Γιώργος Χελάκης: Στα νερά της Μεσογείου βυθίζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός «μας»

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την τραγωδία στην Πύλο και για τον πολιτισμό μας που βυθίζεται ακόμη και με τη δική μας ανοχή. Διαβάστε στην SoprtDay της Πέμπτης (15/6).

Ας μην αλλάζουμε πλευρό βυθισμένοι στο άγχος και τις αγωνίες της επιβαρυμένης καθημερινότητάς μας. Ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον τετρακόσιους επιβάτες στο αλιευτικό, που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου.

Σώθηκαν εκατόν τέσσερις. Αν είναι έτσι, σημαίνει ότι έχουν χαθεί περίπου τριακόσιοι άνθρωποι. Την ώρα που γράφεται το κείμενο έχουν περισυλλεγεί εβδομήντα οκτώ σοροί. Η απίστευτη τραγωδία στην Πύλο αποδεικνύει ότι όσα εμπόδια και να μπουν στα σύνορα, δεν αποτρέπεται η μετανάστευση.

Δυστυχώς γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Το καθεστώς των pushbacks στο Αιγαίο αναγκάζει μετανάστες και πρόσφυγες να κάνουν με σαπιοκάραβα ένα πολύ μεγαλύτερο ταξίδι προς την Ιταλία. Τους αναγκάζει να πληρώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα στους διακινητές. «Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν απ’ τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», τονίζει ο ΔΟΜ (ΟΗΕ) με ανάρτησή του στο twitter.

Κι όμως! Kάποιοι ζητούν κι άλλα τείχη, κι άλλες χώρες-στρατόπεδα συγκέντρωσης, ζητούν να φράξουν κάθε μονοπάτι για να μη βρίσκουν τρόπο «της γης οι κολασμένοι». Ο ρόλος του Λιμενικού και της Frontex είναι για μία ακόμα φορά… περίεργος. Να γιατί: το σκάφος είχε εντοπιστεί από προχθές, είχε αρχίσει να φαίνεται πως πάνω του βρίσκονταν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που κινδύνευαν και το Λιμενικό παρακολουθούσε άπραγο.

Χθες το ελληνικό Λιμενικό υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι οι επιβάτες του συγκεκριμένου καραβιού «αρνήθηκαν συνδρομή» κι ότι «δεν είχαν σωσίβια»… Η αλήθεια είναι ότι οι δεκάδες ζωές που χάθηκαν στην Πύλο δεν συνιστούν ιδιαίτερο πολιτικό πρόβλημα για την ελληνική και γενικότερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι μεταναστευτικές τραγωδίες έπαψαν να προκαλούν σοκ στις κοινωνίες μας. Η ουσία όμως παραμένει. Ανθρωποι πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να ξεφύγουν απ’ την κόλαση των πολέμων και της φτώχειας επιχειρώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές με σαπιοκάραβα, θύματα αδίστακτων διακινητών. Πώς τους υποδέχεται η πολιτισμένη Ευρώπη; Με βάση την τελευταία συμφωνία που υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες οι Ευρωπαίοι εταίροι προβλέπεται να φυλακίζονται στα σύνορα οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν «σοβαρές πιθανότητες» να το αποκτήσουν (πριν απ’ τις αιτήσεις) οδηγώντας στις φυλακές ακόμα και μικρά παιδιά.

Οι δε χώρες «υποδοχής» έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιστρέφουν τους πρόσφυγες, όχι στη χώρα προέλευσης, αλλά σε όποια άλλη χώρα αρκεί να μπορεί να αποδειχτεί κάποιος «δεσμός». Επιπλέον για να μην κακοκαρδιστούν χώρες όπως η Ουγγαρία κι η Πολωνία, τους δίνεται η δυνατότητα εφόσον δεν θέλουν μετανάστες να πληρώνουν 20.000 ευρώ το «κεφάλι» και να μην τους δέχονται καν! Ας μη γυρίζουμε την πλάτη στις κραυγές των απελπισμένων κι ας μην υπερηφανευόμαστε για τον… ευρωπαϊκό πολιτισμό μας. Πολλές φορές -και με τη δική μας ανοχή- ο πολιτισμός μας βυθίζεται, πνίγεται στα νερά της Μεσογείου. Ας μην αλλάζουμε πλευρό…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News