Ολυμπιακός: Σε τέτοια ματς δεν... παίζεις, νικάς και η «παλιά φρουρά» το ξέρει

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει στη SportDay (10/8) για το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Γκενκ, αναλύει το πλάνο Μαρτίνεθ, το ρόλο της παλιάς φρουράς, το ειδικό βάρος του Φορτούνη και τις λύσεις που μπορεί να αναζητηθούν στη διάρκεια του ματς.

Αποτελεί έναν από τους άγραφους νόμους του ποδοσφαίρου ότι σε παιχνίδια όπως το αποψινό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Γκενκ, δεν παίζεις, νικάς! Δεν έχει μεγάλη σημασία, το πώς θα παρουσιαστεί μια ομάδα πάνω στο χορτάρι, αλλά το πώς θα φτάσει στο στόχο που δεν είναι άλλος από τη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» από το τέλος της προηγούμενης σεζόν ως τώρα, έχουν αλλάξει σελίδα. Το γενικό κουμάντο ανέλαβε ο Αντόνιο Κορδόν, το κλειδί των αποδυτηρίων πήρε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ενώ έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και αναμένεται συνέχεια.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια να αποκτήσει η ομάδα νέα αγωνιστική ταυτότητα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, τα προκριματικά δεν μπορούν να περιμένουν. Μέχρι τώρα, στη διάρκεια των φιλικών, διαπιστώσαμε τους βασικούς άξονες της δουλειάς του Ισπανού κόουτς. Θέλει ένταση, ποιότητα στις επιλογές, συντονισμένο πρέσινγκ στη μπάλα, επιμένει για ισορροπία σε αμυντικό και επιθετικό τομέα.

Το βάρος θα πέσει και απόψε, αλλά και στη ρεβάνς της ερχόμενης εβδομάδας, στην παλιά φρουρά. Πασχαλάκης, Ροντινέι, Μαντί Καμαρά, Φορτούνης, Μασούρας και Ελ Αραμπί θα σηκώσουν το περισσότερο βάρος της ευθύνης και θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τους υπόλοιπους.

Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντική η εμπειρία των Ιμπόρα και Κίνι, αλλά και πάλι η -λογική για την εποχή- έλλειψη συνοχής, προϋποθέτει καθαρό μυαλό και τακτική προσήλωση. Με όσο λιγότερο ρίσκο παίξουν οι «ερυθρόλευκοι» τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες να φτάσουν στο στόχο.

Οι λύσεις του πάγκου

Είχε δίκιο ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ που στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε όχι μόνο στους έντεκα που θα ξεκινήσουν, αλλά κι εκείνους που θα έρθουν από τον πάγκο ή θα δουν το παιχνίδι από την εξέδρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νικολάς Φρέιρε θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στην ενδεκάδα, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί με τους Ιμπόρα και Κίνι.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στον πάγκο θα βρίσκονται σημαντικά όπλα για να αλλάξουν τη ροή του αγώνα αν χρειαστεί. Ο Πεπ Μπιέλ, ο Χουάνγκ, ο Ελ Καμπί, ο Αλεξανδρόπουλος, ο Μπουχαλάκης, είναι παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις και να βάλουν… πλάτη για την πρόκριση. Το ζητούμενο είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται, πόσο καλά έχουν μάθει το μάθημα τακτικής και με τι όρεξη θα μπουν στο γήπεδο όταν τους δοθεί η σχετική εντολή.

Γκενκ, πιο έτοιμη όχι καλύτερη

Η Γκενκ δεν είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα είναι πιο έτοιμη. Πέρα από τα δύο παιχνίδια που έδωσαν οι Βέλγοι με την ελβετική Σερβέτ, έχουν δώσει άλλα τόσα για το πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι παίκτες της θα έχουν πιο λυμένα πόδια. Είναι δεδομένο ότι και ο κόσμος θα παίξει μπάλα απόψε στο Φάληρο, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει βιασύνη κι επιπολαιότητα. Πάνω απ’ όλα η ομάδα του Μαρτίνεθ θα πρέπει να διαφυλάξει ανέπαφη την εστία της. Αν αυτό συμβεί, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει τις ευκαιρίες για να βρει γκολ…

«Η βία μακριά απ’ το γήπεδο»

Πριν μπούμε στο… ψητό της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, θέλησε να τοποθετηθεί για τα θλιβερά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη. «Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα συλλυπηθώ τους οικείους του θύματος. Είμαι πολύ λυπημένος γιατί αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, η βία πρέπει να είναι μακριά από το ποδόσφαιρο και δεν έχει θέση σε αυτό». Ο τεχνικός του Ολυμπιακού δεν είχε πολλά να προσθέσει, ωστόσο, όποιος είδε τις αντιδράσεις του εκείνη τη στιγμή κατάλαβε το βαθμό της απογοήτευσής του.

Όσο για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη που εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές, με μια ατάκα τα είπε όλα: «Δεν γίνεται αυτή η ομάδα να τερματίζει στην τρίτη θέση». Με δέκα λέξεις τα είπε όλα ο έμπειρος τερματοφύλακας, ο οποίος χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «πειθαρχία».

Υ.Γ.1: Είναι αλήθεια ότι ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει στο μυαλό του και μία έκπληξη της τελευταίας στιγμής που αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι;

Υ.Γ.2:  Έχει τεράστια σημασία απόψε το πως θα λειτουργήσει το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού, το οποίο πιθανότατα θα συνθέσουν Ρέτσος και Φρέιρε.

Υ.Γ.3: Ο Κώστας Φορτούνης δεν αρκεί απόψε να δείξει ξανά την απαράμιλλη τεχνική του κατάρτιση. Θα πρέπει να βγάλει και ηγετικά χαρακτηριστικά στο χορτάρι. Να πάρει την ομάδα στην πλάτη του όποτε χρειαστεί, αλλά και να βάλει τα πόδια του στη φωτιά σα να μην υπάρχει αύριο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News