Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα έχει μπάτζετ έως και 35 εκατομμύρια!
Ο Κώστας Γουλής αναλύει το ύψος που θα φτάσει το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού και την περαιτέρω ενίσχυση του πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε το 2021.
Στο φινάλε κάθε αγωνιστικής περιόδου, πριν απ’ την εκκίνηση του σχεδιασμού της επόμενης σεζόν, ένα απ’ τα κεντρικά θέματα συζήτησης και ρεπορταζιακής προσέγγισης, επικεντρώνεται στο μπάτζετ πάνω στο οποίο θα πορευτεί μία ομάδα τη νέα χρονιά. Λογικό κι επόμενο λοιπόν, να μπαίνει ευθύς εξαρχής το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα της επόμενης μέρας του «τριφυλλιού».
Θα είναι σε θέση ο Παναθηναϊκός να διατηρηθεί εξίσου -κι ακόμη περισσότερο- ανταγωνιστικός; Θα δοθούν τα ποσά που απαιτούνται για την ενίσχυση της ομάδας, ούτως ώστε να μην ξεκινάει με την «ταμπέλα» του 4ου μπάτζετ και με (θεωρητικό) μειονέκτημα, απέναντι στον ανταγωνισμό του;
Θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στο ρόστερ μιας ομάδας, η οποία έχει ήδη «στρωθεί» σε αυτή τη διετία που έχει τα ηνία της ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για να πάει στο επόμενο επίπεδο του ανταγωνισμού, για να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες στην κατάκτηση των εγχώριων τίτλων και να επιστρέψει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια;
Ολα αυτά τα ερωτήματα ακουμπούν ήδη ως σκέψεις, το πώς σχεδιάζει ο οργανισμός κι η ιδιοκτησία του «τριφυλλιού», τη συνέχεια αυτού του πρότζεκτ που ξεκίνησε μαζί με τον Σέρβο τεχνικό τον Μάιο του 2021, με συγκεκριμένο προσανατολισμό και στόχευση.
Οι πληροφορίες της SportDay αναφέρουν ότι είναι ξεκάθαρη η βούληση απ’ την πλευρά της διοίκησης του Παναθηναϊκού να συνεχιστεί αυτή η επένδυση στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόστερ της ομάδας, ρίχνοντας ακόμη περισσότερα χρήματα στην αγορά και ικανοποιώντας τα «θέλω» του προπονητή, προκειμένου να αναβαθμιστεί κι άλλο το έμψυχο δυναμικό του «τριφυλλιού» σε συνεργασία με τις επιλογές του Σέρβου τεχνικού.
Ο Παναθηναϊκός της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, που είχε πληγωθεί ανεπανόρθωτα απ’ τους λανθασμένους χειρισμούς της διοίκησής του, ρίχνοντας τότε στα… Τάρταρα το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος, με όριο τα 3,3 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει να αντέξει το βάρος του χρέους που κουβαλούσε τότε ως ΠΑΕ (στη σεζόν που ξεκίνησε με -6 και περιορισμούς στις μεταγραφές), κλείνει τη φετινή αγωνιστική περίοδο, έχοντας συνολικό κόστος ποδοσφαιρικού τμήματος 27,4 εκατ. ευρώ με την εφορία.
Αυτά είναι τα μεικτά χρήματα (με τους φόρους) που έριξαν οι «πράσινοι» απ’ το περασμένο καλοκαίρι μέχρι το φινάλε της φετινής χρονιάς, πάνω σε συμβόλαια των παικτών που υπήρχαν ήδη στην ομάδα (6,5 εκατ.), συμβόλαια των νέων αποκτημάτων (τα οποία είχαν πολύ υψηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν κι έφτασαν τα 11,2 εκατ.), συμβόλαια προπονητικού επιτελείου (Γιοβάνοβιτς και τιμ, 1,6 εκατ.) και ποσά που δόθηκαν σε ομάδες το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο για την αγορά ποδοσφαιριστών (8,1 εκατ.).
Μπάτζετ που ήταν το μεγαλύτερο επί των ημερών Αλαφούζου στα ηνία της «πράσινης» ΠΑΕ και υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση να αυξηθεί σημαντικά και την επόμενη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα καλοκαίρι, στο οποίο πρέπει να προσθέσει σημαντικές «πινελιές» στο ρόστερ του με παίκτες που θα ανεβάσουν το ποιοτικό του επίπεδο και θα του προσφέρουν επιπλέον προσωπικότητα.
Επιπλέον καλείται να αυξήσει το εύρος των επιλογών και το βάθος του δυναμικού του, σε μία σεζόν που προμηνύεται άκρως απαιτητική και με πολύ περισσότερα παιχνίδια και σκληρό ανταγωνισμό σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Με πρώτο σταθμό τα καλοκαιρινά ματς του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη δευτεραθλήτρια ομάδα του Βελγίου ή της Ουκρανίας.
Πάνω σ’ αυτό τον σχεδιασμό η βούληση που υπάρχει είναι να ανεβεί κατά τουλάχιστον 25%-30% το μπάτζετ και να υπάρχουν σημαντικά, διαθέσιμα ποσά και για την αγορά ποδοσφαιριστών. Οπως συνέβη στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους με τις περιπτώσεις των Παλάσιος, Σπόραρ, Μαντσίνι, Τσοκάι, Κλεϊνχέισλερ και Τσέριν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το μπάτζετ της αγωνιστικής περιόδου 2023-24 θα ξεπεράσει με την εφορία τα 30 εκατ. Μαζί με τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, τις ανανεώσεις που έγιναν ή θα ακολουθήσουν (Κουρμπέλης, Μπρινιόλι κ.ά.) αλλά και τα χρήματα που θα δοθούν σε ομάδες, θα προσεγγίσει ως το τέλος της επόμενης χρονιάς τα 35 εκατ. ευρώ μεικτά.
Πλέον το βάσανο και το βάρος των χρεών έχει εξαλειφθεί χάρη στη διαχείριση που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την κάλυψη των παλαιότερων «αμαρτιών» απ’ τις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Την ίδια ώρα τα έσοδα αυξήθηκαν με την πιθανή είσοδο σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης να φέρνει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική κι ο Παναθηναϊκός είναι πλέον σε θέση να επενδύει με σταθερότητα κάθε χρόνο μεγαλύτερα ποσά για να βελτιώσει το αγωνιστικό του επίπεδο.
Αυτό στην παρούσα φάση έχει μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστούν τα δεδομένα που υπήρχαν στο ίδιο… τραπέζι πριν από ακριβώς πέντε χρόνια…
Τα «πράσινα» μπάτζετ επί ημερών Αλαφούζου:
Σεζόν Καθαρά Με την εφορία**
2012-13 12,3 εκατ. 22,5 εκατ.*
2013-14 3,3 εκατ. 6,1 εκατ.*
2014-15 3,7 εκατ. 6,7 εκατ.
2015-16 8,0 εκατ. 14,5 εκατ.
2016-17 12,5 εκατ. 22,7 εκατ.
2017-18 6,2 εκατ. 11,2 εκατ.
2018-19 3,0 εκατ. 5,3 εκατ.
2019-20 4,1 εκατ. 6,2 εκατ.
2020-21 7,1 εκατ. 9,1 εκατ.
2021-22 12,7 εκατ. 15,6 εκατ.*
2022-23 23,1 εκατ. 27,4 εκατ.*
* Στο παραπάνω ποσό προστίθενται (μαζί με το μεικτό κόστος των συμβολαίων παικτών και προπονητών) τα ποσά που ξοδεύτηκαν για τις αγορές ποδοσφαιριστών.
** Από 1ης Ιανουαρίου 2010 ως 1ης Ιανουαρίου 2020 υπήρχε πολύ υψηλότερος φορολογικός συντελεστής στα συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ που έφτανε το 45% επί των μεικτών. Συντελεστής που μειώθηκε στο 22%.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται