Τρίτης, δεν ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Αρκετοί από εκείνους που τώρα πίνουν νερό στο όνομά του και τον εκτιμούν ως έναν από τους σύγχρονους ήρωες της ομάδας μπάσκετ, είχαν έφεση στο να υπερτονίζουν την «αγάπη» του για το χρήμα, που τον οδήγησε στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς το καλοκαίρι του 2016.

Πολλά κοινά έχουν οι ιστορίες Σλούκα και Σπανούλη στον Ολυμπιακό

Βέβαια, μαζική μνήμη, όπως και μαζική ηθική, δεν υπάρχει. Τα ίδια είχε περάσει και ο Βασίλης Σπανούλης, που το καλοκαίρι του 2010 τον αποκαλούσαν αργυρώνητο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Όταν ο Σλούκας επέστρεψε, γνώριζε τη συνθήκη και η επιθυμία του να την αντιστρέψει ήταν ακλόνητη.

Αυτή, άλλωστε, τον οδηγεί να γίνεται ένας μίτος στο ξετύλιγμα της επανάληψης της ιστορίας που θέλει τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στην ομάδα να οδηγούνται στην αποχώρηση με τελευταία φανέλα την ερυθρόλευκη.

Ο Σλούκας ακολουθεί αυτόν το δρόμο, που πήραν ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Σπανούλης και ο οποίος τους εξασφαλίζει, όχι απλώς μια θέση στη μυθολογία του Ολυμπιακού αλλά, και ενδεχομένη εργασία στο μέλλον. Ο 33χρονος πόιντ γκαρντ δεν ήταν μόνο η κορωνίδα της μεταγραφικής λογικής του Ολυμπιακού το 2020, αλλά και το σύμβολο της επιστροφής της ομάδας. Μάλιστα, ήταν ακόμα καλύτερο, για τον ίδιο, που επέστρεψε ενώ ο Ολυμπιακός δεν ήταν στην Α1, ώστε να μην κατηγορείται ότι τα βρήκε όλα έτοιμα.

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι ένας θρύλος του συλλόγου

Πλέον, με την αποθέωση στο ΣΕΦ, ο Σλούκας κέρδισε τη θέση του στους μεγάλους. Πέρυσι, ήταν εκείνος που χαιρέτισε και έδωσε το σφυγμό στον κόσμο ώστε να αποχαιρετήσει τον Γιώργο Πρίντεζη. Τώρα, με το συνοδοιπόρο του εξ απαλών ονύχων στα γήπεδα του μπάσκετ, συμπαίκτη του και στις μικρές Εθνικές που έκαναν θραύση προς τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, Κώστα Παπανικολάου, αποτελούν το δεύτερο δίδυμο των θρύλων του Ολυμπιακού.

Και παρά την πρόταση από τη Ρεάλ, ο Σλούκας έχει μπει στην ηλικιακή κατηγορία «ανανεώσαμε σε πέντε λεπτά». Φτάνει στα γραφεία στις 11:00, βγαίνει στις 11:30 και συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά στον Ολυμπιακό. Αν αυτό το κληροδότημα της ομάδας μπάσκετ δεν έχει ειδικό και πολύ βάρος, είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος κάτι άλλο που να σημαίνει περισσότερα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News