Παναθηναϊκός: Οι κινήσεις που θα τον αλλάξουν επιθετικά
Η διαπραγμάτευση για τη μεταγραφή του Λινγκρ, η επιστροφή του υγιούς Αϊτόρ, η προσαρμογή των Μαντσίνι, Κλεϊνχέισλερ και ο… μηδενισμός του κοντέρ των Σπόραρ, Βέρμπιτς, αλλάζουν την επιθετική εικόνα του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Κώστας Γουλής στη SportDay που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου.
Πέραν απ’ την αέναη μάχη του με το παρασκήνιο που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα όσα διαδραματίστηκαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, με αποκορύφωμα τον εξαναγκασμό του να παίξει το ματς τίτλου με τον Ολυμπιακό έχοντας 17 κρούσματα Covid 19, ο Παναθηναϊκός πλήρωσε κι αγωνιστικά αρκετά πράγματα, ιδίως στο φίνις της σεζόν, όπου ξέμεινε από ιδέες, δυνάμεις κι επιλογές, κυρίως σε δημιουργία κι εκτέλεση.
Κι αυτό είναι ένα απ’ τα πρώτα μεγάλα στοιχήματα της νέας σεζόν, το πώς δηλαδή θα μπορέσει να (ξανα)γίνει μία πολύ πιο επιθετική κι αποτελεσματική ομάδα στο αντίπαλο επιθετικό τρίτο, βάζοντας περισσότερες εναλλακτικές, επιλογές κι απρόβλεπτα στοιχεία στο παιχνίδι του.
Σαν πρώτη μεταγραφική κίνηση 11άδας ο Παναθηναϊκός έβαλε στο πλάνο του την από κτηση του Οντρεϊ Λινγκρ (ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με τη Σλάβια Πράγας), ακριβώς διότι θέλει να πάρει απ’ τον διεθνή Τσέχο μεσοεπιθετικό όλο το ρεπερτόριό του: γκολ, ασίστ (16 κι οκτώ είχε φέτος σε 42 ματς με τη Σλάβια) και πάνω απ’ όλα σωστές επιλογές και καλές εκτελέσεις στο αντίπαλο «κουτί».
Με όλους τους τρόπους, σουτ από μέση απόσταση, σωστές τοποθετήσεις στην περιοχή, συνδυαστικό ποδόσφαιρο, κεφαλιές, τα πάντα… Στοιχεία που είχε ξεχωρίσει εξαρχής κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο παιχνίδι του Λινγκρ κι είχε δώσει απ’ τον περασμένο Ιανουάριο το «Ο.Κ.» για να γίνει η μεταγραφή, ασχέτως αν -τότεο Παναθηναϊκός έπεσε στον «τοίχο» της τσεχικής ομάδας που δεν ήθελε να τον πουλήσει.
Διότι ο 24χρονος Τσέχος είχε όλα εκείνα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έλειπαν απ’ το «τριφύλλι» και δη το εύκολο γκολ που δεν έπαιρνε απ’ τους παίκτες του άξονα και τόσο πολύ έλειψε απ’ τους «πράσινους», ειδικά στο φίνις της σεζόν. Οπως αντίστοιχα έλειψε -τρομακτικά- κι ο Αϊτόρ απ’ το τέλος Οκτωβρίου και μετά, καθότι το κενό του (μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη στο αριστερό γόνατό του) δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί.
«Μακιγιαρίστηκε» σε αρκετές περιπτώσεις, όμως ουδέποτε καλύφθηκε στο 100%. Με αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, να πέσει μεγαλύτερο βάρος και στους υπόλοιπους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής, στο «διάβασμα» των οποίων επικεντρώθηκαν πολύ περισσότερο οι αντίπαλες ομάδες, κάνοντας τον Παναθηναϊκό πολύ πιο προβλέψιμο σε πολλά παιχνίδια του απ’ την εκκίνηση του β’ γύρου κι έπειτα.
Η επιστροφή του υγιούς Αϊτόρ κι η (πιθανή) απόκτηση του Λινγκρ ή ενός παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Τσέχου (αν δεν ευδοκιμήσει μέχρι τέλους η διαπραγμάτευση για την απόκτησή του), είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να αλλάξει (και θα αλλάξει) κατά πολύ μεσοεπιθετικά τον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν ενώ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και σε αλλαγή συστήματος.
Με σταθεροποίηση του 4-2-3-1 ως πρώτη επιλογή στους αγώνες του «τριφυλλιού» καθαρόαιμο δημιουργικό μέσο πίσω απ’ τον φορ (Λινγκρ ή κάποιος άλλος, συν τον Μπερνάρντ), αν και αυτό είναι κάτι που θα πάρει οριστική μορφή στο «χτίσιμο» της ομάδας στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία.
Η μεσοεπιθετική αλλαγή του Παναθηναϊκού μπορεί να έρθει και μέσα απ’ τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ, καθότι στο «τριφύλλι» περιμένουν ακόμη καλύτερη προσαρμογή των Ντάνιελ Μαντσίνι και Λάζλο Κλεϊνχέισλερ στο στυλ παιχνιδιού και στις απαιτήσεις της ομάδας, αλλά κι ένα συνολικό ανέβασμα απ’ τον Μπερνάρντ Ντουάρτε, ο οποίος δεν είχε κάνει προετοιμασία με τους «πράσινους» το περασμένο καλοκαίρι. Κι αυτό αν μη τι άλλο παίζει πάντοτε τον ρόλο του.
Διαφορετική εικόνα περιμένουν στον Παναθηναϊκό κι απ’ τους δύο Σλοβένους διεθνείς, τον Αντραζ Σπόραρ και τον Μπένιαμιν Βέρμπιτς, οι οποίοι δεν έπιασαν τα στάνταρ της απόδοσης που προσδοκούσαν οι «πράσινοι» τη σεζόν που ολοκληρώθηκε (ιδίως ο δεύτερος, λόγω πολλών θεμάτων που τον ταλαιπώρησαν).
Στο «τριφύλλι» εκτιμούν πως το κοντέρ θα «μηδενίσει» και για τους δύο απ’ την πρώτη μέρα της προετοιμασίας και περιμένουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν περισσότερα πράγματα στο αντίπαλο επιθετικό τρίτο, έχοντας πλέον (ειδικά ο Σπόραρ, αλλά κι ο σούπερ βελτιωμένος Ιωαννίδης) μεγαλύτερη υποστήριξη στο δημιουργικό κι εκτελεστικό κομμάτι.
Το ζητούμενο είναι τα κομμάτια του «παζλ» να ολοκληρωθούν γρήγορα κι ο Γιοβάνοβιτς να έχει το περιθώριο να δουλέψει από νωρίς με τις επιλογές που θα στηρίξουν το πλάνο της νέας χρονιάς κι ο Παναθηναϊκός να είναι αυτός που πρέπει στην πρώτη μεγάλη αποστολή της σεζόν: τον β’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί