ΡΕΑΛ Μ.: Τα «χρυσά» παιδιά της «βασίλισσας»

Η απορία, όμως, παραμένει για το αν πέτυχε ή όχι η στρατηγική της. Για πολλούς, το όνειρο να λάμψουν με τους «μπλάνκος» έγινε εφιάλτης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινίασε στις 22 Ιανουαρίου του 2015 τη νέα μεταγραφική πολιτική της που έκτοτε αποτελεί τον φάρο του συλλόγου. Με εξαίρεση την αγορά των Εντέν Αζάρ και Τιμπό Κουρτουά από την Τσέλσι (160 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους και 35 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα) τα μεγαλύτερα ποσά για αγορές τα έχει δώσει για παίκτες που υπόσχονται πολλά και όχι για έτοιμους που μπορούν ν’ αποδώσουν άμεσα ως βασικοί.

Εκείνη την ημέρα, η «βασίλισσα» απέκτησε δύο ποδοσφαιριστές. Τον Λούκας Σίλβα από την Κρουζέιρο για 14 εκατομμύρια ευρώ και τον Μάρτιν Έντεγκααρντ από την Στρόμσγκοντσετ. Πλήρωσε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, άλλα τρία ως προμήθεια στον πατέρα του, ενώ ο παίκτης είχε μισθό 3,5 εκατομμύρια ευρώ μεικτά τον χρόνο. Στα 16 του. Ο Λούκας Σίλβα μετά από μια περιπέτεια στην καρδιά του αγωνίζεται στη Γκρέμιο κι ο 22χρονος Νορβηγός θα συνεχίσει την καριέρα του στην Άρσεναλ για 35 εκατομμύρια ευρώ και άλλα πέντε σε μπόνους.

Ο Έντεγκααρντ ήταν η «σημαία» του πρότζεκτ. Άλλωστε, η Ρεάλ Μαδρίτης όταν τον απέκτησε έκανε επίδειξη δύναμης μια και το τιμ του είχε περάσει από… κάστινγκ όλους τους μεγάλους της Ευρώπης καθώς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των κορυφαίων κλαμπ. Φόρεσε τη φανέλα της «βασίλισσας» μόλις 11 φορές, ενώ τα καλύτερά του παιχνίδια σ’ αυτή την 6ετία τα έκανε είτε με τη φανέλα της Χίρενφεϊν, είτε μ’ εκείνη της Ρεάλ Σοσιεδάδ όπου έπαιξε δανεικός. Αυτή την σεζόν αναμενόταν να εδραιωθεί στο ροτέισον της ομάδας. Μόλις είδε, όμως, πως δεν θα ήταν βασικός και ότι ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι δεν τον εμπιστευόταν πλήρως, αποφάσισε να φύγει. Με την αποχώρησή του ήρθαν και οι κατηγορίες. «Δεν έδειξε την καρδιά που χρειάζεται για να πετύχει κανείς στη Ρεάλ Μαδρίτης», έγραψε η εφημερίδα «MARCA». Ωστόσο, η απορία μένει για το αν θα μπορούσε να προσφέρει. Πρακτικά, πέρασε και δεν ακούμπησε.

 

Ο Ασένσιο και οι άλλοι

Την σεζόν 2015-16, η Ρεάλ Μαδρίτης πόνταρε πιο σοβαρά στο πλάνο της. Απέκτησε τρεις πολλά υποσχόμενους παίκτες που δεν είχαν περάσει προηγουμένως από την ακαδημία της. Τον Μάρκο Ασένσιο από τη Μαγιόρκα (3,8 εκατομμύρια ευρώ, 19 ετών). Τον Χεσούς Βαγέχο από τη Σαραγόσα (πέντε εκατομμύρια ευρώ, 18 ετών) και τον Ματέο Κόβατσιτς από την Ίντερ (38 εκατομμύρια ευρώ, 21 ετών).

Ο Ασένσιο θεωρήθηκε προσωπική επιτυχία του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος τον άρπαξε μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα. Ο περίγυρος του κλαμπ και τα ΜΜΕ «φούσκωσαν» τόσο πολύ τις προσδοκίες μετά από τον πετυχημένο δανεισμό του στην Εσπανιόλ, που μόνο ν’ απογοητεύσει θα μπορούσε ο Ισπανός ποδοσφαιριστής. Το λιγότερο που αναμενόταν απ’ αυτόν ήταν να γίνει ο επόμενος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο πρόεδρος τον έβλεπε επί σειρά ετών υποψήφιο για τη Χρυσή Μπάλα. Τώρα, ο Ασένσιο είναι ένας καλός παίκτης για το ροτέισον. Ο Βαγέχο θα είναι ο 4ος σέντερ μπακ της ομάδας, αν δεν φύγει ως το τέλος των μεταγραφών. Ο Κόβατσιτς, που αμειβόταν με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, κουράστηκε να περιμένει την σειρά του για να παίξει και πωλήθηκε στην Τσέλσι το καλοκαίρι του 2019 για 45 εκατομμύρια ευρώ, αφού είχε αγωνιστεί εκεί δανεικός την προηγούμενη σεζόν (2018-19).

Το 2015, επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης από τον δανεισμό του στην Πόρτο ο 23χρόνος τότε Κασεμίρο Είχε αποκτηθεί στα 21 του για οχτώ εκατομμύρια ευρώ από την Σάο Πάουλο. Αυτός κι ο Ραφαέλ Βαράν, όμως, ήταν σποραδικές επιχειρήσεις και όχι μέρος του πλάνου. Ένα χρόνο μετά, το 2016, έδωσε δέκα εκατομμύρια ευρώ και πήρε τον Φέδε Βαλβέρδε από την Πενιαρόλ και τον Σέρχιο Ντίας από την Σέρο Πορτένιο. Ο ένας είναι αξιόλογο στέλεχος της πρώτης ομάδας, ενώ ο δεύτερος ακόμη ανήκει στη Καστίγια.

 

Ο Τεό κι ο Ντάνι

Το καλοκαίρι του 2017, η Ρεάλ Μαδρίτης πρόσθεσε στο δυναμικό της τον Τεό Ερναντέζ από την Ατλέτικο Μαδρίτης (24 εκατομμύρια ευρώ, 19 ετών) και τον Ντάνι Θεμπάγιος από τη Μπέτις (16,5 εκατομμύρια ευρώ, 21 ετών). Ο πρώτος έπαιξε συνολικά 23 ματς με την ομάδα. Δόθηκε δανεικός την επόμενη χρονιά στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και το 2019 πωλήθηκε στη Μίλαν για 21,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Θεμπάγιος, αυτή την σεζόν αναζητά να πείσει τον Κάρλο Αντσελότι πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ. Βέβαια, ο σύλλογος τον έχει κάνει διαθέσιμος προς πώληση ή και δανεισμό. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν δανεικός στην Άρσεναλ.

Ο Ερναντέζ χρησιμοποιείται, πλέον, ως παράδειγμα από όσους υπερασπίζονται πως τελικά η στρατηγική δεν πέτυχε. Όχι μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε λεφτά, αλλά δεν στήριξε και τον παίκτη, ο οποίος τώρα στην αγορά κάνει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, το κλαμπ έδωσε to 2019 48 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον αριστερό μπακ Φερλάν Μεντί… 

 

Η τετράδα του μέλλοντος

Ισχυρές επενδύσεις με το βλέμμα στο μέλλον έκανε και τη σεζόν 2018-19. Πήρε τους: Βινίσιους Ζούνιορ (45 εκατομμύρια ευρώ, 18 ετών), Άλβαρο Οδριοθόλα (30 εκατομμύρια ευρώ, 22 ετών), Μπραχίμ Ντίαθ (17 εκατομμύρια ευρώ, 19 ετών) και Αντρέι Λούνιν (8,5 εκατομμύρια ευρώ, 19 ετών). Απ’ αυτούς θέση στο ροτέισον έχει μόνο ο Βινίσιους Ζούνιορ. Ωστόσο, κι εκείνος έχει πέσει θύμα των προσδοκιών του περίγυρου. Αυτό το καλοκαίρι το κλαμπ προσπάθησε να τον πουλήσει. Ο Οδριοθόλα κι ο Λούνιν ανήκουν στο ρόστερ, αλλά ο σύλλογος δεν θα δίσταζε να τους δώσει. Ο Μπραχίμ παίζει δανεικός στη Μίλαν από την περασμένη σεζόν και για τις επόμενες δύο (ενοίκιο τρία εκατομμύρια ευρώ). Η οψιόν πώλησής του είναι 22 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πόνταρε 190,5 εκατομμύρια…

Προβλέποντας πως η ανακατασκευή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα μείωνε την αγοραστική δυνατότητά της, αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανανέωση ενός ρόστερ που ολοένα και γερνούσε, η Ρεάλ Μαδρίτης έριξε σχεδόν 200 εκατομμύρια στην αγορά νέων παικτών την σεζόν 2019-20. Πήρε τους: Λούκα Γιόβιτς (63 εκατομμύρια ευρώ, 21 ετών), Έντερ Μιλιτάο (50 εκατομμύρια ευρώ, 21 ετών), Ροδρίγο (45 εκατομμύρια ευρώ, 18 ετών), Ρεϊνιέρ (30 εκατομμύρια ευρώ, 17 ετών), Αλμπέρτο Σόρο (2,5 εκατομμύρια ευρώ, 20 ετών) και Κούμπο (ελεύθερος, 18 ετών).

Ο Γιόβιτς «βαφτίστηκε» το επόμενο μεγάλο «9άρι» της «βασίλισσας», αλλά ο σύλλογος εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί. Ο Μιλιτάο πήγαινε για… φιάσκο μέχρι που την περασμένη σεζόν έκανε το βήμα μπροστά κι ο σύλλογος αποφάσισε πως θα άντεχε χωρίς τον Σέρχιο Ράμος και τον Ραφαέλ Βαράν. Ο Ροδρίγο έχει δείξει κάποια καλά στοιχεία, αλλά δεν παίζει σταθερά. Ο Ρεϊνιέρ δεν υπολογίζεται ούτε στη Ντόρτμουντ που είναι δανεικός. Ο Σόρο πωλήθηκε στη Γρανάδα για 2,5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καν να παίξει. Κι ο Κούμπο έχει πάει δανεικός σε τρεις ομάδες (Βιγιαρεάλ, Χετάφε, Μαγιόρκα).

 

Από το 2015, λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πάρει τους… μελλοντικούς αστέρες της δίνοντας 352,1 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται προμήθειες, μισθοί και διάφορα μπόνους. Αντίθετα, έχει βάλει στα ταμεία της από δανεισμούς και πωλήσεις 112,6 εκατομμύρια ευρώ, δίχως να λογαριάζονται πόσα χρήματα απελευθερώθηκαν από τις αποδοχές των παικτών. Ωστόσο, στο περιβάλλον του κλαμπ μετά και την πώληση του Έντεγκααρντ θεωρούν πως η στρατηγική της, τουλάχιστον, οικονομικά είναι πετυχημένη. Βέβαια, μέχρι να εξομαλυνθεί η κρίση που προκάλεσε η πανδημία δεν αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την ίδια αποφασιστικότητα. Για την επόμενη σεζόν αναμένεται να στοχεύσει παίκτες που μένουν ελεύθεροι.

Χρήσιμοι αγωνιστικά έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ο Μάρκο Ασένσιο, ο Ματέο Κόβατσιτς, ο Φέδε Βαλβέρδε, ο Βινίσιους Ζούνιορ κι ο Έντερ Μιλιτάο. Οι τέσσερις πρώτοι συνέβαλλαν και στην κατάκτηση τίτλων. Κι όλα αυτά με σχετικά μικρό αντίκτυπο στο salary cap, που παίζει μεγάλο ρόλο. Από εκεί και πέρα, όμως, οι αποτυχίες είναι περισσότερες κυρίως γιατί δεν υπάρχει υπομονή προτού το περιβάλλον της ομάδας εξυψώσει τους παίκτες. Στην περίπτωση του Έντεγκααρντ, για παράδειγμα, από νωρίς τον παρουσίαζαν ως τη διασταύρωση του Τόνι Κρόοζ με τον Λούκα Μόντριτς. Παρόμοιος θόρυβος έγινε, όπως προαναφέραμε, γύρω από την πλειονότητα των αυτών των μεταγραφών. Όνειρα για να γίνουν ο «επόμενος τάδε ή δείνα», αστέρες των Εθνικών ομάδων τους και διεκδικητές των μεγάλων ατομικών βραβείων. Όσοι από τους υπόλοιπους παραμείνουν στο ρόστερ κι αφού κλείσει το μεταγραφικό «παράθυρο» θα πάρουν ευκαιρίες για να δείξουν την αξία τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News