Ολυμπιακός: Ιμπόρα, όταν ένας ποδοσφαιριστής με 550+ συμμετοχές δηλώνει… ευγνώμων για την ευκαιρία!
Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Βιθέντε Ιμπόρα που ήρθε στα 35 του στον Ολυμπιακό με διάθεση και κίνητρο… Βαλμπουενά, αναλύει το σκεπτικό των Κορδόν, Μαρτίνεθ και την χρησιμότητα του Κίνι.
Όταν παρακολουθείς πολλά χρόνια ένα συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αρχίζεις να παρατηρείς λεπτομέρειες που μπορεί -στην πορεία- να εξελιχθούν σε πολύ καλούς οιωνούς για μια μεταγραφή. Παίκτες και παίκτες έχει φέρει στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Ας είναι καλά το αεροδρόμιο…
Δεν το κρύβω ότι μου έκανε τεράστια εντύπωση η πρώτη τοποθέτηση του Βιθέντε Ιμπόρα, λίγα λεπτά μετά από την άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δήλωσε ευγνώμων στον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και στους Κορδόν, Μαρτίνεθ που του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί με την ερυθρόλευκη φανέλα!
Προσέξτε, δεν μιλάμε για έναν πιτσιρικά ποδοσφαιριστή, στον οποίο δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο υψηλό επίπεδο. Μιλάμε για έναν 35χρονο -μπαρουτοκαπνισμένο- παίκτη, ο οποίος μετράει μέχρι τώρα στην καριέρα του περισσότερες από 550 συμμετοχές σε επαγγελματικό επίπεδο! Και εξηγούμαι:
Ο Ιμπόρα έχει αγωνιστεί 300 φορές στη LaLiga (33 γκολ, 13 ασίστ), έχει πάνω από 50 συμμετοχές στο Europa League, 11 στο Champions League, 27 στην Premier League (με 3 γκολ), ενώ έχει κατακτήσει τρία Europa με τη Σεβίλλη κι άλλο ένα με τη Βιγιαρεάλ. Και δεν μιλάμε για έναν παίκτη που πέρασε και δεν ακούμπησε ή ήταν συμπληρωματικός. Μιλάμε για… βασικούρα που γράφει πάνω από 40 επίσημα παιχνίδια ανά σεζόν.
Δεν παίζει μπάλα, ούτε για να γεμίσει το κομπόδεμα, ούτε για να αποδείξει -πλέον- το ποιος είναι. Παίζει πολύ απλά επειδή το γουστάρει κι επειδή το γουστάρει ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που του έδωσαν την ευκαιρία ακόμη και σε αυτή την ηλικία να αποδείξει τι μπόρει να προσφέρει πάνω στο γήπεδο σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Μεγάλη δουλειά, το να έχει ένας ποδοσφαιριστής κίνητρο, φιλοδοξία κι εγωϊσμό ακόμη και σε αυτή τη φάση της καριέρας του.
Το παράδειγμα του Ορμπάιθ
Κάποτε ο Βαλβέρδε είχε φέρει στην ίδια θέση μια παικτάρα, τον Ορμπάιθ, ο οποίος σου έδινε την εντύπωση ότι είναι πιο αργός από το ριπλέι, ότι δεν κόβει ούτε με… βαλέ, αλλά ο τύπος είχε τέτοια ποδοσφαιρική ευφυία και τέτοια ποιότητα που λες και η μπάλα κόλλαγε στα πόδια του, ήταν πάντα εκεί που έπρεπε χωρίς να κάνει μαραθώνιο, ενώ όταν την έστελνε κάπου πήγαινε συστημένη, ακόμη και στα 30-40 μέτρα.
Ο Ιμπόρα είναι γεννημένος… πολεμιστής. Θηρίο από σωματικά προσόντα, με μπόι 190 εκατοστα, θεόστεγνος, δείγμα του πόσο καλός επαγγελματίας είναι και πόσο έχει δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές οι μεταγραφές είναι και οι πιο ασφαλείς. Ξέρεις και τι παίρνεις και τι να ζητήσεις. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο που είναι ο καθρέφτης για όλους.
Με τον Kίνι έχεις το κεφάλι ήσυχο
Πάμε τώρα και τον έτερο Ισπανό που έφτασε στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού με υπογραφή του νέου αθλητικού διευθυντή και του νέου προπονητή. Ο Kίνι, στα 33 του, είναι περίπτωση… Τάσου Πάντου! Κοντούλης, νευρώδης, γρήγορος, τσαμπουκάς στο παιχνίδι, με ευχέρεια να παίξει και δεξιά και αριστερά στην άμυνα.
Τέτοιες ευκαιρίες ένας άνθρωπος με την εμπειρία του Κορδόν δεν τους αφήνει, αν τους πετύχει… ελεύθερους. Ο Κίνι, είναι ένα πολύ τίμιο εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή. Δυναμικός, υπάκουος στο πλάνο, μαθημένος και στον πάγκο, όποτε του ζητηθεί μπαίνει και παίζει στο 100%. Καμια 300αριά παιχνίδια έχει κι αυτός στα πόδια του στην Ισπανία, τα μισά στην «Primera».
Γιατί ξεκίνησε από αυτούς τους δύο
Πριν από μερικές ημέρες, γράφθηκε σε τούτη εδώ τη γωνιά του SportDay.gr ότι πρώτος στόχος των Κορδόν, Μαρτίνεθ είναι να ρίξουν τον Μ.Ο. ηλικίας του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο πως μετά και το «αντίο» στον τεράστιο Ματιέ Βαλμπουενά, μοναδικός άνω των 30 στο ρόστερ είναι ο Βραζιλιάνος Ροντινέι. Άρα τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο οι πρώτες προσθήκες αφορούν έναν 35άχρονο κι έναν 33χρονο ποδοσφαιριστή.
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Επειδή σε μια ομάδα χρειάζονται και ορισμένοι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να αφομοιώσουν πιο εύκολα το πλάνο του νέου προπονητή και να βοηθήσουν σε αυτό το σκέλος τους υπόλοιπους, αφού ξέρουν τον Μαρτίνεθ και τους ξέρει, αλλά κι επειδή μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμοι χωρίς να κοστίσουν μια περιουσία.
Κάπως έτσι λειτουργούν οι περισσότερες σοβαρές ομάδες του πλανήτη. Πρώτα ψάχνουν να βρουν τι τους ενδιαφέρει από την αγορά των ελεύθερων, βρίσκουν όχι απαραίτητα τους καλύτερους, αλλά εκείνους που εξυπηρετούν καλύτερο το πλάνο και συνεχίζουν τον σχεδιασμό με τις αγορές που κρίνουν απαραίτητες. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά σίγουρα και ο Ιμπόρα και ο Κίνι είναι κινήσεις ουσίας και χαμηλού ρίσκου. Από κάθε άποψη…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»