Γιώργος Χελάκης: Eνα πολύ κρίσιμο ραντεβού, απόψε το βράδυ

Συνετός και προσγειωμένος εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γκουστάβο Πογέτ. Τίποτα απ’ όσα είπε δεν ήταν… εκτός προγράμματος. Με λόγο συγκροτημένο και κατανοητό μίλησε για το κρίσιμο παιχνίδι της Εθνικής μας με την Ιρλανδία, απόψε το βράδυ. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Παρασκευής (16/06).

Όπως ο ίδιος είπε, πρόκειται για παιχνίδι ενός μόνο αποτελέσματος για τα γαλανόλευκα χρώματα. Για να έχουμε βάσιμες ελπίδες να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση στον όμιλό μας, χρειάζεται οπωσδήποτε απόψε το βράδυ να λυγίσουμε τους σκληροτράχηλους Ιρλανδούς.

Η δουλειά δεν είναι εύκολη απέναντι σε μία ομάδα που έρχεται για να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Είναι πολύ πιθανό αντί να μείνει πίσω, περιμένοντας να κοπάσει η επιθετικότητά μας, να βγει απ’ την αρχή ψηλά και να μας πιέσει στο μισό γήπεδο προς την περιοχή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Πρόκειται για κάτι που το κάνουν οι Ιρλανδοί όταν έχουν αντίπαλό τους ομάδα περίπου της ίδιας δυναμικότητας.

Ο Γκουστάβο Πογέτ είχε τη δυνατότητα να δουλέψει για αρκετές μέρες με τους περισσότερους απ’ τους διεθνείς. Παραμένει, ωστόσο, ερωτηματικό η κατάστασή τους μετά την πολυήμερη διακοπή ή την κόπωση απ’ τα πολλά παιχνίδια μέσα στη χρονιά. Λίγες ώρες πριν απ’ το παιχνίδι, δεν έχει νόημα η αναφορά στις επιλογές του κόουτς. Ό,τι ήταν να ειπωθεί σχετικά μ’ αυτό το θέμα, ειπώθηκε. Αυτές είναι και με αυτές θα πορευτεί. Όπως άλλωστε είπε κι ο ίδιος, μέσα σε πέντε-έξι ημέρες θα έχει φανεί αν είναι πετυχημένες οι επιλογές του ή αποτυχημένες. Το μόνο κριτήριο της αποτυχίας ή της επιτυχίας θα είναι το αποτέλεσμα.

Να είμαστε όμως προσγειωμένοι: κανένας δεν μπορεί να ζητήσει να πάρει η Εθνική μας αποτέλεσμα στη Γαλλία. Αν έρθει φυσικά είναι καλοδεχούμενο, αλλά γενικά τοποθετείται στη σφαίρα του απίθανου. Εκείνο που όλοι ζητούν και το ζητεί κι ο κόουτς απ’ τους παίκτες του, είναι η νίκη επί της Ιρλανδίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια, με βάση το συγκεκριμένο ρόστερ, να μας εκπλήξει ο Ουρουγουανός τεχνικός. Η πεντάδα της άμυνας είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει. Από κει και πέρα παίζεται μία θέση στο κέντρο κι άλλη μία στην επίθεση.

Ο κόουτς ευχήθηκε να είναι απόψε το γήπεδο γεμάτο. Πιθανότατα θα ήταν αν η ομοσπονδία ακολουθούσε μία άλλη πολιτική στα εισιτήρια, κάνοντάς τα προσιτά για το… ταλαιπωρημένο βαλάντιο του Έλληνα φιλάθλου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι διεθνείς χρειάζονται τη βοήθεια απ’ την εξέδρα, όπως χρειάζονται και την τύχη ώστε να πάρουν τη νίκη και ν’ ανοίξουν τον δρόμο για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Υποθέτω ότι κανένας απ’ τους διεθνείς δεν θα μπει στο γήπεδο με τη δεύτερη σκέψη πως δεν τρέχει τίποτα αν δεν τα καταφέρουμε στα προκριματικά, αφού υπάρχει και ο δρόμος του Νations League. Στην προσπάθεια που κάνει το ποδόσφαιρό μας να ανακάμψει σε εθνικό επίπεδο, το αποψινό ραντεβού είναι πολύ κρίσιμο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News