Ραζβάν Λουτσέσκου: «Έχουμε παίκτες με εμπειρία και ένα γκρουπ με μεγαλύτερη χημεία»

EUROKINISSI

Όλα όσα ανέφερε ο Ραζνάν Λουτσέσκου στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης με τη Μπεϊτάρ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε μεταγραφικά θέματα, έδωσε τη δική του απάντηση στην υπόθεση Αουγκούστο και εξήγησε τις σκέψεις του για την πρώτη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Μπεϊτάρ (27/7, 20:30) για το Conference League. Αναλυτικά τα όσα είπε:

 

Για την ετοιμότητα της ομάδας του:

«Το μοναδικό που μπορώ να σας πω είναι ότι ερχόμαστε από ένα διάστημα που δουλέψαμε καλά, στην προετοιμασία. Το ποδόσφαιρο όμως είναι τέτοιο που δεν μπορείς να ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή για το πως θα εμφανιστούν τα δυο γκρουπ. Αν θα έχουν συνοχή. Σε κάθε περίπτωση το επίπεδο που δούλεψαν οι ποδοσφαιριστές είναι πολύ υψηλό».

Για την Λέφσκι και αν το πάθημα έγινε μάθημα:

«Αρχικά δε ξέρω αν έχει γίνει μάθημα γιατί υπάρχουν ποδοσφαιριστές νέοι στην ομάδα. Άλλοι μόλις είχαν έρθει. Σε κάποιους λογικά έχει μείνει αυτό που συνέβη. Όσο αφορά την στρατηγική δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από τότε γιατί είμαστε και τώρα στην ίδια περίοδο χρονικά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν περισσότερη εμπειρία, αλλά και ένα γκρουπ με μεγαλύτερη χημεία καθώς έχουμε δουλέψει ένα χρόνο. Τότε, ήμασταν μια ομάδα που δεν είχαμε προετοιμαστεί.»

Για τον αν τον τρομάζουν οι απουσίες των Αουγκούστο, Βιεϊρίνια αλλά και η μεταγραφική καθυστέρηση:

«Δεν φοβάμαι κάτι. Εδώ και καιρό έχω χάσει την αίσθηση του να με τρομάζει κάτι. Η συγκέντρωση στο παιχνίδι ναι, είναι διαφορετική. Έχω αυτοπεποίθηση και πιστεύω στην ομάδα. Αυτό πηγάζει από τη συνεισφορά και τη συνοχή των ποδοσφαιριστών που δουλεύουν για έναν χρόνο μαζί. Επίσης όσο αφορά τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι λείπουν, είναι καταστάσεις που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ποτέ δε μιλάω γι’ αυτούς που λείπουν. Υπάρχει οι ευκαιρία για άλλους παίκτες που περιμένουν τη στιγμή τους για να μπουν και να προσφέρουν».

Για το ενδεχόμενο πώλησης του Ντόουγκλας, τη διαχείριση του και τους χαφ του ΠΑΟΚ:

«Με τον Ντόουγκλας πάντα είχα καλές σχέσεις. Πάντα λέω ότι είναι από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχω προπονήσει. Ξέρει ότι τον εκτιμώ. Το γεγονός ότι υπάρχει μια πρόταση δεν είναι αμελητέο, ειδικότερα όταν έρχεται από ένα προηγμένο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σκεφτεί ότι είναι σε ένα περιβάλλον που τον σέβονται, του έχουν προσφέρει πολλά και τον εκτιμούν. Οι ποδοσφαιριστές είναι συγκεντρωμένοι στο να κάνουν το καθήκον τους. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο».

Για το αν πιστεύει ακόμη ότι δε θα υπάρξει άλλη πώληση:

«Ήταν μια ευχή μου να μην συμβεί, όταν σας το είπα στην Ολλανδία. Δεν έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στην πραγματικότητα. Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν τα πάντα. Ειδικά τον Αύγουστο, τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα».

Για τον αν έχει ταυτότητα η ομάδα ή υπάρχει το ενδεχόμενο έκπληξης αύριο:

«Έχουμε μια φιλοσοφία, προετοιμαζόμαστε πάνω σε αυτήν. Ανάλογα και με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών μπορεί να προσαρμόσουμε ή να προσθέσουμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μας. Να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας και να ελέγχουμε το παιχνίδι. Να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα στον αγώνα. Από εκεί και πέρα, η ποιότητα και η ικανότητα του κάθε παίκτη, μπορεί να εξισορροπήσει την έλλειψη συνοχής για την ώρα. Έχουμε δυο παιχνίδια με την Μπεϊτάρ και όλα θα κριθούν σε αυτά τα ματς.»

Για την ετοιμότητα των Σαμάτα, Μπάμπα και Κεντζιόρα:

«Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορεί να είναι πιο έτοιμοι από ότι περιμέναμε. Γενικότερα το ποδόσφαιρο σου φέρνει νέες προκλήσεις μέσα στη ζωή. Αν μου λέγατε πριν 2-3 χρόνια ότι ήρθε ένας παίκτης δυο βδομάδες πριν το πρώτο παιχνίδι, δε θα τον χρησιμοποιούσα. Αυτό αλλάζει, υπάρχουν παίκτες που ήρθαν πριν λίγο καιρό και κατά πάσα πιθανότητα θα αγωνιστούν».

Για την Μπεϊτάρ:

«Κάθε ομάδα έχει την δική της ταυτότητα. Δείχνουν να είναι καλοί στην αντεπίθεση, να προσπαθούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα από εκεί. Αν κρίνουμε και από την εικόνα που είχαν στον τελικό του σούπερ καπ, δεν πιστεύω ότι θα διαφοροποιηθεί πολύ το στυλ. Μια ομάδα που μπορεί να κλείσει καλά τους χώρους. Υπάρχει επίσης και η ικανότητα των ποδοσφαιριστών να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν την ώρα του αγώνα και να είναι έτοιμοι να την διαχειριστούν. Είναι κάτι που δουλεύουμε στην προετοιμασία. Και εδώ επιστρέφουμε στην κουβέντα για τους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει πρόσφατα στην ομάδα. Δεν είναι εύκολο να έχουν αντιληφθεί όλα τα ζητούμενα και να έχουν αφομοιώσει το πλάνο μας. Εκεί μπαίνει η προσωπική τους ποιότητα και η οργάνωση που ήδη έχουν για να διαχειριστούν τις καταστάσεις και να προσφέρουν».

Για το περσινό φαινόμενο η ομάδα να «λυγίζει» πνευματικά στα κρίσιμα παιχνίδια:

«Είναι πολλή περίπλοκη αυτή η ερώτηση. Ένα από τα προβλήματα της ομάδας από την περσινή χρονιά ήταν η έλλειψη προσωπικότητας. Όταν μιλάμε γι’ αυτό, σε μια ομάδα που στην πλειοψηφία της έχει νεαρότερους ποδοσφαιριστές, τότε έτσι διαμορφώνεται η προσωπικότητα του γκρουπ. Μιλάμε για ένα γκρουπ 22-25 ποδοσφαιριστών. Συγκρίνοντας αυτήν την ομάδα με την ομάδα που ήταν αήττητη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τότε ήταν παίκτες που είχαν έντονη προσωπικότητα και εμπειρία και ήταν πιο εύκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους. Θυμάμαι και παραδείγματα από τότε, όπως όταν κερδίσαμε την Λαμία με 1-0 σε ένα παιχνίδι που ίσως δεν αξίζαμε την νίκη, ξέραμε ότι μπορούμε να πάρουμε από το παιχνίδι αυτό το οποίο ζητούσαμε.

Μιλώντας με έναν άνθρωπο του κλαμπ λέγαμε πως υπήρχαν νέοι στην ομάδα του νταμπλ όπως ο Λημνιός, ο Ζαμπά, ο Άκπομ που ήταν νέοι ποδοσφαιριστές και αποτελούσαν πρότζεκτ για το κλαμπ, αλλά τότε αυτοί είχαν γύρο τους ποδοσφαιριστές με πολύ μεγάλη προσωπικότητα και εμπειρία κι αυτοί καθόριζαν το πνευματικό κομμάτι του γκρουπ. Από την άλλη θα πρέπει να εκτιμάμε τι έκανε η ομάδα πέρυσι. Η ομάδα έδωσε το 100% των δυνατοτήτων της, αλλά ουσιαστικά το ταβάνι την ήταν μέχρι ένα σημείο. Δεν μπορούσε να εξισορροπήσει τις δυνατότητες της με την πίεση που είχε από ένα σημείο και μετά.

Ακόμη και η χρονιά του 2021/22 για μένα ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Έχω την εμπειρία να το κρίνω αυτό. Έχω περάσει από ομάδες β κατηγορίας, ομάδες που πάλευαν να σωθούν, ομάδες που πρωταγωνιστούσαν, μέχρι και το Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας. Τότε είχαμε να διαχειριστούμε τους προημιτελικούς με την ΑΕΚ, μετά τους ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο. Θα ήθελα κάθε χρόνο ελληνικές ομάδες να παίζουν προημιτελικά Ευρώπης. Αυτό που μας στοίχισε τότε ουσιαστικά, που παίξαμε 59 παιχνίδια δυο λιγότερα από την Λίβερπουλ, είναι ότι πλέον μπήκαμε στην τελική ευθεία χωρίς να έχουμε ενέργεια και δυνάμεις».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News