Παναθηναϊκός: Ο απολογισμός των 77 ευρωπαιχνιδιών στο ΟΑΚΑ

Παρότι πολύ πιο ευρύχωρο, το ΟΑΚΑ δεν παύει να είναι πολύ πιο ψυχρό σε σχέση με τη Λεωφόρο, αν και οι «πράσινοι» έχουν κρατήσει το αήττητο σε πάνω απ’ το 75% των αγώνων που έχουν δώσει εκεί στην Ευρώπη. Γράφει ο Κώστας Γουλής στη SportDay της Παρασκευής (4/8).

Όπως αναμενόταν, απ’ τη στιγμή που διασφάλισε την παρουσία του στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (μίνιμουμ στο Γιουρόπα Λιγκ), ο Παναθηναϊκός δήλωσε χθες το πρωί στην ΟΥΕΦΑ, ως έδρα του για τη φάση των ομίλων, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς απ’ τη στιγμή που οι «πράσινοι» επιστρέφουν σε ομίλους των δύο πρώτων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, θα έπρεπε να δηλώσουν ως έδρα τους ένα γήπεδο που θα πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ως προς τις προδιαγραφές και την πληρότητα των εγκαταστάσεων διεξαγωγής αγώνα του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ σε εξυπηρέτηση ομάδων, φιλάθλων, media, τηλεοπτικής παραγωγής κ.ο.κ.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει στο «Απόστολος Νικολαΐδης», το οποίο έχει πάρει το «πράσινο φως» και για τον γ’ προκριματικό γύρο και το παιχνίδι της Τετάρτης (21:00) με τη Μαρσέιγ, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο εάν το «τριφύλλι» καταφέρει να πάρει την πρόκριση κι αγωνιστεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Διότι απ’ τον επόμενο γύρο κι έπειτα, όλοι οι αγώνες γίνονται σε συνθήκες ομίλων. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού (παράλληλα με την προετοιμασία των παιχνιδιών κόντρα στη Μαρσέιγ) έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν μπροστά (και) το «πλάνο ΟΑΚΑ», το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ομάδας στη φάση των ομίλων, είτε του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα Λιγκ.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες προκειμένου το στάδιο να καταστεί το Ολυμπιακό Στάδιο πλήρως λειτουργικό τόσο οργανωτικά, όσο αγωνιστικά. Με βελτιωτικές εργασίες στον άκρως ταλαιπωρημένο (απ’ τις καλοκαιρινές συναυλίες κι όχι μόνο) χλοοτάπητα, στον οποίο θα γίνει ένα συνολικό «ρεκτιφιέ» απ’ τους «πράσινους», αλλά κι οργάνωση των εισιτηρίων διαρκείας όσον αφορά το πώς θα γίνει η μεταφορά τους απ’ το γήπεδο της Λεωφόρου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Κάτι για το οποίο ήδη προχωράει ο σχεδιασμός και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση απ’ την «πράσινη» ΠΑΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για να δώσει ευρωπαϊκά παιχνίδια έπειτα από σχεδόν έντεκα χρόνια. Συγκεκριμένα, το τελευταίο ματς που έπαιξε το «τριφύλλι» στην Καλογρέζα για ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2012, όταν νίκησε με 1- 0 τη Μάριμπορ χάρη σε ένα εύστοχο πέναλτι του Βιτόλο στο 67’, στην προτελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2012-13. Από τη σεζόν 1984-85 όταν και χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ως έδρα τους στην Ευρώπη το ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» έχουν δώσει συνολικά 78 αγώνες σε όλες διοργανώσεις στο στάδιο.

Ο δε απολογισμός τους είναι 37 νίκες (47,44%), 22 ισοπαλίες (28,21%) και 19 ήττες (24,35%), ενώ μετρούν 116 γκολ υπέρ και 77 γκολ κατά. Κοινώς έχουν μείνει αήττητοι σε περισσότερο απ’ το 75% των αγώνων που έχουν παίξει στην Καλογρέζα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ (προκριματικά και φάση ομίλων) ο Παναθηναϊκός μετράει στο ΟΑΚΑ 20 νίκες, 14 ισοπαλίες και 13 ήττες και γκολ 62-48, ενώ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ έχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις με 13 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες. Απολογισμός στα γκολ 39-19. Επίσης, το «τριφύλλι» έχει δώσει στο Ολυμπιακό Στάδιο κι αγώνες για το Κύπελλο Κυπελλούχων (το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και δυόμισι δεκαετίες), μετρώντας σε 8 ματς, 4 νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες με γκολ 15-10.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News